MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο θεατρικός χειμώνας στο θέατρο Θησείον

Νέες παραγωγές με δυνατά ονόματα αλλά και επαναλήψεις των επιτυχημένων παραστάσεων της περσινής σεζόν περιλαμβάνει το πρόγραμμα του θεάτρου Θησείον ένα θέατρο για τις τέχνες για τη θεατρική σεζόν 2012-2013.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η αυλαία θ’ ανοίξει στις 13 Οκτωβρίου με το θεατρικό blockbuster του περσινού χειμώνα, την παράσταση “Όταν έκλαψε ο Νίτσε του Ίρβιν Γιάλομ που παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και πάλι στο Θησείον για έναν μήνα. Νωρίτερα από 19 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Ο Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Μπρόιερ συναντιούνται σε μια διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Στο “παιχνίδι” μπαίνει ο νεαρός τότε ειδικευόμενος γιατρός Ζίγκμουντ Φρόιντ, μια θυελλώδης γυναίκα-ίνδαλμα ποιητών και ψυχιάτρων, η Λου Σαλομέ.
Την σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος οι οποίοι πρωταγωνιστούν. Μαζί τους ο πολύ ταλαντούχος νέος ηθοποιός Χάρης Φραγκούλης.

Από τις 12 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το βιτριολικά χιουμοριστικό σπονδηλωτό έργο του Ντάριο Φο, “Mistero Buffo”. Η παράσταση αυτή θα είναι η πρώτη δουλειά της νεοσύστατης ομάδας Επτάρχεια του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου με τους μόνιμους συνεργάτες του, ηθοποιούς Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Θάνο Τοκάκη, Γιώργο Χρυσοστόμου σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως. Η ομάδα Επτάρχεια θα παρουσιάσει το Mistero Buffo (1969) ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμεί και ο ίδιος ο συγγραφέας, χωρίς σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς. Ο Ντάριο Φο μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων στα κείμενα που του χάρισαν το βραβείο Νόμπελ, όπου το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με τραγικωμικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική αντιεξουσιαστική σάτιρα. Κάθε παράσταση θα περιλαμβάνει διαφορετικές σκηνές, καθώς ο αριθμός των σκηνών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε μία μόνο παράσταση.

Από 30 Νοεμβρίου 2012 θα παιχτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεατρικό έργο του Αλμπερτ Όστερμάγιερ που βασίζεται στην πολυβραβευμένη αριστουργηματική γερμανική ταινία του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ “Οι Ζωές των Άλλων“. Η σκηνοθεσία είναι της Αλίκης Δανέζη-Knutsen, που είχε σκηνοθετήσει για λογαριασμό της Λυκόφως και το Festen (Οικογενειακή Γιορτή) με μεγάλη επιτυχία το 2006. Το ανατολικό Βερολίνο του 1984 θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας μέσα από την ιστορία του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Γκεόργκ Ντρέιμαν και της ηθοποιού συντρόφου του Κρίστα-Mαρία Σίλαντ που παρακολουθούνται από τον κατάσκοπο της Στάζι, Γκερντ Βίσλερ μετά από έμμεση προτροπή του ερωτοχτυπημένου υπουργού Μπρούνο Χέμπφ. Όταν ο κατάσκοπος ως απρόσκλητος «επισκέπτης» και μάρτυρας της ζωής των άλλων αρχίζει να τρέφει αισθήματα συμπάθειας για το ανύποπτο ζευγάρι, τίποτα δεν μπορεί να μείνει πια το ίδιο.
Μετάφραση: Έρι Κύργια, Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Σκηνικά: Κική Πίττα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Μάσχα (Κρίστα-Mαρία Σίλαντ), Μανώλης Μαυροματάκης (Γκερντ Βίσλερ), Φάνης Μουρατίδης (Γκεόργκ Ντρέιμαν), Κώστας Μπερικόπουλος (Μπρούνο Χέμπφ), Γιώργος Συμεωνίδης

Από την 1η Δεκεμβρίου & κάθε Σάββατο στις 23.30 η χαρισματική μουσικός και performer Violet Louise παρουσιάζει την παράσταση “Γράμματα στα Κοριτσάκια”. Μια music performance για τη σκοτεινή πλευρά της δημιουργίας, βασισμένη στις μυστικές επιστολές του Lewis Carroll, συγγραφέα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, σε ανήλικα κορίτσια.
Σκηνοθεσία – Μουσική – Ερμηνεία: Violet Louise, Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Επιμέλεια Κίνησης: Pauline Huguet

Θέατρο για εφήβους
Από τον Οκτώβριο θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά η εφηβική παράσταση “Ρωμαίος+Ιουλιέττα (teen spirit)” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου, ιδωμένη με τη ματιά των εφήβων, ροκ, νεανική, σύγχρονη με όπλο τη σπουδαία γλώσσα του μεγαλύτερου των κλασικών και τη διαχρονική θεματική του. Στο Ρωμαίος+Ιουλιέττα ο Σαίξπηρ αιχμαλωτίζει τον απόλυτο έρωτα πάνω στη γέννησή του, πριν την άμβλυνση που προκαλεί η πάροδος του χρόνου. Με όχημα τον σύνθετο σαιξπηρικό λόγο, αλλά και με τη συνδρομή τολμηρών αισθητικών μέσων, τα οποία «μιλούν» στην καρδιά των εφήβων σήμερα (όπως οι προβολές, η ροκ μουσική, ο σύγχρονος χορός), η παράσταση παρακολουθεί από κοντά τους ήρωες της ιστορίας-ύμνου στον εφηβικό –δηλαδή τον απόλυτο– έρωτα και αναδεικνύει τα ζωντανά ερωτήματα που θέτει το έργο, τα οποία στρέφονται γύρω από έννοιες όπως η πίστη –ερωτική και άλλη–, η ενηλικίωση, η οικογένεια, η βία, η ανθρώπινη επικοινωνία, και πάνω απ’ όλα ο χρόνος.
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης Διασκευή–Σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου Σκηνικά: Δημήτρης Τάταρης Κοστούμια: Χάρης Σουλιώτης Χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας Video: ephos.gr Βοηθός σκηνοθέτη: Ναταλία Κατσαρού Οργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος: Αθηνά Μπερδέκα Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος: Μαρίνα Μέργου, 
Παίζουν: Νίκος Μαυράκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Παναγόπουλος, Βασίλης Σαμπράκος, Στράτος Σωπύλης

Πληροφορίες:
Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες: Τουρναβίτου 7, Θησείο
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ: 210 3255444

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b