MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Φεστιβάλ Αθηνών και τα… ζώδια!

Με έκπληξή μου είδα ότι στο περιοδικό του Φεστιβάλ Αθηνών υπάρχει σελίδα για ζώδια. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο έντυπο υπάρχει, για να προβάλλει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και διανέμεται δωρεάν, αυτή η επιλογή δείχνει ανεξήγητη.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Όση και να είναι η… “καούρα” μερίδας του κοινού να μάθει τι του είναι “γραμμένο” από τα άστρα να πάθει ή να μην πάθει στο προσεχές μέλλον, νομίζω ότι ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου περιοδικού δεν “σηκώνει” σελίδα με αστρολογικές προβλέψεις!

Είναι, βέβαια, γεγονός ότι όλα τα κανάλια και όλα σχεδόν τα εμπορικά έντυπα φιλοξενούν αστρολογικές προβλέψεις, εξυπηρετώντας εμπορικούς σκοπούς. Και είναι γεγονός ότι υπάρχει πολύς κόσμος που τα πιστεύει. Αυτό δημιουργεί τζίρο για τα ΜΜΕ και είναι ο μόνος λόγος που τα ζώδια υπάρχουν.

Το περιοδικό του Φεστιβάλ Αθηνών όμως διανέμεται δωρεάν και δεν έχει εμπορικούς στόχους, παρά μόνο πολιτιστικούς. Να διαφημίσει τα έργα τέχνης και τους δημιουργούς που συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα. Εκτός κι αν οι άνθρωποι που επιμελούνται την έκδοση θεωρούν ότι αστρολογία και ζώδια εξυπηρετούν την πολιτιστική μας ανάπτυξη.

Αν ισχύει το τελευταίο, τότε πρέπει να πω ότι έχω ισχυρές ενστάσεις. Θεωρώ πως αυτού του είδους οι “προβλέψεις”, όπως και κάθε άλλου είδους μαντείες και κληρονομικά χαρίσματα (όπως καφετζούδες, μέντιουμ κτλ) όχι μόνο δεν προάγουν τον πολιτισμό μας, αλλά μας γυρίζουν στο Μεσαίωνα.

Το γιατί ο κόσμος πιστεύει στα ζώδια είναι ένα άλλο θέμα. Γεγονός είναι ότι υπάρχει μια προδιάθεση ευπιστίας από τον κόσμο, η οποία μάλλον έχει καλλιεργηθεί. 

Είχε γίνει ένα πείραμα σε ένα Πανεπιστήμιο. Είχαν μοιράσει στους φοιτητές, με βάση το ζώδιο τους, ένα αστρολογικό προφίλ τους, για να το διαβάσουν. Αφού οι φοιτητές διάβασαν το προφίλ αυτό, τους ρώτησαν κατά πόσον το προφίλ ανταποκρίνεται με τον εαυτό τους.

Το συντριπτικό ποσοστό απάντησε πως “ναι, ανταποκρίνεται!” Και τότε οι υπεύθυνοι του πειράματος ενημέρωσαν τους φοιτητές, πως είχαν μοιράσει σε όλους το ίδιο ακριβώς αστρολογικό προφίλ. Επομένως, όλοι (όποιο ζώδιο κι αν ήταν) είχαν ταυτιστεί με το ίδιο κείμενο.

Αυτά σχετικά με τα ζώδια. Κλείνω εκφράζοντας την ευχή, στο επόμενο τεύχος του περιοδικού για το φεστιβάλ Αθηνών να έχουν και μια σελίδα για χαρτομαντεία!

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b