MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
22
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Η νύχτα των παλιάτσων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η “νύχτα των παλιάτσων” είναι μια λαϊκή όπερα σε 3 πράξεις με θέμα τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την επανάσταση. Η παράσταση παρουσιάζεται στον νέο χώρο “Δυναμό” ελεύθερη είσοδο γι ατο κοινό.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Ένας νεαρός σκλάβος στα ορυχεία μιας μυθικής χώρας, της Πριβίας κάποια στιγμή καταφέρνει να ξεφύγει και πάει στο λιμάνι. Εκεί γνωρίζει τη Στέλλα, μια μικρή πόρνη, και την ερωτεύεται. Λίγο πριν φύγουν οι δυο τους, ξεσπάει πόλεμος με συνέπεια ο Έφηβος να αναγκαστεί να συμμετέχει στο μέτωπο, ενώ η Στέλλα γίνεται σκλάβα του υπουργού Πολέμου. Στην είδηση ότι ονέος πέθανε, η αγαπημένη του χάνει τα λογικά της. Ωστόσο, εκείνος ζει και μάλιστα πήγε στη μυθική “Χώρα των Παλιάτσων”. Μετά από 12 χρόνια γυρίζει στην Πριβία για να πάρει την εκδίκησή του.

Το κείμενο, γραμμένο μεταξύ 1999 και 2002, μιλάει για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την επανάσταση. Θέματα διαχρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δραματικά επανεπικαιροποιημένα από τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Το έργο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και δραματουργικά στέκεται στη γωνιά που το «κρητικό θέατρο», πιασμένο χέρι χέρι με τη «ζακυνθινή ομιλία», συναντάνε το «θέατρο του Μπρεχτ». Ονομάσαμε την παράσταση αυτή λαϊκή όπερα. Λαϊκή, γιατί απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε κάποια φιλότεχνη ελίτ της. Όπερα, γιατί είναι γεμάτη μουσική.

«Η νύχτα των παλιάτσων» αποτελεί το κλείσιμο ενός κύκλου έρευνας, που πραγματοποίησε η ομάδα Τσιριτσάντσουλες το 1999, πάνω στη λαϊκή κωμωδία και το θέατρο δρόμου, όπως αυτά εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Η συναρπαστική αυτή διαδρομή ξεκίνησε από το αρχαίο σατυρικό δράμα, πέρασε στη ρωμαϊκή κωμωδία, τους μπουφόνους του μεσαίωνα, την κωμωδία της αναγέννησης, την κομέντια ντελ άρτε, για να φτάσει ως τον Καραγκιόζη, την επιθεώρηση, το καμπαρέ, τους κλόουν και τους καλλιτέχνες δρόμου του αιώνα μας. Η ομάδα συνεργάστηκε με σημαντικούς δασκάλους όπως η Κίττυ Αρσένη, ο Miroslaw Kocur, ο Carlo Formigoni και ο Άθως Δανέλλης.

Συντελεστές:
Μάσκες: Διονύσης Ματαράγκας
Κοστούμια – σκηνικά αντικείμενα: Εύη Χατζησσάβα, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ντίνα Μαυρίδου
Διδασκαλία πολυφωνικών τραγουδιών: Ειρήνη Τηνιακού
Το τσιφτετέλι και τις σούστες συνέθεσε ο Στέφανος Φίλος
Οργάνωση παραγωγής: Ηρώ Κατσιφλώρου, Νίκος Γιούσεφ
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μαρίνος Μουζάκης
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Μουζάκης


Παίζουν: Μανώλης Καρυωτάκης, Στέφανος Φίλος, Ντίνα Καφτεράνη, Χρήστος Συρμακέζης, Ερμιόνη Δόβα, Ντίνα Μαυρίδου, Μαρίνος Μουζάκης

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Λυσιστράτη: Το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο με μια σύγχρονη ανάγνωση της κωμωδίας του Αριστοφάνη
Θεατρικά Νέα
Τακούνια στον Βάλτο: Η παράσταση των Χειλάκη-Δούνια επιστρέφει στο Θερινό Λαμπέτη
ΘΕΑΤΡΟ
Η Μωβ Ομπρέλα, της Άλκης Ζέη στο Θέατρο Πορεία
ΘΕΑΤΡΟ
Πολύ καλύτερα τώρα: Η stand up comedy παράσταση του Λάμπρου Φισφή στο Θέατρο Ρεματιάς
Θεατρικά Νέα
Ανεξάρτητα Κράτη: Σε ποια ανοιχτά θέατρα της Αθήνας θα δούμε (ξανά) την παράσταση-φαινόμενο
Θεατρικά Νέα
«Του αγοριού απέναντι»: Το μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου επιστρέφει στο Θέατρο Άλσος
ΘΕΑΤΡΟ
Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά: Επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Άλσος
Θεατρικά Νέα
«Σαπφώ»: Στο Θέατρο Βασιλάκου το τελευταίο έργο του Αλέξη Σταμάτη
ΘΕΑΤΡΟ
Ρίταμαργαρίταρίταμαργαρίταρίταμαργαρί…: Η νέα παράσταση της Μαρίας Μαγκανάρη στο θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Bacon: Το πολυβραβευμένο έργο της Sophie Swithinbank για 2η χρονιά στο Θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Η Πόρνη από Πάνω: Ο μονόλογος με την Κατερίνα Διδασκάλου στο Θέατρο Νέος Ακάδημος
ΘΕΑΤΡΟ
Τζόνι Μπλε, του Γιωργή Τσουρή για 2η σεζόν στο Θέατρο Άνεσις