MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λύση για το κοινό κρυολόγημα… η άσκηση!

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, παρουσιάζουν λιγότερα και ηπιότερα συμπτώματα κρυολογήματος.

Monopoli Team

Για την μελέτη, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 1002 άντρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 85. Για πάνω από 12 βδομάδες του φθινόπωρου και του χειμώνα του 2008, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον αριθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού των συμμετεχόντων. Λήφθηκε επίσης υπ όψην το είδος και η συχνότητα αεροβικής άσκησης (εάν αυτή υπήρχε) καθώς και ο τρόπος ζωής τους, οι διατροφικές συνήθειες, η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, ο δείκτης μάζας σώματος και η εκπαίδευση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το ποσοστό εμφάνισης κρυολογημάτων σε ανθρώπους που ασκούνται πέντε ή περισσότερες μέρες την βδομάδα είναι 46% λιγότερο έναντι εκείνων που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, οι δεύτεροι ταλαιπωρούνται κατά 59% περισσότερο ως προς την διάρκεια της αρρώστιας, σε σχέση με τους πρώτους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι παντρεμένοι άντρες, σε μεγάλη ηλικία, που ασκούνται τακτικά αποτελούν την λιγότερο επιρεπή κατηγορία.

Η εξήγηση της ομάδας Nieman για το αποτέλεσμα, βασίστηκε στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της άσκησης καθώς και στην πρόκληση που αυτή προκαλλεί στα κύτταρα για να επιτεθούν στους ιούς.

Σύμφωνα βέβαια με τους ίδιους, χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο η άσκηση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: British Journal of Sports Medicine

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b