MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

To δαχτυλίδι του Θησέα: ένας μοναδικός θησαυρός της Αθήνας για πρώτη φορά στο κοινό

Σκεφτήκατε ποτέ, πόσους θησαυρούς μπορεί να κρύβουν τα Μουσεία στις αποθήκες τους; Η πόλη μας στεγάζει κάποια από τα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου και ο αριθμός και η σπουδαιότητα των αντικειμένων που περιλαμβάνονται στις αθέατες αίθουσές τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Monopoli Team

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, βασισμένο σε αυτό το σκεπτικό, εγκαινίασε μία νέα δράση, το “Αθέατο Μουσείο“. 

Σκοπός της δράσης είναι κάθε δύο μήνες να παρουσιάζεται στο κοινό ένα μικρό ή μεγάλο άγνωστο αριστούργημα, το οποίο φυλάσσεται στις αποθήκες ανάμεσα στους “αθέατους” θησαυρούς που – λόγω χώρου – δεν έχουν βρει τη θεση τους στις προθήκες του μουσείου..

daxtilidi

Πρώτο έκθεμα, το Δαχτυλίδι του Θησέα, ένα χρυσό μυκηναϊκό κόσμημα από την Ακρόπολη, που χρονολογείται στον 15ο αι. π. Χ. και ανήκε στους Μυκηναίους άρχοντες της Αθήνας. Απεικονίζει το άλμα πάνω από τη ράχη του ταύρου (τα γνωστά ταυροκαθάψια), μια μινωική σκηνή που φαίνεται ότι δεν είναι άσχετη με την παράδοση και τους μύθους της πόλης, που συσχέτιζαν τον πρώτο βασιλιά της Αθήνας, τον Θησέα, με την εξολόθρευση του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα.

Το δαχτυλίδι, βρέθηκε τυχαία τη δεκαετία του ’50 στα Αναφιώτικα, μέσα στα χώματα τα οποία είχαν απορριφθεί κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών για την επέκταση του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης. Εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό-για δύο μήνες- και αποτελεί έναν εξαιρετικό λόγο για μιά επίσκεψη στις αίθουσές του μουσείου.

Ανανεώνοντας περιοδικά τα εκθέματα με αυτό τον τρόπο, το μουσείο μας δίνει μία πολύ ωραία ευκαιρία για συχνές βόλτες, σε ένα από τα πιό όμορφα “στέκια” της Αθήνας. Σαν οδηγός πολιτισμού της Αθήνας, το monopoli.gr είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με την πόλη και την πολιτιστική ιστορία της, και θα συνεχίσει να σας κρατάει ενήμερους για ότι νέο μας παρουσιάσει το κορυφαίο μουσείο της πόλης μας.
daxtilidi tou thisea2

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b