MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κωνσταντίνος Βήτα: Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της μουσικής

Γεννημένος στη Μελβούρνη, μεγαλωμένος στο Περιστέρι και με σπουδές στις τέχνες και στην ιστορία, ο Κ.Βήτα, ιδρυτής του θρυλικού συγκροτήματος Στέρεο Νόβα, έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Μοιάζει με άνθρωπος που δε μιλάει πολύ ή που λέει μόνο όσα χρειάζεται, πάντα μέσα από τα τραγούδια του. Οι μουσικές συνθέσεις του “παλεύουν” ανάμεσα στη δυναμική του ηλεκτρονικού ήχου και της ακουστικής απανεμιάς. Οι στίχοι θυμίζουν κάτι από Καρυωτάκη και Σινόπουλο με πινελιές Δημουλά. Με αφορμή τη συναυλία του στο Stage Volume 1, στην Αθήνα, ο Κ.Βήτα μας μίλησε για το αισιόδοξο μέλλον της Ελλάδας, για τη γοητεία της ζωγραφικής και για το δικό του μουσικό κόσμο.Συνέντευξη στην Ιωάννα Κρανιώτη

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Μετά από την επιτυχημένη συναυλία της Θεσσαλονίκης, τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο live της Αθήνας;
Στη Θεσσαλονίκη περάσαμε πολύ ωραία, και τώρα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί μας δίνεται η ευκαιρία και στην Αθήνα να ξαναδούμε τους φίλους μας από κοντά. Θα παίξουμε τραγούδια και μουσική από όλη μου την δισκογραφία και από την καινούρια μου δουλειά την «Αντήχηση». Θα είμαστε εκεί με τους μουσικούς μου για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Στις καλλιτεχνικές σας δημιουργίες ισορροπείτε ανάμεσα στον ακουστικό και ηλεκτρονικό ήχο, με στίχους που θυμίζουν ποιήματα. Πώς “γεννιέται” τελικά ένα τραγούδι; Αν μπορούσατε να μιλήσετε με την έμπνευση, τι θα της ζητάγατε;
Τι να πω, δεν το είχα σκεφτεί, ίσως θα της ζήταγα ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς κι από την ίδια τη ζωή, γιατί αυτή είναι η πηγή έμπνευσης για όλους μας. Έτσι νομίζω ότι είναι σημαντικό να είμαστε σε ετοιμότητα κάθε στιγμή για να αντλούμε το καλύτερο από ό,τι μας προσφέρεται στη ζωή. Στην περίπτωση των μουσικών και όσων ασχολούνται με την τέχνη, παίζει ρόλο η οπτική γωνία μέσα από την οποία βλέπουμε και περιγράφουμε τη ζωή και τις εμπειρίες της. Δηλαδή η δική μας προσωπική πινελιά ας πούμε, κι έτσι νομίζω γεννιέται και η ποίηση ή η μουσική.
 extrabig 0414813001393265064
Oι Στέρεο Νόβα θεωρήθηκαν μπάντα-σταθμός στην ελληνική ηλεκτρονική και ποπ σκηνή. Θεωρείτε πως σήμερα υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες/συγκροτήματα που μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη της μουσικής; Και αν, ναι, τους δίνεται ο απαραίτητος χώρος;
Κάθε εποχή έχει τους μουσικούς της και τα γκρουπ που την εκφράζουν. Δεν πιστεύω πια ότι είναι ζήτημα χώρου, σήμερα ειδικά με το διαδίκτυο έχει ανοίξει έτσι κι αλλιώς άπλετος χώρος για όλους. Όλοι μπορούν να απλωθούν και να αναγνωριστούν πιο εύκολα, το ένα γκρουπ παίρνει τη σκυτάλη από ένα άλλο με τρομακτική ταχύτητα μέχρι που όλοι γινόμαστε εικονίδια μέσα σε άλλα μεγαλύτερα εικονίδια. Νομίζω ότι βιώνουμε hype σε επαναλήψεις και το τοπίο της μουσικής κυρίως εστιάζεται στις κατηγορίες. Το διαδίκτυο έχει κατηγοριοποιήσει τη μουσική και ο κόσμος φαίνεται σύμφωνος με αυτό. Ζούμε κυρίως την κατηγοριοποίηση. Μερικές φορές μου δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξέλιξή της μουσικής.

Τι σας ενοχλεί από τη σημερινή ελληνική κοινωνία; Είστε αισιόδοξος σχετικά με το μέλλον της χώρας μας;

Θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η αισιοδοξία σβήνει μαγικά τα προβλήματα. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο και στις δύσκολες στιγμές παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, είτε ατομικά είτε συλλογικά. Με ενοχλούν κι εμένα πολλά πράγματα και γύρω μου και στον εαυτό μου, τα ίδια πράγματα που ενοχλούν όλους μας και τα συζητάμε καθημερινά. Αλλά δεν θέλω να εστιάζω σε αυτά που με ενοχλούν και να τα αναμασάω, προτιμώ να μπαίνω μέσα στο πρόβλημα και να ψάχνω να βρω τη λύση του. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον γιατί βλέπω τις δυσκολίες σαν ευκαιρίες για βελτίωση, έτσι το βλέπω και στην προσωπική μου ζωή, όποτε φτάνει ο κόμπος στο χτένι, μου δείχνει ότι πρέπει να βρω ένα άλλο μονοπάτι για να προχωρήσω, ότι αυτό που περπάταγα μέχρι τώρα δεν έχει να μου προσφέρει κάτι άλλο, πάει το εξάντλησα ή εξαντλήθηκε. Η ζωή δε σταματάει και η ιστορία μας λέει ότι η χώρα μας έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές, πάντα εξαρτάται από εμάς τους ίδιους να επιλέξουμε πιο καινούριο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε.

Υπάρχει κάτι που σας λείπει από την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή, ξεχωριστά;
Δεν θα το έλεγα, αλλά δεν το θέτω έτσι το ερώτημα στον εαυτό μου, ιδιαίτερα τώρα με αυτά που περνάμε όλοι. Νομίζω ότι είμαστε καλά και δεν μας λείπει κάτι όταν και οι άνθρωποι γύρω μας είναι καλά.

BITAΠώς φαντάζεστε το Κ.Βήτα μετά από 10 χρόνια;
Θα ήθελα να ασχολούμαι ακόμη με τη μουσική με διάφορους τρόπους. Να γράφω τραγούδια, να συνθέτω μουσική, έτσι σχεδιάζω, αλλά η ζωή είναι και απρόβλεπτη. Κάτι που σίγουρα θέλω να ξαναβάλω στη ζωή μου είναι η ζωγραφική που πάντα μου άρεσε και παλιότερα ασχολιόμουν περισσότερο. Μου αρέσει πολύ η ζωγραφική, τα λάδια, οι ακουαρέλες, είναι ένας κόσμος που με γοητεύει και με εμπνέει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Γράφω το νέο μου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει αν όλα πάνε καλά τον επόμενο χρόνο τέτοια εποχή περίπου. Είναι ένα άλμπουμ πολύ διαφορετικό από όλα αυτά που έχω κάνει στο παρελθόν. Έχει πολύ δουλειά ακόμα.

Ένα “μότο” που σας ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια και θέλετε να το μοιραστείτε με το κοινό του monopoli.gr.
Εγρήγορση και συνείδηση σε κάθε επίπεδο.
 
 Info: Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία του Κ.Βήτα στην Αθήνα, εδώ.

 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b