MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ομόρφυνε κι εσύ την Αθήνα συμμετέχοντας στο Reactivate Athens – 101 ideas

Η μελέτη για την μεγαλεπήβολη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, συνεχίζεται. Στην συνέντευξη Τύπου για την μελέτη-δράση “Reactivate Athens – 101 ideas”, που αποτελεί μέρος του προγράμματος ανάπλασης “Rethink Athens/Ξανασκέψου την Αθήνα”, λύθηκαν πολλές σχετικές απορίες. Διαβάστε παρακάτω τι ειπώθηκε σε αυτή.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Τι είναι το Reactivate Athens – 101 ideas:
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία έρευνας αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, υπό τη διεύθυνση του U -TT Athens, μιας ομάδας αφιερωμένης στην παραγωγή νέων ιδεών για το κέντρο της πόλης. Αυτές εστιάζονται στο σχεδιασμό, τις δημόσιες πολιτικές και την κοινωνική βιωσιμότητα. Ουσιαστικά, το εργαστήρι Urban -Think Tank Athens αναλύει κριτικά τον αστικό πυρήνα, με σκοπό να αναπτύξει ένα νέο πλαίσιο μελέτης και δράσης εντός της πόλης. Με απλά λόγια, αναδεικνύει την ποικιλομορφία των διάφορων περιοχών του κέντρου, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των περιοχών του κέντρου της Αθήνας. 

Πώς λειτουργεί:
Κάθε μήνα, το εργαστήρι προσκαλεί κατοίκους του κέντρου να συμβάλουν με τις ιδέες και τις απόψεις τους στη διαμόρφωση μιας νέας Αθήνας, ενώ παράλληλα φιλοξενεί σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικών με το πρόγραμμα ανάπλασης.

Ποιος είναι ο στόχος:
Η αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Το τελευταίο θα επιτευχθεί με ενισχυτικές και βιώσιμες κοινωνικές διαδικασίες μέσω έρευνας και αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού υπό τη διεύθυνση του U -TT Athens. 

Στην συνέντευξη τύπου για το project, παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

«Η Αθήνα φλέγεται για ιδέες, για την ακρίβεια για 101 ιδέες. Έχουμε ανάγκη από μια νέα γενιά ανθρώπων με αστική σκέψη, για να επανα-ενεργοποιήσουμε την πόλη και να αφυπνίσουμε την πολύπλευρη ταυτότητα της Αθήνας».

reaΗ δήλωση ανήκει στον επικεφαλής του Urban Think Tank, κ. Alfredo Brillembourg -καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου ΕΤH της Ζυρίχης, που βραβεύτηκε στην τελευταία Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία για την σχετική δράση του στο Καράκας- εξηγώντας τους στόχους του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Κάθε νέα πρωτοβουλία, μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς, για να έχει προϋποθέσεις επιτυχίας, πρέπει, αν όχι να κινητοποιεί, τουλάχιστον να ευαισθητοποιεί τους πολίτες και τις πιο δραστήριες δυνάμεις της πόλης», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι: «η πλατφόρμα ΣυνΑθηνά που έχει δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων και ήδη χρησιμοποιούν δεκάδες ομάδες ενεργών πολιτών της πόλης, είναι το κατάλληλο όχημα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο REACTIVATE ATHENS, τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του RETHINK ATHENS».

Σημαντική ήταν και η ανακοίνωση του Πρόεδρου της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., κ. Νικόλαου Παπαθανάση, για την προβλεπόμενη επέκταση του Τραμ στον αστικό ιστό της πόλης, επισημαίνοντας τη σημασία της ανάπτυξης οικολογικών – «καθαρών» συγκοινωνιακών μέσων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η επέκταση, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος RETHINK ATHENS, θα συνδέεται με τους υπάρχοντες σταθμούς των γραμμών 1, 2 και 3 του Μετρό, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης, καθιστώντας αυτό ελκυστικό τόσο για κατοίκους της Αθήνας, όσο και για τους επισκέπτες της. 

Το Εργαστήρι του Urban -Think Tank Athens λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα ως Παρασκευή (12:00- 16:00), στην οδό Αθηνάς 67 & Λυκούργου, στην Ομόνοια, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014.

Διαβάστε περισσότερα για το Rethink Athens

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b