MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

The old woman του Robert Wilson με τους Μπαρίσνικοφ και Νταφόε στην Στέγη

Η παράσταση του Ρόμπερτ Ουίλσον “The old woman” του λογοτέχνη Δανιήλ Χαρμς θα ανέβει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 18-21 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2013. Μαζί του φέρνει δύο τεράστια ονόματα της υποκριτικής και του χορού, τον Ουίλλεμ Νταφόε και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Συνάντηση ιερών τεράτων: ο μάγος του θεάτρου της εικόνας, Μπομπ Ουίλσον, με τον θρύλο του χορού Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, και τον Ουίλλεμ Νταφόε, διάσημο ηθοποιό με θητεία στο περίφημο Wooster Group, ζωντανεύουν το σουρεαλιστικό, ποιητικό και ειρωνικό σύμπαν ενός σπουδαίου λογοτέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας. Ο Δανιήλ Χαρμς εξισορρόπησε το κανιβαλικό στοιχείο με την καθαρότητα, αλλά οι σταλινικές εκκαθαρίσεις έδωσαν τέρμα στη ζωή και το έργο του. Στο The Old Woman ένας συγγραφέας επιχειρεί να γράψει για έναν θαυματοποιό, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με το πτώμα μιας γριάς.

Ο Δανιήλ Χαρμς έγινε γνωστός τη δεκαετία του ’20, στη συνέχεια πέρασε στην αφάνεια ζώντας κυνηγημένος από το σοβιετικό καθεστώς, αλλά πλέον αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο “The old woman”, παρακολουθούμε τον έντονο εσωτερικό μονόλογο ενός συγγραφέα, που δε μπορεί να ολοκληρώσει τη συγγραφή, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μία σειρά ασυνήθιστων γεγονότων.

Η παράσταση του Μπομπ Ουίλσον που θα δούμε στην Αθήνα μετά το Φεστιβάλ του Μάντσεστερ, δίνει την ευκαιρία στους δύο υπέροχους ερμηνευτές του να ξετυλίξουν το ταλέντο τους, μεταφέροντας ψήγματα από την ατμόσφαιρα του Ιονέσκο, του Μπέκετ αλλά και του βαριετέ, και υπηρετώντας τη μινιμαλιστική αισθητική και την έντονη εικαστικότητα του σκηνοθέτη. Οι Μπαρίσνικοφ και Νταφόε δίνουν συναισθηματική ένταση στο έργο, κινούμενοι σε ένα άψογο αισθητικά γεωμετρικό τοπίο, που διαρκώς αλλάζει σχήματα και χρώματα, δίνοντας κάποιες στιγμής την εντύπωση πως αποκτά και μία τρίτη διάσταση. Συχνές επαναλήψεις του ίδιου θέματος, προτάσεις που ακούγονται στα ρωσικά, υπογραμμίζουν τον παράλογο κόσμο του Χαρμς, καλώντας μας να παρασυρθούμε στο σύμπαν που ο Μπομπ Ουίλσον έχει δημιουργήσει.

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμού
Robert Wilson

Ερμηνεύουν
Mikhail Baryshnikov
Willem Dafoe
the old woman

Προσαρμογή
Darryl Pinckney

Κοστούμια
Jacques Reynaud

Συνεργάτις σκηνογράφος
Annick Lavalle-Benny

Φωτισμοί
A.J. Weissbard

Μουσική επιμέλεια
Hal Willner

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Daniil Kharms
Σκηνοθεσία: Bob Wilson


Παίζουν: Mikhail Baryshnikov, Willem Dafoe

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b