MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

17N the movie- Trailer σκέτη αμερικανιά! (vid)

Κυκλοφόρησε το τρέιλερ για την ταινία σχετικά με την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Η είδηση ότι θα βγει μια τέτοια ταινία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις προκαταβολικά από σχετικούς και άσχετους, γεγονός που αποδεικνύει ότι κάποιο λόγο έχουν οι Έλληνες σκηνοθέτες που είναι τόσο άτολμοι και τόσο περιορισμένοι στη θεματολογία τους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το κυριότερο πολιτικό θέμα, με το οποίο καταπιάνονται οι Έλληνες σκηνοθέτες είναι ο εμφύλιος κι αυτός μετά από πολλές δεκαετίες, καθώς για πολλά χρόνια δούλευε λογοκρισία. Άλλα θέματα, πιο σύγχρονα ή και πιο παλιά, δεν τα πιάνουν, λες και η ελληνική ιστορία είχε μόνο τον εμφύλιο. “Όχι άλλον εμφύλιο” είχε γράψει πριν αρκετά χρόνια ο Φραγκούλης και η φράση αυτή ισχύει ακόμα.

Και τώρα, που κάποιος αποφάσισε να καταπιαστεί με ένα καυτό θέμα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, μια τρομοκρατική οργάνωση που διέπραττε εγκλήματα για δεκαετίες, όλοι πέσανε πάνω τους. Ο σκηνοθέτης Γ. Παπαθεοδώρου,σε συνέντευξή του στο Έθνος υπεραμύνθηκε της επιλογής του, θυμίζοντας το προηγούμενο του Γαβρά. “Είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Κι ο Γαβράς όταν έκανε το ”Ζ” η μισή Ελλάδα έλεγε να μην το κάνει.”

Ας ελπίσουμε ότι και το έργο αυτό θα είναι της ίδιας καλλιτεχνικής ποιότητας και αντίστοιχης πολιτικής σημασίας με το Ζ. Η σύγκριση βέβαια είναι κάπως ατυχής. Μπορεί και οι δύο ταινίες να ασχολούνται με πρόσφατα και καυτά πολιτικά θέματα. Αλλά η ταινία του Γαβρά γυρίστηκε για ένα ζήτημα (τη δολοφονία Λαμπράκη) πολύ πιο επικίνδυνο, δεδομένου ότι η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα ήθελε να το θάψει, για να μην τη θάψει αυτό (όπως και έγινε προσωρινά). Η 17 Νοέμβρη είναι ένα θέμα που έχει σχεδόν τελειώσει, καθώς η οργάνωση έχει εξαρθρωθεί. Επίσης, η δολοφονία Λαμπράκη ήταν μία υπόθεση με ένα αθώο θύμα και μια συνωμοσία συγκάλυψης, ενώ η 17 Νοέμβρη είναι μια ιστορία με μια τρομοκρατική οργάνωση.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ταινία, ως θέμα και λόγο ύπαρξης έχει και ενδιαφέρον. Το καστ έχει ως εξής: το ρόλο του Αλέκου Γιωτόπουλου θα ερμηνεύσει ο Ηλίας Λογοθέτης, του Δημήτρη Κουφοντίνα ο Νίκος Ψαράς, του Χριστόδουλου Ξηρού ο Πασχάλης Τσαρούχας, του Σάββα Ξηρού ο Δημήτρης Αλεξανδρής, ενώ η Ναταλία Δραγούμη υποδύεται την γυναίκα του Κουφοντίνα Αγγελική Σωτηροπούλου, και η Κασσάνδρα Βογιαντζή την γυναίκα του Ξηρού, Αλίσια Ρομέρο. Αυτό το καστ δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα και δεν δίνει κάποια ιδέα για την ποιότητα της ταινίας.

Εκείνο που με προβληματίζει πάντως είναι το trailer που έχει κυκλοφορήσει για την ταινία: το trailer 17Ν, δεν είναι απλώς αμερικανιά. Είναι η επιτομή της αμερικανιάς! Ίσως στο μυαλό των συντελεστών, είναι να κυριαρχήσουν και σε διεθνές επίπεδο, ή θέλουν να κάνουν ένα κλείσιμο του ματιού στο κοινό… Ποιός ξέρει; Θυμίζω ότι και στον τελικό της Eurovision κάποτε, ο Ρακιντζής είχε κλείσει το μάτι του στην κάμερα και είδαμε πόσο καλά πήγε!


Γιώργος Σμυρνής

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/lZvWV6wyawI” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b