MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέμης Καραμουρατίδης: Το να αγοράζεις δίσκους σήμερα, είναι πολιτική πράξη

Έχοντας ξεκινήσει σε ρόλο συνθέτη με τους φίλους του, Νατάσα Μποφίλιου και Γεράσιμο Ευαγγελάτο, επιβεβαίωσε το success story της ομάδας και του τρίπτυχου “μουσικός-στιχουργός-ερμηνευτής”. “Ορκισμένος” στη μουσική δημιουργία, ο Θέμης Καραμουρατίδης θεωρείται δικαίως ένας από τους σπουδαιότερους και πιο ταλαντούχους συνθέτες της γενιάς του. Γελάει συχνά, αγαπάει τους ανθρώπους και τον εκνευρίζει η ανοχή στο ρατσισμό και τη βία. Πριν λίγο καιρό έγραψε με λαϊκό μεράκι 10 τραγούδια για τη φωνή της Γιώτας Νέγκα, κυκλοφορώντας το δίσκο “Καινούργιο Φιλί” από τη Feelgood Records.Με αφορμή τις εμφανίσεις τους στο Σταυρό του Νότου και την πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου, μιλήσαμε μαζί του για τη ζωή του, για τα όνειρά του και για όσα ο κόσμος θέλει να μάθει για αυτόν. Συνέντευξη στην Ιωάννα Κρανιώτη

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Πότε, πώς και γιατί ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική;
Από πολύ μικρός σκαλίζοντας ένα πιάνο της ξαδέρφης μου. Δεν θυμάμαι το γιατί, θυμάμαι όμως την μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση που μου χάριζε η ενασχόλησή μου με αυτό. Ήταν στα παιδικά μου μάτια ένας απέραντος κόσμος παιχνιδιού. Παραμένει βέβαια ένας απέραντος κόσμος παιχνιδιού και στα ενήλικά μου μάτια.

Υπήρξαν “ονόματα” που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εσάς;
Υπήρξαν δίσκοι που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Θυμάμαι στις εκδρομές με τους γονείς μου είχαμε στο αυτοκίνητο την κασέτα από το ρεμπέτικο του Ξαρχάκου, μια τουριστική έκδοση με Μούσχουρη να τραγουδά Χατζιδάκι και ανάμεσα διάφορα ορχηστρικά του. Επιπλέον, το “Oxygen” του Jean Michele Jarre, το “Ράδιο ανατολικός” στους 92.8, το “Ράδιο παρατηρητής” στους 93.1, πρόκειται για παλιά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης και διάφορες επιτυχίες της εποχής. Όλα ήταν για εμένα η αρχή της έμπνευσης.

«Καινούργιο φιλί» ο τίτλος του νέου δίσκου που κυκλοφορείτε με τη Γιώτα Νέγκα. Μιλήστε μας λίγο για την μεταξύ σας συνεργασία. Tι σας ενώνει;
Με τη Γιώτα μας ενώνει μια καθαρή αγάπη για τη μουσική. Είναι μια υπέροχη τραγουδίστρια και ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Έχουμε μια αρμονική και όμορφη συνεργασία, ενώ είμαστε πολύ ανοιχτοί ο ένας στα θέλω του άλλου.

karamouratidis2

Δώστε μας ένα λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να αγοράσει κανείς το νέο δίσκο.
Καταρχάς γιατί θα του αρέσουν τα τραγούδια. Κανένας άλλος λόγος δεν είναι αρκετά δυνατός για εμένα. Το να αγοράζεις δίσκους σε μια εποχή που η μουσική διανέμεται παράνομα είναι πολιτική πράξη. Αλλά δεν με αφορά να αγοράσει κανείς τον δίσκο για “ενίσχυση μιας προσπάθειας ” και μετά να σκονίζεται στη δισκοθήκη του δίπλα σε άλλα άχρηστα αντικείμενα. Θέλω να τον αγοράσει γιατί του αρέσει και θέλει να έρθει σε αληθινή επαφή με τα τραγούδια. Να δεθεί όπως δενόμασταν παλιά με τους δίσκους.

