MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το ερωτάκι, ο πόθος και τ’ άλλα περίεργα φυτά που ανακαλύψαμε βολτάροντας στην Ανθοκομική έκθεση

Φανταστείτε αντί για τον γνωστό στίχο, να λέγαμε “Φούστα κλαρωτή και dianthus caryophyllus στ’ αφτί”… Τράτζικ. Γι’ αυτό εκτός από το βοτανολογικό λατινικό τους όνομα, τα διάφορα είδη φυτών διαθέτουν και μια δεύτερη, πιο “κοινή” ονομασία σε κάθε γλώσσα. Στη βόλτα μας στην Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοτζιά, φωτογραφίσαμε μερικά φυτά και λουλούδια με “εκλαϊκευμένα” ονόματα που κλέβουν την παράσταση! Ανάλογα με την ονομασία ή τα χαρακτηριστικά τους, και φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα βρουν αγάπη και φροντίδα, προσφέρετέ τα είτε σε δικούς σας ανθρώπους είτε στον εαυτό σας…από την Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Κοντέσα Σάρα
kontesasara
Παρά το αριστοκρατικό της όνομα, η Κοντέσα Σάρα (Bignonia ricasoliana “Contessa Sara”) δεν είναι “high maintenance” γκόμενα, δηλαδή δεν χρειάζεται εξεζητημένη φροντίδα.

Παίρνει ζωντάνια από τον ήλιο και δεν “παιδεύει” τον ιδιοκτήτη της, ακόμα κι αν ξεχαστεί και την παραμελήσει για λίγο.
Δίνετέ της μόνο λίγη περισσότερη προσοχή τον χειμώνα, για να μην παγώσει.
Αποκτά “παράστημα”, καθώς είναι αναρριχητικό φυτό.

Ερωτάκι
Ε καλά, με τέτοιο όνομα και με τέτοια τιμή, πώς να του αντισταθείς; Το “ερωτάκι”, που ανήκει στο γένος Impatiens και προέρχεται από τη Νέα Γουινέα, βγάζει άνθη σε διάφορα χρώματα. Τοποθετείται σε σκιερά ή ημισκιερά μέρη, δίνοντας χαρούμενο τόνο στα σημεία του κήπου ή της βεράντας που δεν δέχονται άπλετο φως:

erotaki

Εφόρμπια
agathakitouxristouΒρε τον μπαγάσα τον Χρήστο….
Μέχρι τη βοτανολογία έφτασε η χάρη του και βαφτίζουν λουλούδια με τ’ όνομά του.
Ποιος είναι ο Χρήστος; Βασικά… κανείς. Ορθογραφικό λάθος!

Το “Αγκαθάκι του ΧρΙστού” (Euphorbia milii) είναι κακτοειδές φυτό (εξ ου και το όνομα) που έρχεται από τη Μαδαγασκάρη. Έχει κυρίως πολύ όμορφα κόκκινα πλατυπέταλα άνθη, αλλά θα βρείτε ποικιλίες του και σε άλλα χρώματα. Τοποθετείται σε μέρος φωτεινό και ζεστό.

Θέλει όμως προσοχή στην επαφή, γιατί εκτός από τα αγκάθια, μπορεί να σας βλάψει και ο χυμός του, που είναι ερεθιστικός.

Άστερ
Μόνο για όσους αισθάνονται “σταρ”! Το άστερ (Aster spectabilis), βγαίνει από το ελληνικό “αστήρ”, και αναφέρεται στο σχήμα του λουλουδιού του, που μοιάζει με αστέρι. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες και του αρέσει η “πολυκοσμία”, καθώς ανθίζει σε πυκνές συστάδες

aster

Μπονσάι
bonsaiΑν δεν έχετε φοβίες για δέντρα που βγάζουν πολλά “πόδια’ και περπατάνε όπως εκείνα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, πάρτε ένα μπονσάι. 

“Bonsai” στα ιαπωνικά σημαίνει “καλό δέντρο”. Αν αποκτήσετε μπονσάι, πρέπει να του είστε αφοσιωμένοι, φροντίζοντάς το ανελλιπώς και με ακρίβεια.
Η φιλοσοφία του μπονσάι είναι να αναπτυχθεί ένα δέντρο ως μινιατούρα, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα αναπτυσσόταν κανονικά και θα είχε ύψος πολλών μέτρων. Ουσιαστικά αυτό που κάνουν οι καλλιεργητές μπονσάι, είναι να κρατούν το φυτό μεταξύ ζωής και θανάτου, ώστε να αναπτυχθεί με αυτό τον τρόπο! Αν είστε υπομονετικοί και επιμελείς, το μπονσάι σας θα ζήσει για πολλά πολλά χρόνια.

