MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Βρίζοντας το κοινό – Θέλετε κωμωδία;

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το έργο του Πέτερ Χάντκε παρουσιάζεται στο Αντιθέατρο της Μαρίας Ξενουδάκη, με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Monopoli Team

Μια ροκ παράσταση με ένα έργο αγόρευσης κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, όπου ο συγγραφέας επικοινωνεί με τους θεατές μέσω της εξωτερίκευσης της βρισιάς.

 

Τα έργα αγόρευσης δε δίνουν μια ψευδή εικόνα του κόσμου, αλλά τη βαθύτερή έννοιά του. Τα έργα αγόρευσης μεταχειρίζονται τη φυσική έκφραση-εκδήλωση της εξύβρισης, της αυτοκατηγορίας, της εξομολόγησης, της μετάνοιας, της άρνησης, της δικαίωσης, της δικαιολογίας, της προφητείας, των κραυγών βοήθειας.  Έχουν λοιπόν την ανάγκη κάποιου απέναντι, τουλάχιστον ενός προσώπου που θα δέχεται των αγωνία του ομιλητή-ηθοποιού. Αλλιώς δεν θα ήταν φυσικές εξωτερικεύσεις, θα τις είχε εκβιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας. Με αυτόν τον τρόπο, τα έργα αγόρευσης γίνονται θεατρικά έργα.

 

Το «Βρίζοντας το κοινό» του Πέτερ Χάνκε είναι κατ’ εξοχήν έργο αγόρευσης. Η προσπάθεια του συγγραφέα είναι να επικοινωνήσει με τους θεατές μέσω της εξωτερίκευσης της βρισιάς. Ο θεατής τότε, σιγά-σιγά από παθητικός γίνεται ενεργητικός. Ο συγγραφέας λοιπόν, χρησιμοποιεί τη βρισιά όχι για να ενοχλήσει ή να προσβάλει τον θεατή, αλλά για να τον ενεργοποιήσει, να τον «συνειδητοποιήσει». Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής φθάνει στην αυτογνωσία. Άλλωστε το θέμα του έργου είναι η περιγραφή της κατάστασης του θεατή. Θέμα του έργου, λοιπόν, είστε εσείς, το κοινό, εσείς είστε οι υποκριτές, εσείς και οι ηθοποιοί. Εγώ απλώς είμαι το φερέφωνο του συγγραφέα, δεν μπορείτε να σχηματίσετε καμιά γνώμη για μένα.

 

Μαρία Ξενουδάκη

 

Μετάφραση: Μαρία Λουίζα Κωνσταντινίδη

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καρελλά

Ακούγονται μουσική και τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον

 

Κρατήσεις: τηλ. ταμείου: 210-8661168

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Πέτερ Χάντκε
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξενουδάκη


Παίζουν: Μαρία Ξενουδάκη

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
O Yann Marussich στο Θέατρο NOŪS με την τελετουργική performance «AGOKWA»
ΘΕΑΤΡΟ
Το Σποτ, του Ζήση Ρούμπου για μια τελευταία παράσταση στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ
Θεατρικά Νέα
Λυσιστράτη: Μια κωμική όπερα δια χειρός Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο
ΘΕΑΤΡΟ
Οutliers: Το νέο χορογραφικό έργο των arisandmartha στο opbo studio
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Αρχάγγελος της Κρήτης: Η παράσταση για τη ζωή του Νίκου Ξυλούρη σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Σταθμός Ω: Ένα νέο ελληνικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου στο Εθνικό
Θεατρικά Νέα
A Biographical Wardrobe: Στο Onassis Ready, η Τίλντα Σουίντον αφηγείται τη ζωή της μέσα από μια εκλεκτική συλλογή ρούχων
ΘΕΑΤΡΟ
Μια Καινούργια Ομορφιά: Μια παράσταση-εγκατάσταση της Ομάδας Θεάτρου Όπερα στο Πάνω Σπίτι
ΘΕΑΤΡΟ
Η Κυρά της Ρω: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Φιλίπ
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Μέγας Ιεροεξεταστής, του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Αι Γυμνισταί: Η παράσταση της Ομάδας Νοσταλγία ξανά στο Rabbithole
ΘΕΑΤΡΟ
πολίτες β’ κατηγορίας, του Brian Friel στο Θέατρο Τζένη Καρέζη