MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ’ αλλάζω με τίποτα: 10+1 ταινίες και σειρές με θέμα το σχολείο

Ξεκίνησε λοιπόν και η εκπαιδευτική σεζόν 2013-2014, που προβλέπεται πολύπαθη, όπως και οι προηγούμενες άλλωστε, ωστόσο πολλοί αναπολούν τα μαθητικά και φοιτητικά τους χρόνια. Αν σας έπιασε κι εσάς μια νοσταλγία με το πρώτο φετινό κουδούνι, ευκαιρία να ξαναδείτε εμβληματικές “σχολικές” ταινίες και σειρές. Παρακάτω θυμόμαστε μερικούς τίτλους των οποίων η πλοκή εκτυλίσσεται κυρίως σε σχολικό περιβάλλον, έχοντας ανακαλύψει παράλληλα μερικά πολύ ενδιαφέροντα trivia…

Monopoli Team

ΣΕΙΡΕΣ

savedbythebellSaved by the bell – Πριν χτυπήσει το κουδούνι (1989-1993)

Στην αυγή της ξενοιασιάς των 90’s, ο απίστευτα cool και χαριτωμένος Ζακ Μόρις έφερνε μαζί με τους συμμαθητές του φρέσκο και πολύχρωμο αέρα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, με τις ανάλαφρες χιουμοριστικές περιπέτειές του και το υπερμεγέθες αλλά πρωτοποριακό για την εποχή κινητό του τηλέφωνο! Οι περισσότεροι αγαπούν ακόμα τη σειρά ίσως επειδή ήταν αρκετά αθώα και “φωτεινή”. Όσον αφορά στην τύχη των πρωταγωνιστών της, η Τίφανι-Αμπερ Θίσεν (Κέλι) εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές των 00’s και σε κάποιες b-movies, η Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ (Τζέσι) κέρδισε άλλα 15 λεπτά δημοσιότητας με την τολμηρή ταινία “Showgirls” του Πολ Βερχόφεν, όπου εμφανιζόταν ημίγυμνη, ο Μάριο Λόπεζ (Έι-Σι Σλέιτερ) έκανε καριέρα κυρίως στην παρουσίαση, ενώ ο geek Σκριτς, κατά κόσμον Ντάστιν Ντάιαμοντ, γύρισε πορνοταινία με τίτλο “Saved by the… smell”! Η “μαυρούλα” Λαρκ Βούρχις (Λίσα) φαίνεται πως δυστυχώς έχει μια προβληματική ζωή, ενώ ο Μαρκ-Πολ Γκόσελαρ εξακολουθεί να είναι ίδιος ο Ζακ και εξίσου γοητευτικός!
">">

degrassiDegrassi (Junior) High – (Σκανδαλιές στο) Γυμνάσιο Degrassi (1987-1991)

Ίσως η πιο ρεαλιστική “σχολική” σειρά που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση (ΕΡΤ). Αν και οι ήρωές της ήταν παιδιά της δεκαετίας του ’80, η καναδική σειρά ήταν πολύ “προχώ”, καθώς έθιγε με άμεσο και όχι “φτιασιδωμένο” τρόπο ζητήματα που απασχολούν τον μέσο έφηβο. Μάλιστα ορισμένες φορές το σενάριο ήταν τόσο ρεαλιστικό και “σκληρό”, που σε κάποιες χώρες το “Ντεγκράσσι” υπέστη λογοκρισία. Μπορεί να θυμάστε τον χαριτωμένο τυπάκο με το καπέλο, το Ασιατάκι με τα γυαλιά, την πανκ ξανθιά κοπέλα που έμεινε έγκυος, την όμορφη και γλυκιά Κέιτλιν, όλοι χαρακτήρες “της διπλανής πόρτας” και όχι του Μπέβερλι Χιλς (90210) ή του Upper East Side (Gossip Girl). Αυτό που σίγουρα δεν ξέρετε, είναι ότι το Beverly Hills 90210 είναι η σειρά που δημιούργησε το FOX όταν ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα μιας αμερικανικής εκδοχής του Ντεγκράσσι! Έχει κερδίσει βραβείο ΕΜΜΥ.
">">

thepaperchaseThe Paper Chase – Όλα για το πτυχίο (1978-1986)