Αλλά να ξέρετε ότι για να αποκτήσει ένα μπονσάι όψη έργου τέχνης, χρειάζονται περίπου… 20 χρόνια!
(Καλή τύχη)

Φιτόνια
“Τα φιτόνια επιτίθενται! Τα-τα, τα-ταααα! Πάρ’ τα, μποζόνιο!”: Αχ γιατί να μην μπορείς να πετάξεις κανένα τέτοιο στο μάθημα Φυσικής… Πριν μας χαρακτηρίσετε χαζοβιόληδες, να σημειώσουμε προς υπεράσπισή μας ότι και άλλοι μόλις έβλεπαν την ονομασία γελούσαν. Βέβαια δεν είναι “τα” φιτόνια, αλλά “η” φιτόνια (Fittonia), που είναι μια κοντούλα από τη Βραζιλία, που ζει σε κλειστούς χώρους. 

fitonia

Φίκος Άμστελ
fikosamstelΟ έχων τον φίκο, βράζει τα φύλλα του και βγαίνει μπύρα.
Γεια μας!

Ο φίκος Άμστελ είναι φυτό εσωτερικού χώρου, από αυτά που βλέπουμε πολύ σε γραφεία και ιατρεία.

Μπορεί όμως να τοποθετηθεί και σε υπαίθριο χώρο, αρκεί να μην είναι πολύ εκτεθειμένος σε ντάλα ήλιο και να μην του αλλάξετε απότομα περιβάλλον, γιατί θα πάθει σοκ και θα πέσουν τα φύλλα του.

Φυσικά το όνομα του Ficus Amstel προέρχεται από το Αμστελόδαμο, που δεν είναι άλλο από το Άμστερνταμ. Υπάρχει και η ποικιλία Amstel King, που προσαρμόζεται ακόμα πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους.

 
 
Αυτό-που-δεν-φυτρώνει
Τεχνητό άνθος γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως “Glastrus apokatus”. Κοινώς, “Κοίταξα-από-κάτω-μια-κρεμασμένη-γλάστρα-και-έμοιαζε-με-λουλούδι”.
glastra

Ωραίο φύλλο
Να και τα λογοπαίγνια. Το ωραίο φύλλο ή ωραιόφυλλο ή κολεός (Coleus) είναι ευαισθητούλι σαν τη γυναικεία φύση. Χρειάζεται περιποίηση για να μένει καλαίσθητο αλλά και προστασία από τον ήλιο και την παγωνιά. Φροντίστε το και θα σας ανταμείψει με μια πανδαισία χρωμάτων στα φύλλα του!

oraiofyllo

Μύρτιλλο
myrtilloΆντε από κει που έλεγες και στο χωριό σου “μπλούμπερι”…
Το “μύρτιλλο” δηλαδή δεν σου κάνει; Το μυρτιλλάκι; Το μυρτιλλουλάκι;
Βέβαια το μύρτιλλο δεν είναι η ακριβής ονομασία για το μπλε μούρο (blueberry). Απλά εππικράτησε να χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει το συγκεκριμένο φυτό, οι καρποί του οποίου μοιάζουν πολύ με μύρτιλλα.

Λέγεται και “ελιξίριο της ζωής”, λόγω των σπουδαίων ευεργετικών ιδιοτήτων του καρπού του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα σε όλα τα κλίματα και μπορεί να αντέξει στο ψύχος.
Με τέτοια ατού, πώς να μη γίνει “μόδα”;

Πόλκα
Οι ‘Αγγλοι το λένε και Polka Dot γιατί τα χρωματιστά φύλλα του μοιάζουν να τα κοσμούν πολλές “βούλες” (dots). Η πόλκα (Hypoestes phyllostachya) είναι πολύ καλόβολη, μεγαλώνει εύκολα, και με τα χρώματά της ομορφαίνει τον χώρο σας. Βάλτε τη να βλέπει ήλιο και ποτίζετέ τη συχνά για να την κρατήσετε ακμαία.
polka
Πόθος
pothosΕντάξει, δεν είναι και για να προσφερθεί αντί τριαντάφυλλων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά έχει πιο μακροπρόθεσμη συμβολική αξία.

Λέγεται έτσι γιατί τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς (τώρα για το ποιο διεστραμμένο μυαλό διέδωσε και τον χαρακτηρισμό “κισσός του διαβόλου”, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά)

Ταξίδεψε από τα νησιά του Σολομώντα στα πέρατα του κόσμου.
Καθαρίζει από βλαβερές ουσίες την ατμόσφαιρα σε κλειστούς χώρους, και επειδή επιζεί εύκολα, είναι κατάλληλος για αρχάριους κηπουρούς. Εμ, έτσι είναι ο πόθος, έτσι και “φυτρώσει”, άντε να τον “ξεριζώσεις”…

Μέχρι και οι χημικές τουαλέτες άνθισαν στην Πλατεία!
toitoi

Πληροφορίες για την Ανθοκομική Έκθεση στην Πλατεία Κοτζιά, εδώ

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b