MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 «αθώες» τροφές που παχαίνουν!

Προσοχή σε διαιτητικούς “μύθους”!

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα (μήλα, ανανάς, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σταφίδες κ.ά.) μπορούν να προσθέσουν πολλές θερμίδες στην καθημερινή σας διατροφή. Μάλιστα, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν επτά φορές περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα! Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την αποξήρανση τα φρούτα είναι πιο πηκτά και συμπυκνωμένα. Για παράδειγμα, μία κούπα φρέσκων σταφυλιών περιέχει 60 θερμίδες, ενώ μία κούπα σταφίδων 460! Επιπλέον, σε κάποια αποξηραμένα φρούτα προστίθεται και ζάχαρη που τα καθιστά ακόμη πιο παχυντικά.

Καφές με γάλα
Μπορεί να βάζετε πολύ λίγο γάλα στον καφέ σας, αλλά η ποσότητα αυτή αυξάνεται επικίνδυνα όταν πίνετε πολλούς καφέδες. Τις περισσότερες φορές το γάλα που προσθέτουν στις καφετέριες είναι full fat ή ακόμη και full fat cream που είναι ακόμη πιο παχυντική. Για παράδειγμα, τρεις καφέδες με «λίγο» γάλα μπορεί να σας επιβαρύνουν ακόμη και με 200 θερμίδες.

Wraps
Τα wraps είναι τυλιχτά σάντουιτς, συνήθως φτιαγμένα από αραβική πίτα. Κι επειδή είναι «τυλιχτά» αυτό σημαίνει ότι τυλίγονται πολλές φορές κι αν τα ξετυλιξετε ποτέ, θα διαπιστώσετε πόσο πολλή είναι η πίτα που χρησιμοποιείται. Ακόμα κι αν τα γεμίσετε με υγιεινά υλικά, η πίτα μπορεί να σας προσθέσει ακόμα και 300 θερμίδες. Είναι προτιμότερο λοιπόν να «βλέπετε» την ποσότητα του ψωμιού ή τις πίτας που θα φάτε.

Iced tea σε μπουκάλι
Τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού τις γνωρίζουμε όλοι. Όταν το τσάι αυτό όμως είναι παγωμένο και σε μπουκάλι, τα πράγματα αντιστρέφονται. Το iced tea του μαζικού εμπορίου είναι «φουλαρισμένο» με γλυκαντικές ουσίες, ή με ζάχαρη ή στην καλύτερη περίπτωση με μέλι. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνετε μαζί με το αγαπημένο σας τσάι και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μόνο μπουκαλάκι (που συνήθως αντιστοιχεί σε δύο ποτήρια iced tea) μπορεί να σας επιβαρύνει ακόμη και με 200 θερμίδες.

Burger λαχανικών
Σίγουρα το να αποφεύγετε τα burger με μπιφτέκι που είναι παχυντικό και αυξάνει τη χοληστερίνη, είναι μια πολύ σοφή επιλογή. Όμως και τα burgers λαχανικών δεν είναι “αθώα”. Το τυρί που χρησιμοποιείται, είναι συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για περισσότερη γεύση. Επίσης, τα λαχανικά είναι συνήθως τηγανισμένα και λαδερά και σε συνδυασμό με «λίγη» κέτσαπ, ένα burger λαχανικών μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 1000 θερμίδες!

Σαλάτες
Είναι η πιο υγιεινή σας επιλογή όταν βγαίνετε έξω. Τα «γυμνά» λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες. Τι γίνεται όμως όταν στη σαλάτα σας προστίθενται ξηροί καρποί, κρουτόν, ζυμαρικά και αθώες σάλτσες (όπως η vinaigrette); Όλα τα «επιπλέον» στη σαλάτα σας μπορούν να σας προσθέσουν πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες πιστεύετε.

Ρολά Sushi
Τα λαχανικά τα οποία τυλίγονται στα sushi έχουν λίγες θερμίδες. Όμως τα περισσότερα από τα αγαπημένα μας ρολά είναι εμπλουτισμένα με τυρί κρέμας ή μαγιονέζα, που σε συνδυασμό με τα θαλασσινά τα οποία περιέχονται στο sushi, μπορούν να φτάσουν ένα ρολό στις 500 με 600 θερμίδες. Επιπλέον, η σος σόγιας θα σας φουσκώσει: μπορεί να μην πάρετε πολλές θερμίδες αλλά θα νιώσετε το τζην σας πιο στενό. 

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b