MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πιείτε καφέδες άφοβα!- Αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Ο καφές ήταν πάντα μία κάπως ένοχη απόλαυση, καθώς στην κοινή γνώμη έχει περάσει ότι είναι μία κακή συνήθεια, με επικίνδυνες παρενέργειες για τον οργανισμό. Κι όμως! Μία νέα αμερικάνικη έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά και να τα αναιρέσει όλα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι όχι ένας, ούτε δύο, αλλά ακόμα και πέντε καφέδες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής- αν και δεν έχουν καταλάβει πώς ακριβώς το κάνει αυτό.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Νιλ Φρίντμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”. Συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με την κατάσταση της υγείας σε ένα τεράστια δείγμα περισσότερων των 400 χιλιάδων ατόμων ηλικίας 50 έως 71 ετών για μία μεγάλη περίοδο σχεδόν 14 ετών. Αυτό που φάνηκε ήταν ότι  όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει αν και με ποιόν τρόπο ο καφές μειώνει την πιθανότητα θανάτου, αλλά διαπιστώνει ότι υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του καφέ που πίνει κανείς και στο πότε θα πεθάνει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στον καφέ.

Αναλύοντας τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, αρχικά οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας. Όταν οι επιστήμονες απομόνωσαν τον ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα (όπως και άλλους δημογραφικούς παράγοντες κινδύνου), τότε προέκυψε το ακριβώς αντίθετο: ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Στα 14 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, παρατηρήθηκε ότι όσοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα καφέ την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου καφέ. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο.  Όσοι έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες, είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Πέρα από το όριο των 5 καφέδων τη μέρα, δηλαδή από τους έξι καφέδες και πάνω, η μείωση του κινδύνου σταθεροποιείται στο 10%.

Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, έτσι και σε αυτό οι γυναίκες είναι πιο ωφελιμένες: η μείωση του κινδύνου ήταν 5% για όσες έπιναν ένα καφέ τη μέρα, 13% για όσες έπιναν δύο έως τρεις, 16% για όσες έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες και 15% για όσες έπιναν έξι και πάνω κάθε μέρα.

Η μείωση του κινδύνου αφορούσε ένα μεγάλο αριθμό αιτιών θανάτου, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτη, αλλά όχι τον καρκίνο (ο πολύς καφές σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται να δρα προστατευτικά).

Το παράδοξο είναι ότι η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και εκείνους που πίνουν  ντεκαφεϊνέ καφέ χωρίς καφεΐνη. Αυτό ίσως αποτελεί μία ένδειξη ότι κάποια άλλη από τις περίπου χίλιες διαφορετικές ουσίες του καφέ αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όχι μόνο μια (αλλά πέντε) φραπεδιές την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα! Οπότε, μπορεί η τιμή του καφέ να είναι φαρμάκι σε κάποιες καφετέριες, αλλά η ουσία του καφέ το ακριβώς αντίθετο. Κι αν δεν έχετε να πληρώσετε και δεύτερο καφέ στην καφετέρια, πιείτε τον στο σπίτι. Μάλλον καλό θα σας κάνει, αρκεί να μην τον συνοδεύετε με τσιγάρο.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b