MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο “χασάπης” Μπρέιβικ βρίσκει ισχυρούς υποστηρικτές!

Οι παραληρηματικές ιδέες του Άντερς Μπρέιβικ, του 32χρονου μακελάρη της Νορβηγίας, βρίσκουν υποστηρικτές σε πολιτικούς της Ευρώπης που ανήκουν στον χώρο της άκρας Δεξιάς. Ο Νορβηγός, εξάλλου, όπως έχουμε ξαναπεί, με τα υστερικά του μανιφέστα εκφράζει απόψεις, που δεν ανήκουν μόνο στο προσωπικό του φαντασιακό, αλλά αποτελούν συχνά κλισέ της άκρας δεξιάς, των ναζιστών και των νεοναζιστών.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή της Λέγκας του Βορρά Μάριο Μποργκέζιο, ο οποίος δήλωσε ότι οι  απόψεις του 32χρονου Νορβηγού είναι… “άριστες”!

Αν εξαιρέσεις τη βία, ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασε είναι σωστές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι άριστες” δήλωσε ο Μποργκέζιο στον ραδιοφωνικό σταθμό Il Sole-24 Ore.

Τόνισε, ακόμα, ότι οι ιδέες του Μπρέιβικ κατά του Ισλάμ τον βρίσκουν σύμφωνο και υιοθέτησε τις κατηγορίες κατά της Ευρώπης ότι παραδόθηκε αμαχητί στους μουσουλμάνους.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο Μποργκέζιο και πριν λίγες ημέρες, στον ραδιοφωνικό σταθμό La Zanzara, προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την παραίτησή του.

“Είναι ντροπή για όλους μας ότι ένας εκπρόσωπος του κυβερνώντος συνασπισμού προσπάθησε με τα σχόλιά του να δικαιολογήσει μία από τις πιο απεχθείς πράξεις τρομοκρατίας” δήλωσαν οι ευρωβουλευτές Ντάβιντ Σασόλι του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Νικολό Ρινάλντι του κόμματος “Ιταλία των Αξιών”.

Από την πλευρά της, η Λέγκα του Βορρά διαφώνησε πλήρως με τις δηλώσεις του Μποργκέζιο μέσω του υπουργού Ρομπέρτο Καλντερόλι ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλιά του “παραλήρημα”.

Αυτά όμως δεν συμβαίνουν μόνο στην Ιταλία. Με τις απόψεις Μπρέιβικ συντάχθηκε και ένας Γάλλος βουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο Ζακ Κουτελά.

Αυτός το προχώρησε ακόμα περισσότερο από τον Ιταλό ομοϊδεάτη του. Χαρακτήρισε τον Μπρέιβικ“αντιστασιακό” και “υπερασπιστή της Δύσης”. Δηλαδή, ο Γάλλος πολιτικός με την φρασεολογία του (αντιστασιακός- υπερασπιστής), όχι μόνο στηρίζει την ιδεολογία του Μπρέιβικ, αλλά γίνεται ουσιαστικά και υποστηρικτής της τρομακτικής βίας, την οποία ο Νορβηγός μακελάρης χρησιμοποίησε εναντίον των αθώων συμπολιτών του.

Ευτυχώς και σε αυτήν την περίπτωση υπήρξε άμεση αντίδραση από το κόμμα του. Τα σχόλια του Κουτελά προκάλεσαν την παρέμβαση της Μαρίν Λεπέν, η οποία απάλλαξε τον βουλευτή από τα καθήκοντά του και τον παρέπεμψε για διαγραφή στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακόμα κι αν ο Μπρέιβικ ήταν μόνος στην τέλεση των φρικιαστικών εγκλημάτων του, δεν είναι μόνος σε ιδεολογικό επίπεδο. Κι αν βουλευτές δεν λογαριάζουν πολιτικό κόστος και εκφράζουν τόσο ακραίες απόψεις δημόσια, φανταστείτε τί γίνεται σε χώρους που δεν φτάνει η δημοσιότητα. 

Γιώργος Σμυρνής 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b