MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύνθεση Κειμένων

Η Λήδα Μανιατάκου διαβάζει Αύγουστο Κορτώ και Μαργαρίτα Καραπάνου στο ΚΕΤ

Στο πλαίσιο του ολοκαίνουργιου φεστιβάλ «Κυψέλες», που εγκαινιάζεται φέτος από το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, την Πέμπτη 6 Ιουνίου η Λήδα Μανιατάκου θα αναγνώσει αποσπάσματα από τα έργα “Η Μαμά μου η Κασσάνδρα” του Αύγουστου Κορτώ και “Η Κασσάνδρα και ο Λύκος” της Μαργαρίτας Καραπάνου.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Με αφετηρία το μονόλογο Η Μαμά μου η Κασσάνδρα, αφιέρωμα του Αύγουστου Κορτώ στη μητέρα του και στη Μαργαρίτα Καραπάνου, η Λήδα Μανιατάκου, που πρωταγωνίστησε πέρυσι στην παράσταση Η Κασσάνδρα και ο Λύκος, διαβάζει αποσπάσματα από το έργο των δύο συγγραφέων, κάνοντάς μας να ακούμε τον υπόκωφο και τρυφερό τους διάλογο, κάποτε ανέλπιστα φωτεινό, κάποτε ανυπόφορα γυμνό.

« Για τη Μαμά μου την Κασσάνδρα δυσκολεύομαι ακόμα να μιλήσω. Ήταν αρχές του 2003. Η μητέρα μου μόλις είχε αυτοκτονήσει, και λίγες εβδομάδες πριν είχα πάει να επισκεφθώ τη συχωρεμένη την Καραπάνου στο σπίτι της — μια συνάντηση που, παρά τη συντομία και την αβρότητά της, με είχε διαλύσει. Κι έτσι, όταν η Λώρη Κέζα μού είχε ζητήσει ένα βιωματικό κείμενο για το τρίτο τεύχος του ανυπέρβλητου Να ένα μήλο, κάθισα και σκάρωσα αυτόν τον αρσενικοθήλυκο μονόλογο, που περιέχει όλον μου τον σπαραγμό. » Αύγουστος Κορτώ

« Όταν είχα τελειώσει το βιβλίο της Μαργαρίτας Καραπάνου, Η Κασσάνδρα και ο Λύκος, ένιωθα πως ήταν από αυτά που ήθελα να είχε λίγο ακόμη. Καιρό μετά νιώθω σαν να βρίσκω ξαφνικά κάποιες χαμένες σελίδες που κάπου είχαν παραπέσει της Μαργαρίτας. Και της είχαν παραπέσει στα Ορφανά του Αύγουστου Κορτώ. Το αφήγημα κινείται στο ίδιο “παράλογο” κλίμα με την Κασσάνδρα και τον Λύκο, μόνο που εδώ ο Αύγουστος Κορτώ σαν να ανακάθεται συχνά στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι, σαν ενίοτε να βηματίζει μέχρι την πολυθρόνα, συγχέοντας τους ρόλους, και να μας δείχνει τις σημειώσεις του. Λανθάνουν κραυγάζοντας με τρόπο τρυφερό, γλυκύ και οπωσδήποτε σπαραξικάρδιο οι εξηγήσεις. Το να διαβάζεις την Κασσάνδρα και τον Λύκο της Καραπάνου ή τα Ορφανά του Κορτώ, αν και σου αφήνει ένα σημάδι σαν εκείνο από το ματοβαμμένο δήγμα της Κασσάνδρας, χωρίς τύψεις ομολογώ πως είναι ευχάριστο. Γιατί, πραγματικά, η γραφή και των δύο είναι απολαυστική, ασχέτως του περιεχομένου. Έχει μια αλλόκοτη υφέρπουσα σπιρτάδα, λίγη απ’ την τρυφερότητα και την οξύνοια των δημιουργών. » Γεωργία Μανάφη

Αύγουστος Κορτώ
Ο Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά (Η βιογραφία μιας σκύλας, Διόπτρα, 2013, Τα Ορφανά, Ποταμός, 2012, Ο αφανισμός του Νίκου, Εκδ. Καστανιώτη, 2008…)

Λήδα Μανιατάκου
Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή Γ. Κιμούλη, και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακό (MFA Performance and Interactive Media Arts) από το City University της Νέας Υόρκης.
Έχει πάρει μέρος στις ταινίες Νύφες του Παντελή Βούλγαρη (2004), Το Πέταγμα του Κύκνου του Νίκου Τζίμα (2010). Το 2012, πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία στην παράσταση Η Κασσάνδρα και ο Λύκος της Μαργαρίτας Καραπάνου σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Ανδρέου.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεόρασης, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α 11364 Κυψέλη, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2130040496

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b