MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ένας νεανικός «Ματωμένος Γάμος» απ’τον Γιάννη Κακλέα στο Θέατρο Αποθήκη

Μετά από αρκετές περιπέτειες, ως προς την εύρεση ενός θεατρικού χώρου, ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα θα ανέβει από αυτή την Παρασκευή στο θέατρο Αποθήκη.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Τα προβλήματα σχετικά με το θέατρου Βασιλάκου ώθησαν τους συντελεστές της παράστασης να βρουν τελικά θεατρική στέγη στο ιστορικό θέατρο Αποθήκη, το ίδιο θέατρο όπου πέρσι ανέβηκε το πολύ πετυχημένο «Κουρδιστό Πορτοκάλι», μια παράσταση, την οποία ο Γιάννης Κακλέας σκέφτεται σοβαρά να ανεβάσει ξανά.

Το θέατρο Αποθήκη έχει τη δική του σημαντική ιστορία. Από τα τέλη της δεκαετίας του 70, όταν το ίδρυσε η Αλίκη Γεωργούλη, με μεγάλο προσωπικό μόχθο, έγινε ένας χώρος για θέατρο ποιοτικού ρεπερτορίου, σε μια εποχή κατά την οποία το να στήσεις θεατρική σκηνή στο Μοναστηράκι ήταν κάτι επιεικώς παράτολμο.

Ο Ματωμένος Γάμος είναι η τρίτη παράσταση του Γιάννη Κακλέα σε αυτό το θέατρο. Πρόκειται για ένα έργο του του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. (ισπ. Bodas de Sangre) γράφτηκε το 1932, 4 χρόνια πριν τη δολοφονία του. Είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της “ισπανικής υπαίθρου” του συγγραφέα. Τα άλλα δυο είναι η “Γέρμα” και “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα“. Και τα τρία έργα υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου.

Ο Λόρκα εμπνεύστηκε από ένα άρθρο εφημερίδας που ανέφερε ένα πραγματικό έγκλημα του 1928 στην ανδαλουσιανή πόλη Níjar. Επρόκειτο για ένα ζευγάρι που αγαπιόταν από παλιά και κλέφτηκε λίγο πριν η νεαρή παντρευτεί με έναν άλλο άντρα, τον οποία δεν αγαπούσε. Το αποτέλεσμα ήταν μια αιματηρή εκδίκηση από τον αδερφό της νύφης, που σκότωσε τον άντρα και ξυλοκόπησε άγρια την αδερφή του, αφήνοντας την να πεθάνει. Όμως, αυτή επιβίωσε. Ο Λόρκα άλλαξε αρκετά αυτή την ιστορία, βάζοντας το γαμπρό και τον εραστή να συγκρούονται μέχρι θανάτου και προσθέτοντας πολλά άλλα στοιχεία σε ένα σπουδαίο δράμα του μεσοπολέμου, που θυμίζει αρχαία τραγωδία και μιλάει για την καταστροφική δύναμη του πάθους.
1matomenos gamos
Σε αυτό το αριστούργημα του Λόρκα, η ποίηση συναντά την σκληρότητα και το πάθος την απόγνωση. Πρόκειται για μία σπουδή για τον έρωτα και τον θάνατο. Όπως δηλώνει ο Γιάννης Κακλέας, στο έργο αυτό ο Λόρκα μας προειδοποιεί ότι το να προσπαθήσεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου είναι μονόδρομος. Ή θα τα πραγματοποιήσεις, ή θα σε αρρωστήσει σε καταστροφικό βαθμό το απραγματοποίητο πάθος.

Η παράστασταση του Γιάννη Κακλέα θα έχει μια πιο νεανική προσέγγιση σε σχέση με άλλες παραστάσεις του ίδιου έργου. «Είναι η πιο λιτή σκηνοθεσία που έχω κάνει στην καριέρα μου» δήλωσε ο σκηνοθέτης, τονίζοντας ότι η παράσταση στηρίζεται πάρα πολύ στους ηθοποιούς. Λόγω των περιπετειών που γνώρισε η παράσταση- ήταν αρχικά να ανέβει σε άλλο θέατρο- οι καθημερινές πρόβες έχουν φτάσει τους 4 μήνες.

Χαρακτηριστικό της σκηνοθετικής άποψης είναι το γεγονός ότι μια νέα σχετικά ηθοποιός, η Εβελίνα Παπούλια θα ερμηνεύσει τη μάνα. Ο ρόλος αυτός παραδοσιακά δίνεται σε μεγαλύτερες ηλικιακά ηθοποιούς. Ωστόσο, ο Γιάννης Κακλέας θεώρησε ιδανική για το ρόλο την Παπούλια, την οποία χαρακτηρίζει σπουδαία ηθοποιό, που ήρθε ώρα να ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους. Από την πλευρά της, η Εβελίνα Παπούλια στη συνέντευξη τύπου ομολόγησε πως αρχικά νόμιζε ότι θα της πρότεινε ο Κακλέας να παίξει τη νύφη κι αμέσως η ένστασή της ήταν πως είναι λίγο μεγάλη για το ρόλο. Το να παίξει τη μάνα δεν της είχε περάσει καθόλου από το μυαλό, αλλά παραδέχεται πως έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον σκηνοθέτη. Τον χαρακτήρισε μάλιστα και πνευματικό της πατέρα, γεγονός το οποίο αντιμετωπίστηκε με χιούμορ από τον Γιάννη Κακλέα, που έδειχνε τα γκρίζα του μαλλιά.
1-matomenos gamos synenteuxi typou
Η ηθοποιός που θα ερμηνεύσει τελικά τη νύφη δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι είναι αρκετά μεγάλη για το ρόλο. Η Λένα Παπαληγούρα, μια ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο και αστείρευτη ενέργεια, νιώθει πολύ συγκινημένη για την συμμετοχή της σε αυτή την παράσταση και για την ελευθερία που της έχει δοθεί. «Το είχα διαβάσει, αλλά τώρα το ανακάλυψα» δήλωσε για το έργο του Λόρκα η νεαρή ηθοποιός και συμπλήρωσε ότι «κάτι άνοιξε για μένα σε αυτή τη δουλειά».

Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς, Λεονάρντο θα είναι ο Δημήτρης Μοθωναίος, γαμπρός ο Λάμπρος Κτέναβος, γυναίκα η Ειρήνη Μπούνταλη, πατέρας ο Δημήτρης Γεωργαλάς, φεγγάρι/δούλα η Ιφιγένεια Αστεριάδη (παλιά συνεργάτιδα του Κακλέα από τον Τεχνοχώρο) και παιδί/θάνατος η Αριάδνη Καβαλιέρου.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου και θα παίζεται Τετάρτη 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή 21:00, ενώ Σάββατο και Κυριακή σε διπλές παραστάσεις, 18:15 & 21:00.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b