MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι Αμερικάνοι στρατιώτες και η βεβήλωση των νεκρών

Σοκάρουν οι εικόνες από video που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο με τους 4 Αμερικάνους στρατιώτες στο Αφγανιστάν να ουρούν πάνω στα πτώματα των εχθρών τους. Είναι ένα ακόμα δείγμα της σκληρότητας του πολέμου, που μπαίνει μέσω της τηλεόρασης στα σπίτια των ανθρώπων.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Από την στιγμή που υπάρχει το internet και κινητά με κάμερες, αυτές οι αγριότητες δύσκολα μπορούν να κρύβονται. Κάποιος βιντεοσκόπησε τους 4 στρατιώτες και το βίντεο δημοσιοποιήθηκε. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιός και γιατί τους τράβηξε αυτό το αποκρουστικό video.

Η βαρβαρότητα της εικόνας δεν σηκώνει καν σχολιασμό. Όμως, δεν είναι από τα πιο ακραία πράγματα που συμβαίνουν στους πολέμους. Για διάφορους λόγους, που έχουν να κάνουν μάλλον με τη θρησκεία, αλλά όχι μόνο, η ταπείνωση των νεκρών ήταν μέσα στις κινήσεις ψυχολογικού πολέμου που εφάρμοζαν οι στρατοί σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα τέτοιων φρικαλεοτήτων πάνω σε νεκρούς, στην ιστορία και στην λογοτεχνία, που αναπαράγει τα γεγονότα.

Ας θυμηθούμε την Ιλιάδα. Σκοτώνοντας τον Έκτορα ο Αχιλλέας, έσυρε το πτώμα του με το άρμα και μετά το έδωσε στα σκυλιά να το φάνε. Όμως, οι Θεοί δεν ενέκριναν την πράξη αυτή και τελικά ο Έκτορας παραδόθηκε στον πατέρα του, για να μπορέσει να τον κηδέψει με όλες τις τιμές. Έτσι ο Όμηρος και η μυθολογία προστάτευσαν τον ιερό κανόνα του σεβασμού στους νεκρούς.

Στην Ερωφίλη του Χορτάτση ο βασιλιάς σκότωσε τον εραστή της κόρης του και έδωσε το πτώμα του στα σκυλιά. Γιατί; Η γη δεν έπρεπε να μολυνθεί με το πτώμα του. Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση ο ποιητής δεν εγκρίνει την πράξη και τιμωρεί τον Βασιλιά για το ανοσιούργημά του.

Από την άλλη, υπήρχαν και τελείως αντίθετα παραδείγματα πλήρους σεβασμού στους νεκρούς. Υπήρχαν εκεχειρίες, που συμφωνούνταν ανάμεσα σε στρατούς που σφάζονταν μεταξύ τους χωρίς έλεος, για να μπορέσουν να θάψουν τους νεκρούς τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ανάμεσα στους Γερμανούς και στους Αγγλογάλλους στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όπου είχε πραγματοποιηθεί σφαγή πρωτόγνωρης μαζικής κλίμακας.

Ο σεβασμός στους νεκρούς είναι νομίζω σεβασμός στις οικογένειες τους, αλλά και στην θυσία που πραγματοποίησαν υπέρ της πατρίδας. Στην αρχαιότητα πίστευαν πως όποιος δεν ταφεί κανονικά, δεν θα πάει στον Άδη, αλλά η ψυχή του θα βρίσκεται μετέωρη και θα στοιχειώνει τον κόσμο.  Επομένως, η βεβήλωση των νεκρών είναι μια πράξη ψυχολογικού πολέμου. Αποτελεί πληγή στους ζωντανούς εχθρούς. Πλήττει το ηθικό του αντιπάλου, ενώ είναι και σκληρή προειδοποίηση.

Αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι φρικαλεότητες πάνω σε ζωντανούς είναι πολύ χειρότερες από αυτές που γίνονται σε νεκρούς- καθώς τουλάχιστον τα πτώματα δεν καταλαβαίνουν τίποτα- δυστυχώς αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα. Μπορούμε να υποθέσουμε με αρκετή ασφάλεια ότι στρατιώτες που διαπράττουν αυτές τις βεβηλώσεις σε πτώματα, θα κάνουν αντίστοιχες φρικαλεότητες και σε ζωντανούς αιχμαλώτους.

Το μόνο θετικό σε όλη την ιστορία, είναι ότι βγήκε στο φως. Αν κι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βελτιωθεί η συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Είναι δύσκολο τα ανώτερα κλιμάκια πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να κουμαντάρουν τους φαντάρους. Άλλωστε, αυτό που κυρίως νοιάζει τις ηγεσίες είναι να πηγαίνουν οι στρατιώτες πολεμήσουν (με κίνδυνο της ζωής τους) και όχι τόσο να πολεμάνε με το γράμμα του Νόμου. Ίσως όμως αυτή η ταπείνωση του κύρους των ΗΠΑ να επισπεύσει την αποχώρησή του αμερικανικού στρατού από την χώρα.

Γιώργος Σμυρνής

(Το βίντεο που ακολουθεί έχει πολύ σκληρό περιεχόμενο)

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/FK22XDTbV4A” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b