MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Η νύχτα των παλιάτσων

Η “νύχτα των παλιάτσων” είναι μια λαϊκή όπερα σε 3 πράξεις με θέμα τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την επανάσταση. Η παράσταση παρουσιάζεται στον νέο χώρο “Δυναμό” ελεύθερη είσοδο γι ατο κοινό.

Monopoli Team

Ένας νεαρός σκλάβος στα ορυχεία μιας μυθικής χώρας, της Πριβίας κάποια στιγμή καταφέρνει να ξεφύγει και πάει στο λιμάνι. Εκεί γνωρίζει τη Στέλλα, μια μικρή πόρνη, και την ερωτεύεται. Λίγο πριν φύγουν οι δυο τους, ξεσπάει πόλεμος με συνέπεια ο Έφηβος να αναγκαστεί να συμμετέχει στο μέτωπο, ενώ η Στέλλα γίνεται σκλάβα του υπουργού Πολέμου. Στην είδηση ότι ονέος πέθανε, η αγαπημένη του χάνει τα λογικά της. Ωστόσο, εκείνος ζει και μάλιστα πήγε στη μυθική “Χώρα των Παλιάτσων”. Μετά από 12 χρόνια γυρίζει στην Πριβία για να πάρει την εκδίκησή του.

Το κείμενο, γραμμένο μεταξύ 1999 και 2002, μιλάει για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την επανάσταση. Θέματα διαχρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δραματικά επανεπικαιροποιημένα από τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Το έργο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και δραματουργικά στέκεται στη γωνιά που το «κρητικό θέατρο», πιασμένο χέρι χέρι με τη «ζακυνθινή ομιλία», συναντάνε το «θέατρο του Μπρεχτ». Ονομάσαμε την παράσταση αυτή λαϊκή όπερα. Λαϊκή, γιατί απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε κάποια φιλότεχνη ελίτ της. Όπερα, γιατί είναι γεμάτη μουσική.

«Η νύχτα των παλιάτσων» αποτελεί το κλείσιμο ενός κύκλου έρευνας, που πραγματοποίησε η ομάδα Τσιριτσάντσουλες το 1999, πάνω στη λαϊκή κωμωδία και το θέατρο δρόμου, όπως αυτά εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Η συναρπαστική αυτή διαδρομή ξεκίνησε από το αρχαίο σατυρικό δράμα, πέρασε στη ρωμαϊκή κωμωδία, τους μπουφόνους του μεσαίωνα, την κωμωδία της αναγέννησης, την κομέντια ντελ άρτε, για να φτάσει ως τον Καραγκιόζη, την επιθεώρηση, το καμπαρέ, τους κλόουν και τους καλλιτέχνες δρόμου του αιώνα μας. Η ομάδα συνεργάστηκε με σημαντικούς δασκάλους όπως η Κίττυ Αρσένη, ο Miroslaw Kocur, ο Carlo Formigoni και ο Άθως Δανέλλης.

Συντελεστές:
Μάσκες: Διονύσης Ματαράγκας
Κοστούμια – σκηνικά αντικείμενα: Εύη Χατζησσάβα, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ντίνα Μαυρίδου
Διδασκαλία πολυφωνικών τραγουδιών: Ειρήνη Τηνιακού
Το τσιφτετέλι και τις σούστες συνέθεσε ο Στέφανος Φίλος
Οργάνωση παραγωγής: Ηρώ Κατσιφλώρου, Νίκος Γιούσεφ
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μαρίνος Μουζάκης
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Μουζάκης


Παίζουν: Μανώλης Καρυωτάκης, Στέφανος Φίλος, Ντίνα Καφτεράνη, Χρήστος Συρμακέζης, Ερμιόνη Δόβα, Ντίνα Μαυρίδου, Μαρίνος Μουζάκης

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b