MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στον Πιερ Λεμέτρ τo μεγάλο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ

Το μεγαλύτερο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο… 10 ευρώ, απονεμήθηκε στο συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ για το μυθιστόρημά του «Au revoir la-haut» (εκδ. Albin Michel).

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

O Λεμέτρ παρέλαβε το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο -μια επιταγή 10 ευρώ- στο εστιατόριο του Παρισίου «Drouant», όπου κατά παράδοση απονέμεται το συγκεκριμένο λογοτεχνικό βραβείο.

Ο συγγραφέας, ο οποίος ήταν ένα από τα φαβορί, επελέγη με έξι ψήφους έναντι τεσσάρων που έλαβε ο Φρεντερικ Βερζέ συγγραφέας του βιβλίου «Arden» (Gallimard). Οι κριτές του Γκονκούρ επέλεξαν στον δωδέκατο γύρο της ψηφοφορίας τους αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο αναφέρεται σε μια χαμένη γενιά, τους απόστρατους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι οποίοι θυσιάστηκαν από μια Γαλλία αδύναμη έπειτα από τέσσερα χρόνια φρίκης στα χαρακώματα.

Την ίδια ώρα ο Γιαν Μουάξ κέρδισε σήμερα με έξι ψήφους από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας το βραβείο Ρενοντό για το βιβλίο του “Naissance” (εκδ. Grasset), ένα πολυσέλιδο έργο περίπου 1.200 φύλλων, που ξεκινάει με τον ερχομό στον κόσμο του συγγραφέα υπό τις προσβολές των γονέων του και επικεντρώνεται στην κόλαση των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιού.

Τι είναι το βραβείο Γκονκούρ (Prix Goncourt)

Πρόκειται για είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας, που απονέμεται από το 1903, στις αρχές κάθε Νοεμβρίου, στο συγγραφέα του καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς. Το όνομα του προήλθε από τον Ζυλ ντε Γκονκούρ, δηλαδή τον αδερφό και συνεργάτη, του επιτυχημένου συγγραφέα, κριτικού και εκδότη Εντμόν ντε Γκονκούρ, που ίδρυσε τη Ακαδημία Γκονκούρ(Académie Goncourt). Το χρηματικό ποσό που συνόδευε τη βράβευση, αρχικά ανερχόταν σε πενήντα (50) γαλλικά φράγκα. Σήμερα το ποσό κατέληξε στα 10 ευρώ. Το ποσό αυτό  είναι καθαρά συμβολικό, όμως τα κέρδη για τον συγγραφέα είναι μεγάλα.  Ο συγγραφέας που βραβεύεται κάθε χρόνο κερδίζει πάρα πολλά χρήματα, αφού οι πωλήσεις του βιβλίου εκτοξεύονται στα ύψη!

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b