MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πραθήναι: Το πρώτο προσωπικό πωλητήριο στην Αθήνα ξεκινά τη λειτουργία του

Την Κυριακή 16 Μαρτίου, εγκαινιάζεται το πρώτο προσωπικό πωλητήριο-ανοιχτή αγορά στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο γνωστό θερινό σινεμά «Ζέφυρος», στα Άνω Πετράλωνα. Ο λόγος για το “Πραθήναι”, ιδέα του σχεδιαστή Γιώργου Ελευθεριάδη, του manager director Γιώργου Μο, της γραφίστριας Νότας Δράκου και του food photographer, Γιώργου Δρακόπουλου.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Tι σημαίνει το «πραθήναι»;
Το πραθήναι είναι παιδί της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, στην οποία το ρήμα πιπράσκω θα πει «πουλάω» και πιπράσκομαι θα πει «πωλούμαι». Επράθην είναι ο αόριστος της παθητικής φωνής και πραθήναι το απαρέμφατό του. “(to) be sold” λέει η Wikipedia κι έτσι το εξηγούν οι υπεύθυνοι στους ξενόφωνους -και όχι μόνο- φίλους τους. Μοιάζει και με άλλα απαρέμφατα, μοιάζει και με το «θεαθήναι», αλλά έχει το επιχειρηματικό πνεύμα μέσα του. Και, φυσικά, πολύ «Αθήναι». Γιατί το πραθήναι είναι το πρώτο και το μόνο αθηναϊκό προσωπικό πωλητήριο!

1962854 653624388017439 425079303 nΤι είναι;
Είναι μια απλή, χρήσιμη και ξεκάθαρη ιδέα, η οποία γίνεται πράξη, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους Αθηναίους να συμμετάσχουν από τη θέση του πωλητή ή του αγοραστή. Είναι μια εμπειρία, που με ενθουσιασμό, πολλή δουλειά και άψογη οργάνωση θα μοιραζόμαστε κάθε Κυριακή.
Η ιδέα είναι απλή: Όλοι μας έχουμε ρούχα και αντικείμενα, που δεν χρειαζόμαστε πια. Όλοι νιώθουμε την ανάγκη μιας εκκαθάρισης στα συρτάρια, στις ντουλάπες, στις βιβλιοθήκες, στις αποθήκες μας. Κάποιοι έχουμε παιχνίδια, που, καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν, τα αφήνουν, για να παίξουν με καινούργια και πιο συναρπαστικά. Κάποιοι άλλοι θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή και να δώσουμε στο σπίτι και στον εαυτό μας περισσότερο χώρο. Να ανανεωθούμε. Και, όλοι, δυο φορές τον χρόνο, περνώντας από τα καλοκαιρινά στα χειμερινά και αντίστροφα, ανακαλύπτουμε αγαπημένα φορέματα, μπλούζες, παντελόνια και αξεσουάρ που δεν φοράμε πια. Στο πραθήναι αισθανθήκαν ότι όλα αυτά τα αντικείμενα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Αξίζουν να τα χαρούν κάποιοι άλλοι Αθηναίοι, με το ίδιο γούστο και ξεχωριστό στιλ. Και σκέφτηκαν πως, σε εποχές σαν τη σημερινή, κάθε επιπλέον έσοδο έχει για όλους μεγάλη αξία. Πουλώντας κάτι που δεν χρειαζόμαστε, ενισχύουμε τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό μας. Έτσι κερδίζουμε διπλά. Και χώρο και χρήμα. Την ίδια στιγμή, πολλοί από εμάς θα θέλαμε να αγοράσουμε κάτι. Το πραθήναι μάς δίνει αυτή την ευκαιρία και επιπλέον μας προσφέρει την ξεχωριστή εμπειρία να δούμε αυτό το κάτι, να το αγγίξουμε και να συζητήσουμε με τον άνθρωπο στον οποίο ανήκει. Με έναν άλλο Αθηναίο, που το γούστο μας συναντά το δικό του.

Η υλοποίηση
Δοκιμασμένη και δουλεμένη σε κάθε λεπτομέρεια: Το πραθήναι παρέχει το χώρο και την οργάνωση, σε κάθε Αθηναίο, που θέλει να πουλήσει προσωπικά του αντικείμενα. Και ταυτόχρονα υποδέχεται όποιον θέλει να αγοράσει σε προσιτή τιμή αντικείμενα και ρούχα, από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη τους.

Οι άνθρωποι του πραθήναι -Γιώργος Δρακόπουλος, Γιώργος Ελευθεριάδης, Γιώργος Μο, Νότα Δράκου- δηλώνουν πως: “Θέλουμε να τους βλέπουμε κάθε Κυριακή να μιλούν για το πώς και πού φορέθηκε ένα παλτό, πόσα πάρτι απογείωσε ένα cd player και γιατί παρέμειναν πάντα ολοκαίνουργιες στο κουτί τους ένα ζευγάρι εντυπωσιακές γόβες. Το πραθήναι εμπνέεται από τα garage sale της Αμερικής, τα mercatino των ιταλικών μητροπόλεων αλλά κυρίως από τη διάθεση και την ανάγκη ανθρώπων με κοινό γούστο να βρεθούν και να συζητήσουν με αφορμή μια αγορά”.

Πότε- πού- πώς;
Κάθε Κυριακή, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Στο θερινό σινεμά ΖΕΦΥΡΟΣ στην οδό Τρώων 36, στα Α. Πετράλωνα, μια περιοχή που παραμένει γνήσια όμορφη, ενώ γίνεται ολοένα πιο ζωντανή. Στους «πωλητές», με την κράτηση του σημείου πώλησης που τους αναλογεί, εξασφαλίζουμε όλα τα απαραίτητα, για να γίνει η εμπειρία τους ευχάριστη αλλά και αποδοτική. 

Info:
Από τις 16 Μαρτίου και κάθε Κυριακή
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 17:00
Πραθήναι, αθηναϊκό προσωπικό πωλητήριο, Τρώων 36, Πετράλωνα
Τηλ.:  694 5151499 ή 694 5151497

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του πραθήναι στο facebook. 
 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b