Ο φοβερός και τρομερός κύριος Κίνγκσφιλντ, μια αρχετυπική φιγούρα “μπαμπούλα” καθηγητή, στοίχειωνε τη ζωή των ταλαίπωρων φοιτητών Νομικής του Χάρβαρντ, με στόχο να τους κάνει τους καλύτερους δικηγόρους, στο “Όλα για το πτυχίο”. Η βασική υπόθεση της θρυλικής σειράς με το “άρωμα 70’s” (μα τι ανεμίζουσες καμπάνες, καλοραμμένα tweed, σακάκια με πέτσινους αγκώνες και δε συμμαζεύεται) ήταν αρχικά βιβλίο που έγινε ταινία με αμφίβολη επιτυχία, και στη συνέχεια σειρά με 59 επεισόδια, που προβλήθηκαν το 1978, ’79, ’83 και ’86. Η σειρά παρουσίαζε την ακαδημαϊκή ζωή μιας παρέας φοιτητών που είχαν συγκροτήσει μια ομάδα μελέτης, και σε ενέπνεε -αν ήσουν παιδί ή νέος- να αφοσιωθείς στη μελέτη του αντικειμένου που ήθελες να ακολουθήσεις και να ονειρεύεσαι μια συναρπαστική φοιτητική ζωή. Βραβεύτηκε 2 φορές με ΕΜΜΥ.
">">

 
21jumpstreet21 Jump Street – Ομάδα δράσης 21 (1987-1991)

Εκεί απ’ όπου ο Τζόνι Ντεπ “εκτόξευσε” την καριέρα του. Αν ήσουν σε ηλικία που το έπαιζες κουλ ή “βαρύ πεπόνι” με τσιγάρο στην κρυψώνα του προαυλίου, δε νοείτο να μην έβλεπες “21 Jump Street” – που φυσικά το έλεγες στα αγγλικά και με προφορά, όχι “Ομάδα δράσης 21”. Στο βασικό στόρι της, μια ομάδα μυστικών αστυνομικών που μικροδείχναν, παρίστανε τους μαθητές, για να πατάξει οποιοδήποτε έγκλημα σε σχολικό περιβάλλον. Έκανε επιτυχία όχι τόσο επειδή ήταν η “σούπερ” σειρά, αλλά επειδή είχε ηθοποιούς που άρεσαν στο νεανικό κοινό και η υπόθεσή της είχε να κάνει με την ηλικία τους. Κράτησε 5 σεζόν, έβγαλε το αποτυχημένο spin-off “Booker” με τον Ρίτσαρντ Γκριέκο που συμμετείχε σε δύο σεζόν, ενώ έγινε πρόσφατα (2012) και ταινία, με τους Τσάνινγκ Τέιτουμ και Τζόνα Χιλ.
">">

antigoni2Η κυρία μας (1987)

Περισσότερο ίσως από τα πρόσωπα και την υπόθεση, αυτό που έχει μείνει από την συγκεκριμένη σειρά που προβαλλόταν από την ΕΡΤ, είναι το τραγούδι των τίτλων, “Η κυρία Αντιγόνη (το κανόνι, να μας μαλώνει)” του Γιάννη Ζουγανέλη, που ερμήνευε η Ισιδώρα Σιδέρη. Η σειρά, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Κατερίνα Γιουλάκη ως καθηγήτρια σε σχολείο, αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς γυρίστηκαν μόλις 13 επεισόδια, λίγο πριν προκύψει η “επανάσταση” της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, και η πρωταγωνίστρια ηγηθεί της παρέας του “Ρετιρέ”. Στο σήριαλ πρωταγωνιστούσαν ηθοποιοί που αργότερα θα μεσουρανούσαν σε σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης.
">">

ΤΑΙΝΙΕΣ

breakfastclubThe Breakfast Club (1985)

Όλες οι “ράτσες” μαθητών καθρεφτίζονται στα μέλη μιας ετερόκλητης πενταμελούς παρέας λυκειόπαιδων, που βρίσκονται μαζί στην ίδια σχολική αίθουσα στη διάρκεια τιμωρίας που έχει επιβληθεί για διαφορετικό λόγο στον καθένα: ο δημοφιλής, ο φύτουλας, η πριγκίπισσα, ο αλήτης και το φρικιό, μέσα από συγκρούσεις μεταξύ τους ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο και τους εαυτούς τους, δείχνοντάς μας από τη μία τη σχολική και από την άλλη την πραγματική “ταυτότητά” τους. Μία ακόμα υποδειγματική teen movie από τον μαιτρ του είδους, Τζον Χιούζ. Η σκηνή “θριάμβου” του τέλους, ντύνεται με το “Don’t You Forget About Me” των Simple Minds.
">">

deadpoetssocietyDead poets society – Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (1989)

