MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επιστρέφουν στο… σπίτι τους έντεκα βυζαντινές εικόνες

Έντεκα μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου αιώνα που είχαν κλαπεί από μνημεία της Θεσσαλίας και της Ηπείρου πρόκειται να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις.

Monopoli Team

Oι εικόνες  εντοπίστηκαν στο Λονδίνο από την Interpol  και παραδόθηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία από τη Temple Gallery.

Οι έντεκα εικόνες, μεγάλης ιστορικής και κυρίως καλλιτεχνικής αξίας είχαν κλαπεί από αρχαιοκάπηλους και είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό πριν λίγο καιρό. Οι  δέκα εικόνες προέρχονται απο τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, που βρίσκεται στα Ιωάννινα, και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Τύμφης, ενώ μία απο ότη μονή Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους, στη Καρδίτσα.  Οι εικόνες φυλλάσονται  προσωρινά στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, μέχρι να παραδοθούν στους εκπροσώπους των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων (8η και 19η Ε.Β.Α.)   

Πιο αναλυτικά οι εικόνες που επιστρέφουν είναι οι εξής
1.«Ανάσταση Κυρίου», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
2.«Σύναξη των Αποστόλων», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
3.«Ζεύγος Αγίων», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
4.«Ευαγγελιστής Μάρκος;», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
5.«Άγιοι Ανάργυροι», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
6.«Ευαγγελιστής Ματθαίος», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
7.«Πέτρος και Παύλος», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
8.«Αγία Παρασκευή και Άγιος», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
9.«Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη», 18ος αι., έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
10.«Βαϊοφόρος», 18ος αι, έχει κλαπεί από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Τύμφης, Π.Ε. Ιωαννίνων.
11.Δίζωνη εικόνα με παράσταση της Κοίμησης και Γέννησης της Θεοτόκου, 18ος αι. έχει κλαπεί από την Ι. Μ. Γενεσίου Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους, Πετρίλου, Π.Ε. Καρδίτσας.

Περισσότερα από Εικαστικά