Ακούγοντας τα νέα κομμάτια η αίσθηση είναι ότι πρόκειται για έναν αμιγώς λαϊκό δίσκο, κάτι που τον διαφοροποιεί από τις μέχρι τώρα δουλειές σας. Πώς προέκυψε αυτή η “στροφή;”

Είναι για εμένα ένα πεδίο που ούτως ή άλλως με ενδιαφέρει ιδιαίτερα από πάντα. Πόσο μάλλον όταν ήρθε στα χέρια μου μια τέτοια σημαντική λαϊκή φωνή. Θα ήταν πολύ λάθος από μέρους μου να μην αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνεται να πειραματιστώ ελεύθερα σε λαϊκές φόρμες δουλεύοντας με τη Γιώτα. Το αγαπώ το λαϊκό τραγούδι και έχω ξαναγράψει λαϊκά τραγούδια, απλώς τώρα ήταν η στιγμή να το πλησιάσω περισσότερο. Έχω ακόμη πολλά να μάθω γύρω από αυτό. Με γοητεύει και σίγουρα θα συνεχίσω να ψάχνομαι περισσότερο σε αυτό τον δρόμο.

karamouratidhs 3Με τη Νατάσα Μποφίλιου και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο επιβεβαιώσατε σαν ομάδα πως το τρίπτυχο «μουσικός-στιχουργός-ερμηνευτής» έχει επιτυχία. Πώς είναι να δουλεύετε ξεχωριστά;
Νιώθω ότι δεν δουλεύουμε ξεχωριστά. Μαζί είμαστε και θα είμαστε. Απλώς πια η καλλιτεχνική και προσωπική μας σχέση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ωριμότητας, ώστε επιτρέπει η συνεργασία με άλλους να λειτουργεί παραγωγικά και ενισχυτικά στη δική μας σχέση. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τους δυο τους.

Υπάρχει κάποια συνεργασία-απωθημένο που εύχεστε να έρθει;

Φροντίζω να μην έχω απωθημένα σε κανένα επίπεδο στη ζωή μου. Θέλω να τα λύνω όλα. Έτσι και με τη μουσική. Όλες τις συνεργασίες που ονειρεύομαι θα τις επιδιώκω.

Υπάρχει κάποιος νέος καλλιτέχνης ή γκρουπ που έχετε ξεχωρίσει;
Μου αρέσουν αρκετά πράγματα από τα παιδιά της 4ης Ακρόασης τις Μικρής Άρκτου. Αν και είναι νωρίς ακόμη, πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα παιδιά θα μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον. Ιδιαίτερα ξεχωρίζω τη φωνή του Απόστολου Κίτσου. Από άλλα πράγματα που ακούω, θαυμάζω τον Άγγελο Τριανταφύλλου για τη μουσική του διάνοια.

Μπορείτε να μας αναφέρετε 5 τραγούδια που θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς;
Το “Cornflake girl” της Tori Amos είναι για εμένα το τέλειο pop τραγούδι. Το “Όλα τα πήρε το καλοκαίρι ” ή κάποιο άλλο από τα τραγούδια για τους μήνες. Κάποιο τραγούδι από τους Beirut, γι’ αυτό και έκλεψα την εισαγωγή στο τραγούδι “Μέτρημα” (γελώντας). Το “Mάνα μου Ελλάς” του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου και το “Rabbit heart” της Florence.

Τι σας κάνει να χαμογελάτε και τι σας εκνευρίζει στην καθημερινότητά σας;
Χαμογελάω εύκολα. Με ανθρώπους και πράγματα που αγαπάω, με την ευγένεια, με τον καιρό που μου αρέσει, με ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο. Με εκνευρίζει η βλακεία, οι εξυπνάκηδες που έχουν πια γνώμη για όλα και η ανοχή στο φασισμό, το ρατσισμό και τη βία.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια; Τι εύχεστε να έχετε πετύχει;
Να κάνω ακόμη πράγματα που με γεμίζουν, να αγαπάω και να αγαπιέμαι και να έχω λεφτά για να ξοδεύω με τους φίλους μου.

Info: Αυτή την περίοδο η Γιώτα Νέγκα και ο Θέμης Καραμουρατίδης εμφανίζονται στο Σταυρό του Νότου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 
 
 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b