MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
09
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νέο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου ανοίγει το νέο παράρτημα του Πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Monopoli Team

Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3 αποτελεί τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου όπου ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος έζησε και δούλεψε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής του, προτού το κληροδοτήσει στο Μουσείο Μπενάκη. Στο οικοδόμημα αυτό, το οποίο στεγάζει το εργαστήριο και τα έργα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, τιμώνται παράλληλα και όλοι οι εκπρόσωποι της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Μέσα από την πρώτη αυτή συνολική παρουσίασή τους, οι γενιές που βίωσαν τις μεγάλες πολιτισμικές ανατροπές του μεσοπολέμου γίνονται σημείο αναφοράς για τους νέους του σήμερα.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς, εμπνευστής και εκτελεστής του νέου αυτού μουσείου,  κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση του έργου. Η επισκευή και η ανάπλαση των κτηριακών  εγκαταστάσεων  οφείλεται σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα έργα που παρουσιάζονται συγκεντρώθηκαν από δωρεές μετά από επίμονες εκκλήσεις του Άγγελου Δεληβορριά, ενώ τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την έκθεση προήλθαν τόσο από χορηγίες ιδιωτών, όσο και από το κληροδότημα του Γκίκα.

 

Το Πωλητήριο, στο ισόγειο του κτηρίου της πινακοθήκης  λειτουργεί λίγο πριν ανοίξει η Πινακοθήκη, με σκοπό να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της έκθεσης. Τα αντικείμενα της πινακοθήκης αποτελούν νέες παραγωγές, εμπνευσμένες απο τη γενιά του μεσοπολέμου και  κατά κύριο λόγο από το έργο του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα.  Οι δημιουργίες αποδίδουν τον προσωπικό χαρακτηρα του κάθε καλλιτέχνη.  Περιλαμβάνονται, με κάπως αλλαγμένο τρόπο, και στοιχεία από τα τοπία  και τη μυθολογία που είχαν εμπνεύση τον Γκίκα.  Επίσης στη διάθεση του κοινού θα είναι βιβλία με σχετική  θεματολογία,  από  την ελληνική τέχνη και τη διεθνή  κίνηση της ίδιας εποχής.

Κορυφαίοι σχεδιαστές κοσμημάτων, όπως η Κορίννα Κουτούζη, η Έλενα Βότση, η Κατερίνα Ανέστη, και κεραμικής όπως η Θεοδώρα Χωραφά και η Θωμαή Κόντου, συνυπάρχουν με νέες ομάδες σχεδιαστών, όπως οι Brainstorm, οι 157+173 Designers και οι We design οι οποίοι σχεδίασαν και τη νέα  συσκευασία. Οι ομάδες σχεδιαστών έχουν σχεδιάσει και ειδικές κατασκευές για παιδιά, οι οποίες εντάσσονται σε ένα εξαιρετικά πλούσιο τμήμα που φιλοδοξεί να εξοικειώσει τις νεότερες ηλικίες με την τέχνη. Το παιδικό τμήμα περιλαμβάνει βιβλία, κατασκευές και παιχνίδια. Πολλά από αυτά προέρχονται από ξένα μουσεία, όπως η Tate Gallery, το Centre Pompidou, το ΜοΜa κ.ά.

Επιπλέον, στο Πωλητήριο του Μουσείου θα διατίθενται  και αντίγραφα έργων των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στη μόνιμη έκθεση: Διατίθεται μια μεγάλη συλλογή από μεταξοτυπίες, αφίσες και αντικείμενα ποικίλων θεμάτων σε όλες τις κατηγορίες τιμών.

 

Το νέο Πωλητήριο θα λειτουργεί ώρες καταστημάτων, δεδομένου ότι βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης και έχει ανεξάρτητη είσοδο από την Πινακοθήκη.

Οδός Κριεζώτου 3, τηλ 210 361 5702, 210 363 0818

 

 

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b