MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ogooglebar: Η σουηδική λέξη που προκάλεσε την αντίδραση της Google!

Στην Ελλάδα η λέξη “γκουγκλάρω” έχει μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο από την μηχανή αναζήτησης google, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη και η πιο εύκολη να γίνει ρήμα, καθότι μονοσύλλαβη. Αλλά και στην Σουηδία έχει μπει το google ως συνθετικό λέξης στον νεολογισμό ogooglebar, προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση της Google.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Συγκεκριμένα, ένας από τους νεολογισμούς των σουηδικών που μπήκαν στη γλώσσα το 2012 και τον οποίο κατέγραψε το Σουηδικό Γλωσσικό Συμβουλίο είναι το ogooglebar. Το Σουηδικό συμβούλιο την ερμήνευσε σαν “αυτό που δεν μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο με μηχανή αναζήτησης”.Αλλά αυτό προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής εταιρείας, η οποία έκρινε ότι έπρεπε να αναφέρεται ξεκάθαρα το όνομα της Google στον ορισμό και όχι άλλες μηχανές αναζήτησης.

Η Google ζήτησε από το Συμβούλιο να αλλάξει ο ορισμός για να προσδιορίσει ότι η λέξη αναφέρεται μόνο σε κάτι που δεν μπορεί να βρεθεί με το Google και όχι άλλες μηχανές. Το Συμβούλιο, αντί να αλλάξει τον ορισμό, προτίμησε να διαγράψει την επίμαχη λέξη από τον κατάλογο, ενώ παράλληλα μίλησε για «προσπάθειες της Google να ελέγξει τη γλώσσα», ενώ τόνισε ότι δεν έχει την διάθεση να μπει στις διαδικασίες, τις οποίες ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Google.  

“Θα ήταν κατά των αρχών μας και των αρχών της γλώσσας” να αλλάξει ο ορισμός είπε η πρόεδρος του Συμβουλίου και προσθέτει: “Η Google ξέχασε ένα πράγμα: η ανάπτυξη της γλώσσας δεν ξέρει από κατοχυρωμένα σήματα”. Και σημειώνει ότι, αν και διαγράφηκε η λέξη, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λέγεται καθόλου γιατί “η γλώσσα είναι ελεύθερη”.

Από την πλευρά της η Google, σε δήλωσή της υπογράμμισε: “Ενώ η Google, όπως πολλές εταιρείες, παίρνει τυπικά προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το εμπορικό της σήμα, είμαστε ευχαριστημένοι που οι χρήστες συνδέουν το όνομα της Google με την μεγάλη αποτελεσματικότητα στις αναζητήσεις”. 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b