MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα σχέδια του Renzo Piano που μεταμορφώνουν το Φαληρικό Δέλτα

Οικολογία-τέχνη-γνώση συνδυάζονται με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το αστικό τοπίο, με την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Renzo Piano.Το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Renzo Piano παρουσίασαν πριν από λίγες μέρες τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το οποίο περιλαμβάνει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170.000 τ.μ., και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η κατασκευή του KΠΙΣΝ, στο Φαληρικό Δέλτα, θα ξεκινήσει εντός του 2011 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Monopoli Team

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα καταλαμβάνει το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης, προσφέροντας στους πολίτες της Αθήνας έναν αναγκαίο χώρο πρασίνου, ενώ τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής θα καλύπτουν το 15% της συνολικής έκτασης. Διατηρώντας μια ήπια κλίση, το Πάρκο θα οδηγεί σταδιακά σε λόφο ύψους 32 μέτρων, προσφέροντας στους επισκέπτες πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το αστικό τοπίο.

Κάτω από το Πάρκο, τα δύο κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώνονται σε μία ενιαία δομή με γυάλινη πρόσοψη, εναρμονισμένη με τον περιβάλλοντα χώρο. Βασικός συνδετικός κρίκος των δύο κτιρίων είναι η «Αγορά», ένας υπαίθριος χώρος συνάντησης των επισκεπτών, που αποτελεί παράλληλα κοινή πύλη εισόδου προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Το υπερσύγχρονο κτίριο της Βιβλιοθήκης θα εκσυγχρονίσει τον θεσμό, επιτρέποντας την ενίσχυση του ερευνητικού της ρόλου και την ταυτόχρονη επέκταση της δράσης της από αποκλειστικά ερευνητική βιβλιοθήκη σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης. Αντίστοιχα, η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο νέο της σπίτι, θα αποκτήσει έναν πολυλειτουργικό χώρο προηγμένης τεχνολογίας, σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει τις πιο απαιτητικές παραγωγές.

Ο αρχιτεκτονικός στόχος του έργου είναι η αρμονική ενσωμάτωση του ΚΠΙΣΝ με το περιβάλλον τοπίο και η ταυτόχρονη συμβολή στην ανάδειξή του, καθώς επίσης και η λειτουργία του ως υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο στόχος της βιωσιμότητας επιδιώκεται τόσο μέσω της «πράσινης οροφής» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις κλιματισμού των κτιρίων, όσο και μέσω του φωτοβολταϊκού στεγάστρου που παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτηρίων, συνεισφέροντας στην επίτευξη του στόχου για μειωμένες εκπομπές CO2.

 

Το έργο, συνολικού κόστους €566 εκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί να κατακτήσει την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) την πρώτη διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για έργο τέτοιας μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, εντός του 2015, η λειτουργία και η διαχείριση του Κέντρου θα περιέλθουν εξολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που το καθιστά την πρώτη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τέτοιας εμβέλειας στην Ελλάδα.

[iframe width=”425″ height=”349″ src=”http://www.youtube.com/embed/xQdxD5mx7-M” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b