MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μουσικές παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011

Οι μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αφιερώματα σε σημαντικούς έλληνες και ξένους δημιουργούς (Ιάννης Ξενάκης, Οδυσσέας Ελύτης, Γκούσταβ Μάλερ, Φραντς Λιστ) αλλά και παραστάσεις όπερας όπως ο “Ευγένιος Ονιέγκιν” από το θεάτρο Μπολσόι που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Monopoli Team

ΜΟΥΣΙΚΗ


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η) 3, 6 & 8 Ιουνίου

Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη, του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη που «σφράγισε» με το έργο του το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του, τρία σημαντικά μουσικά σύνολα που ειδικεύονται στη σύγχρονη μουσική διατρέχουν το έργο του, το οποίο σήμερα επανέρχεται διαρκώς στο διεθνές προσκήνιο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις συναυλίες του πολυβραβευμένου Arditti Quartet (3 Ιουνίου), της περίφημης London Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του νεαρού Ryan Wigglesworth (6 Ιουνίου) και τη μουσική παράσταση του ανερχόμενου Ergon Ensemble με μαέστρο τον Νίκο Τσούχλο (8 Ιουνίου).

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 12 Ιουνίου

Αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ / Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την επέτειο για τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Φραντς Λιστ, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με άκρως…ρομαντική διάθεση, αφιερώνει στον Ούγγρο συνθέτη τη συναυλία της με έργα Λιστ (Ουγγρική ραψωδία αρ. 2, Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα), Σούμπερτ (Φαντασία του οδοιπόρου, στη μεταγραφή της για πιάνο και ορχήστρα από τον Λιστ) και Μπραμς (Τρίτη Συμφωνία) υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, μέχρι πρόσφατα διευθυντή της και από τη νέα περίοδο καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ.


ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ 17 Ιουνίου

Ήχοι του κόσμου 

Τυνησία-Αίγυπτος: Η μουσική αφύπνιση

Στους ήχους και τους μουσικούς που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στην «Επανάσταση του Γιασεμιού» -όπως ονόμασαν οι νέοι την εξέγερση που ξεκίνησε από την Τυνησία και εξαπλώθηκε στον αραβικό κόσμο- είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου στην Τεχνόπολη.

Συμμετέχουν: η Lamia Bedioui (Τυνησία) με τους πέντε Έλληνες μουσικούς της, οι Orchestre Med Fusion (Τυνησία) που με τον μουσικό κύκλο «The Jasmine Revolution» συνέβαλαν ενεργά στην αφύπνιση των νέων της χώρας τους, και οι ElTanbura (Αίγυπτος) ένα από τα γνωστότερα συγκροτήματα, οι οποίοι μάλιστα έπαιξαν μπροστά στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

 

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 24 Ιουνίου

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου Ελληνα, νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός παρουσιάζει μελοποιημένο το Μονόγραμμα του Ελύτη. Η συναυλία ανοίγει με το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21 του Μότσαρτ.
Συμμετέχει η Ορχήστρα των Χρωμάτων με τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και η Χορωδία της ΕΡΤ. Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης 

 

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 26 Ιουνίου

Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Γκούσταβ Μάλερ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη, που με το έργο του σηματοδότησε το πέρασμα από το ρομαντισμό στον μοντερνισμό. Το αφιέρωμα ξεκινά με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου που επιστρέφει στο Ηρώδειο, αυτή τη φορά υπό τη μπακέτα του Ρώσου αρχιμουσικού Σεμιόν Μπίτσκοφ.

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 13 Ιουλίου

Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Φεστιβάλ Αθηνών, η Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι υπό τον μαέστρο και μουσικό διευθυντή του θεάτρου Βασίλι Σινάισκι, επιφυλάσσει για το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό μια ξεχωριστή συναυλία με δύο σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου.


ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 15 Ιουλίου

Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ

Με τη μεγαλειώδη Δεύτερη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ συμπληρώνεται το αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από το θάνατο του αυστριακού συνθέτη. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το παλαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στη νεότερη Ελλάδα, συμμετέχει στο αφιέρωμα και ερμηνεύει το έργο για μεγάλη ορχήστρα, μικτή χορωδία και σολίστ σε ντο ελάσσονα, υπό τον τίτλο «της Αναστάσεως». Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος. Ερμηνεύουν: Δάφνη Ευαγγελάτου, μετζοσοπράνο, Σοφία Κυανίδου, σοπράνο. Συμμετέχουν η Κρατική Χορωδία της Λετονίας και η Χορωδία της ΕΡΤ

ΟΠΕΡΕΤΑ


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (H΄) 13-14 Ιουνίου

«Η κόρη της καταιγίδος» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Ηεταιρεία μουσικού θεάτρου Οι όπερες των ζητιάνων καταπιάνεται φέτος το καλοκαίρι με «το μόνο αληθινά ελληνικό μουσικο-θεατρικό είδος», την οπερέτα, και παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών την Κόρη της καταιγίδος του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης, Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ναλμπάντης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Έλενα Χατζηαυξέντη, Κωστής Ρασιδάκις, Ελένη Λιώνα, Άρης Προσπαθόπουλος

 

ΟΠΕΡΑ


ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΙΑΝΤΗ) 4 Ιουλίου

«Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης», Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Ο πολυβραβευμένος νεαρός μαέστρος Ζερεμί Ρορέρ με το μουσικό σύνολό του, Le Cercle de l’ Harmonie, επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, αυτή τη φορά για να μας παρουσιάσουν σε συναυλιακή μορφή την τρίπρακτη όπερα «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ.

Ερμηνεύουν: Richard Croft, τενόρος, Kate Lindsey, μετζοσοπράνο, Sophie Karthauser, σοπράνο, Alexandra Coku, σοπράνο, Xavier Mas, τενόρος, Mathias Vidal, τενόρος, Nahuel di Pierro, μπάσος. Συμμετέχει η χορωδία δωματίου Les Elements

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ 6 Ιουλίου

«Η στέψη της Ποππαίας», Κλαούντιο Μοντεβέρντι

Μια προκλητική αναπαράσταση ενός προκλητικού λιμπρέτου μας υπόσχονται ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και η Αποστολία Παπαδαμάκη, ανεβάζοντας τη Στέψη της Ποππαίας (1642) του Κλαούντιο Μοντεβέρντι. Σημαντικά ονόματα από το εξωτερικό που ασχολούνται αποκλειστικά με το μπαρόκ, αλλά και αξιόλογοι Έλληνες καλλιτέχνες του κλασικού ρεπερτορίου, ερμηνεύουν τους δεκατέσσερις ήρωες της όπερας.

Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου, Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

LATINITAS NOSTRA BAROQUE ENSEMBLE (Τσέμπαλο-μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος)

Ερμηνεύουν: Emanuela Galli, Karolina Blixt, Florin Cezar Ouatu, Θεοδώρα Μπάκα, Romina Basso, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Τάσος Αποστόλου, Ιωάννα Φόρτη, Κώστας Μαυρογένης, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Έλενα Κρασάκη, Ηλέκτρα Πλατιοπούλου, Ιάσων Μαρμαράς, Χάρης Ανδριανός, Ζηνοβία Ζαφειριάδου, Νίκος Σπανός, Γιάννης Φίλιας.

 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΙΑΝΤΗ) 12 & 14 Ιουλίου

Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι: «Ευγένιος Ονιέγκιν», Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Η όπερα του Θεάτρου Μπολσόι επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τον Ευγένιο Ονιέγκιν σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ντμίτρι Τσερνιάκοφ και μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλι Σινάισκι. Το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα το 1879 σε λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Πούσκιν, ενώ για πρώτη φορά ανέβηκε από την Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1881 κι έκτοτε παραμένει στο ρεπερτόριό της.

Σκηνοθεσία: Ντμίτρι Τσερνιάκοφ, Μουσική διεύθυνση: Βασίλι Σινάισκι

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b