MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφηβοι στέλνουν sms ακόμα και όταν κοιμούνται!

Μια νέα μορφή επιδημίας έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό και το όνομα αυτής “κινητή υπνοβασία”! Σύμφωνα με έρευνες, οι έφηβοι στέλνουν μηνύματα ακόμα και όταν κοιμούνται, επιβεβαιώνοντας την ελκυστική και εθιστική επιρροή της τεχνολογίας.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

«Είναι ένα φαινόμενο υπνικής διαταραχής που συναντάμε στις νεότερες γενιές και που αντανακλά την βαθιά αφομοίωση των τόσο ισχυρών αυτών μηχανών», αναφέρει η Elizabeth Dowdell, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Villanova University. Η Dowdell ασχολήθηκε με την κινητή υπνοβασία όταν μια μαθήτρια της, περιέγραψε τις νυχτερινές της δραστηριότητες. Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε όταν από τους 300 φοιτητές, που ρωτήθηκαν αν έχουν στείλει μηνύματα όσο κοιμόντουσαν, το 25 έως 35% απάντησε θετικά. Ενώ πάνω από το 50% παραδέχθηκε ότι το τηλέφωνό τους επηρέαζε τον ύπνο τους καθημερινά.

Είναι γεγονός ότι οι έφηβοι -ούτε καν οι ενήλικες- δεν απενεργοποιούν το βράδυ το κινητό τους τηλέφωνο. Στο στάδιο πριν τον βαθύ ύπνο, που το σώμα μπορεί να λειτουργεί κανονικά πολλοί είναι εκείνοι που απαντούν στα ηχητικά σήματα του ανοιχτού κινητού τηλεφώνου, είτε με ολοκληρωμένα μηνύματα είτε με ασυναρτησίες. Φυσικά το επόμενο πρωί δεν θυμούνται τίποτα μέχρι να ελέγξουν το ιστορικό των μηνυμάτων.

Έρευνα από το Pew Internet & American Life Project επιβεβαιώνει την εξάρτηση των εφήβων από το κινητό τηλέφωνο αποδεικνύοντας ότι οι έφηβοι ξοδεύουν σίγουρα 1,30 ώρα την ημέρα για να στείλουν μηνύματα, 1 στους 3 στέλνει περισσότερα από 100 γραπτά μηνύματα την ημέρα, 4 στους 5 εφήβους κοιμούνται με το κινητό τους πάνω ή κοντά στο κρεβάτι, στέλνοντας γραπτά μηνύματα.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να διαρκέσει από 90 λεπτά έως 2 ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου, επισύροντας διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και η γνωστική δυσλειτουργία, εφόσον η ποιότητα της ξεκούρασης πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b