MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ελλάς Ελλήνων κομπλεξικών!

Οι Ισπανοί μας είπαν ότι κοιμόμαστε, βγήκαμε κι εμείς στους δρόμους, για να τους δείξουμε ότι ξυπνήσαμε!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Τα πανό που αναρτήθηκαν στην τελευταία διαδήλωση του Συντάγματος είναι χαρακτηριστικά. «Ξυπνήσαμε» λέει ένα. «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν». Και για να είμαστε σίγουροι πως οι Ισπανοί το κατάλαβαν πως ξυπνήσαμε, βγήκε και πανό με το ίδιο σύνθημα μεταφρασμένο στα ισπανικά. Προτείνω στις επόμενες διαδηλώσεις να το μεταφράσουν και στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα κινέζικα, στα τούρκικα και στα σουαχίλι!

Το χειρότερο ήταν ότι σε διάφορα ακροδεξιά blogs βγαίνανε δημοσιεύματα που έλεγαν πως οι Ισπανοί δεν είπαν ποτέ ότι κοιμόμαστε, αλλά αυτό ήταν ένα κατασκεύσμα συνωμοτών, που ήθελαν να προσβάλουν την τιμή του Έλληνα! Λες και το πρόβλημα της χώρας είναι τι είπαν μερικοί Ισπανοί διαδηλωτές για τους Έλληνες! Αν αυτά δεν είναι ο ορισμός του κομπλεξισμού, δεν ξέρω τι είναι!

Το ίδιο, πάντως, συμβαίνει συνέχεια. Έπρεπε, ας πούμε, να μας δείξουν την Αφροδίτη με το δάχτυλο οι Γερμανοί, για να καταλάβουμε ότι υστερούμε σε πολλούς τομείς των άλλων Ευρωπαίων. Έπρεπε άλλοι να μας πουν κλέφτες, για να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μας. Όταν έγιναν ολυμπιακοί αγώνες, τόσα προβλήματα τα βάλαμε κάτω από το χαλί, μόνο και μόνο για να μην τα δουν οι τουρίστες και μας κακοχαρακτηρίσουν. Μετά, οι ξένοι έφυγαν και τα προβλήματα γύρισαν πίσω. Δεν θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από μια χώρα, που τα πρώτα της κόμματα μετά την επανάσταση του 21 ήταν το αγγλικό, το γαλλικό και το ρωσικό!

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους. Υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και πραγματική διαφθορά, στην οποία μετέχουν σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, αλλά όχι όλοι. Ωστόσο, μία από τις πηγές της κακοδαιμονίας της χώρας αυτής είναι και τα κόμπλεξ της απέναντι στους ξένους και ιδίως συγκεκριμένους λαούς- αυτούς που θεωρούμε πολιτισμένους. Το αν μας βρίζει ένας Αλβανός ή ένας Πακιστανός μπορεί και να το θεωρούμε τιμή μας. Όμως προς Θεού, μην πει κάτι κακό για μας ένας Γερμανός ή ένας Άγγλος. Θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας!

Το ότι δεν έχουμε κριτήρια και περιμένουμε από τους άλλους λαούς να μας αξιολογήσουν, δημιουργεί μέγα μπάχαλο. Διότι οι ξένοι δεν μας ξέρουν! Το πολύ-πολύ να έχουν μια εικόνα τύπου Zorba the Greek για τον Έλληνα και μια επιφανειακή- τουριστική ανάγνωση της Ελλάδας. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι αυτοί να μας κρίνουν σωστά. Είναι δική μας ευθύνη. Μόνο με στέρεα κριτήρια, αξίες και αυτοπεποίθηση μπορούμε να προχωρήσουμε και να ορίσουμε την μοίρα και την ιστορία μας.

Γιώργος Σμυρνής 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b