MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
21
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες

Το θέατρο «Πορεία» παρουσιάζει έως το τέλος Ιανουαρίου του 2012, τις “παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες” σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Monopoli Team

Το έργο επιχειρεί να φέρει το κοινό, με σύγχρονο και απόλυτα κατανοητό τρόπο, σε επαφή με τη λαϊκή και τη νεότερη ελληνική ποίηση

Οι Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες, είναι μια παράσταση για τα μεγαλειώδη και τα ξαφνικά, που συμβαίνουν στις πιο ανύποπτες στιγμές της καθημερινότητάς μας. Ήρωές της είναι οι άνθρωποι ‘της διπλανής πόρτας’, που δεν άντεξαν στα στενά όρια της τακτοποιημένης ζωής τους και τα ανέτρεψαν με θόρυβο.

Το έργο βασίζεται στις ιστορίες τεσσάρων ελληνικών δημοτικών τραγουδιών-παραλογών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και σε στίχους από τις ποιητικές συλλογές του Τάσου Λειβαδίτη: Μικρό βιβλίο για Μεγάλα Όνειρα, Νυχτερινός Επισκέπτης, Σκοτεινή Πράξη, Ο Διάβολος με το Κηροπήγιο, Βιολί για Μονόχειρα, Ανακάλυψη, Βιολέτες για μια Εποχή.

Οι παραλογές είναι αφηγηματικά δημοτικά τραγούδια με πανελλήνια διάδοση, που περιγράφουν συνήθως κοινωνικά περιστατικά με έντονη δραματικότητα, συμπύκνωση της δράσης, γρήγορο ρυθμό και άλματα στην περιγραφή. Οι παραλογές ονομάζονται αλλιώς επύλλια και απαντώνται σ’ όλους τους λαούς με τον όρο ‘μπαλάντες’.

Κοινό θέμα των 4 παραλογών της παράστασης, είναι ένα έγκλημα που γίνεται μέσα σε μια οικογένεια που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να λειτουργεί φυσιολογικά. Ως αφορμή για την επιλογή τους, στάθηκε η γνωριμία του θιάσου με έναν νέο άνδρα, καταδικασμένο σε ισόβια, που εξέτιε την ποινή του στις δικαστικές φυλακές Χανίων, έχοντας σκοτώσει έναν συγγενή του.

Συντελεστές:
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή
Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
Video: Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική Διδασκαλία: Κίκα Γεωργίου
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Εύη Φυλακτού, Χρήστος Αγγελόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός


Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Αννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Βασιλική Σαραντοπούλου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