MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο εξερευνητής των παραστάσεων – Green Porno με την Ιζαμπέλλα Ροσσελλίνι στο Φεστιβάλ Αθηνών

“Πάντα αγαπούσα τα ζώα”, λέει η Ιζαμπέλλα Ροσσελίνι. “Με γοητεύει η διαφορετικότητα στη φύση”, και αυτό ακριβώς ήταν το μότο της πρόσφατης παράστασής της στο Φεστιβάλ Αθηνών.Η γυναίκα – σύμβολο του Ντέιβιντ Λιντς κάθισε πριν λίγα χρόνια στα έδρανα κολλεγίου της Νέας Υόρκης για να μελετήσει τον θαυμαστό κόσμο των ζώων. Με τη βοήθεια του φίλου της Ρόμπερτ Ρέντφορντ, δημιούργησε μια σειρά ταινιών μικρού μήκους, εντάσσοντας το σύνολο των ιδιαίτερων σπουδών της. Τη θεατρική μεταφορά των ταινιών ανέλαβε ο επίσης φίλος της Jean – Claude Carriere και πλέον η Ροσσελλίνι μεταφέρει τις γνώσεις της ανά τον κόσμο, πάνω στο σανίδι, με ενθουσιασμό πρωτόβγαλτης βιολόγου.από τον Νίκο Ρουμπή

author-image Νίκος Ρουμπής

Το σκηνικό απλό, μια εξέδρα σε χώρο πανεπιστημιακό, όπου θα ανέβει η ίδια για να δώσει τη «διάλεξη», να παραδώσει το «μάθημά» της κατά τη θεατρική εκδοχή. «Μαθητές» της, το κοινό, που τη βλέπει να εμφανίζεται απλή, γελαστή και σοβαρή ταυτόχρονα, άκρως άμεση και επικοινωνιακή.

Περνάει κατευθείαν στο θέμα: «Απόψε θα σας μιλήσω για το sex», δίνοντας το πρώτο παράδειγμα αναπαραγωγής στα λουλούδια που κρατά στα χέρια της. Από εκεί και πέρα αρχίζει η διείσδυση στο ζωικό βασίλειο: αστερίες, σαλιγκάρια, παγώνια, θαλάσσιοι ελέφαντες, χελώνες, φρύνοι, αρουραίοι, φάλαινες, ιππόκαμποι, δελφίνια, για όλα δίνονται γαργαλιστικές λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία του ζευγαρώματος και δημιουργούν κλίμα ζωηρής ευθυμίας και ενδιαφέροντος ταυτόχρονα.

Το project υποστηρίζεται από 6 δίλεπτα βίντεο στα οποία πρωταγωνιστεί η «δασκάλα» μεταμφιεσμένη άλλοτε σε πάπια, μέλισσα, αράχνη, ό,τι κρίνει απαραίτητο για να καταστήσει σαφέστερο το «μάθημά» της (η αναπαράσταση της πάπιας που εξαπατά τους επίδοξους εραστές χάρη στον λαβύρινθο του κόλπου της, από τις διασκεδαστικότερες στιγμές).

Το μήνυμα για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα γίνεται ξεκάθαρο στο τέλος: Μια εικόνα της μητέρας της, Ίνγκριντ Μπέργμαν, τη φέρνει σε ανοικτή «αντιπαράθεση» μαζί της:

«Το μυστικό δεν είναι η τελειότητα, αλλά η διαφορετικότητα, σε αυτήν θα βρεις την εξέλιξη», λέει δίνοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα της κιβωτού του Νώε.

Ήταν μια παράσταση ασυνήθιστη, έξυπνη, πρωτότυπη, ζωηρή, χαρούμενη, ένα «μάθημα» για τη διαφορετικότητα και καθώς φάνηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα, έπεισε το σύνολο των «μαθητών» που βγαίνοντας προσπαθούσαν να βρουν κοινά στοιχεία με τους πρωταγωνιστές της προηγούμενης ώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, εδώ

Ο Νίκος Ρουμπής είναι βασικά φιλόλογος και γενικά πολλά άλλα, ανάμεσα στα οποία “εξερευνητής” άπειρων παραστάσεων, θεατρικών και μη. Βon viveur, Αιγόκερως, fan της Σαμοθράκης. Όσο ζει, ελπίζει!

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b