“Carpe diem – Seize the day!”, έλεγε ο ανατρεπτικός καθηγητής Τζον Κίτινγκ, και σαν αρσενική μούσα ενέπνεε την τάξη του στο σχολείο αρρένων όπου δίδασκε, αλλά και όσους ανεβάζουν στα social media εικόνες με το συγκεριμένο μότο μοστραρισμένο φαρδιά πλατιά (να μετά πώς βγαίνουν οι Paulo Coehlo). Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση μεταξύ ενός προοδευτικού καθηγητή (Ρόμπιν Γουίλιαμς) και των μαθητών του σε ένα σχολείο αρρένων της Νέας Αγγλίας τη δεκαετία του ’50. Δύο από αυτούς, ο ένας πανέξυπνος και ελπιδοφόρος (Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ) και ο άλλος συνεσταλμένος και επιμελής (Ήθαν Χωκ) θα επηρεαστούν ριζικά από τα διδάγματά του. Η ταινία κέρδισε Όσκαρ σεναρίου.

blackboardjungleBlackboard jungle – Η ζούγκλα του μαυροπίνακα (1955)

Στην εποχή του ροκ εν ρολ και των “μαγκιόρων” επαναστατών εφήβων, ένας δάσκαλος (Γκλεν Φορντ) αναλαμβάνει να διδάξει σε ένα κακόφημο σχολείο και να φέρει εις πέρας την αποστολή του παρά τις εξαιρετικά αντίξοες και βίαιες συνθήκες. Ο Σίντνεϊ Πουατιέ που στην ταινία αυτή υποδυόταν ένα μαθητή, το 1965 έπαιξε τον ρόλο ενός καθηγητή στην ταινία “Στον δάσκαλό μας με αγάπη”. Η 90’s εκδοχή της “Ζούγκλας του μαυροπίνακα”, είναι η “Ασυμβίβαστη γενιά” (1995), με την Μισέλ Φάιφερ ως καθηγήτρια, σε ρόλο αντίστοιχο αυτού του Γκλεν Φορντ.
">">

aurevoirlesenfantsAu revoir les enfants – Αντίο παιδιά (1987)

Στη Γαλλία του 1943, εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα επαρχιακό οικοτροφείο που διευθύνεται από κληρικούς, δείχνει να βρίσκεται μακριά από τη φρίκη του πολέμου. Όταν καταφθάνει ένας καινούργιος μαθητής, τοποθετείται στο ίδιο δωμάτιο με τον καλύτερο μαθητή της τάξης του, και ενώ αρχικά υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσά τους, στη συνέχεια αναπτύσσουν μια βαθιά φιλία. Όμως ο νεοφερμένος μαθητής ζει με φόβο: κρύβεται από τους ναζί επειδή είναι εβραίος… Πολυβραβευμένη γαλλική ταινία του Λουί Μαλ, που βασίστηκε σε ένα αληθινό περιστατικό της ζωής του σκηνοθέτη.
">">

elephantElephant (2003)

Μια ταινία του Γκας Βαν Σαντ, με αφορμή το μακελειό στο σχολείο Columbine των Η.Π.Α., όταν to 1999 δύο οπλισμένοι μαθητές σκόρπισαν τον θάνατο σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους και μια καθηγήτρια, και τραυματίζοντας πολλούς ακόμα, πριν αυτοκτονήσουν, σε μία καλά προσχεδιασμένη επίθεση. Η ταινία, που παρακολουθεί μια συνηθισμένη μέρα των μαθητών στο σχολείο, η οποία όμως θα εξελιχθεί σε τραγωδία, είναι σκηνοθετημένη αποστασιοποιημένα, προσπαθώντας να αποφύγει οποιονδήποτε συναισθηματικό χρωματισμό. Συμμετέχουν ερασιτέχνες νεαροί ηθοποιοί, που σε μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιάζουν. Κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.
">">

choristesLes Choristes – Τα παιδιά της χορωδίας (2004)

Ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής βρίσκει δουλειά σε ένα σωφρονιστικό οικοτροφείο ορφανών αγοριών στη γαλλική επαρχία του 1949, όπου ο αυστηρός διευθυντής εφαρμόζει αναποτελεσματικές μεθόδους πειθαρχίας. Η άφιξη του μεσήλικα δασκάλου θα αποδειχθεί ευλογία για τα παιδιά, καθώς θα τους δώσει μια εποικοδομητική διέξοδο μέσα από τον σχηματισμό μιας χορωδίας. Η σχέση τους θα αλλάξει τόσο τη ζωή των παιδιών, όσο και του ίδιου του δασκάλου. Μια ταινία με υπέροχες ερμηνείες και γλυκύτατη μουσική.
">">

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b