MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
10
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δωρεάν εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία: Ποιοι τις δικαιούνται και πώς θα τις κάνετε

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Πάνω από 1.590.000 άνθρωποι έλαβαν δωρεάν παραπεμπτικό για εξέταση για τη λειτουργία των νεφρών, στο πλαίσιο του προγράμματος Προλαμβάνω.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόληψης τρέχει αυτή τη στιγμή. Αφορά σε δύο εξετάσεις νεφρικής δυσλειτουργίας, την eGFR (Εκτιμώμενος Ρυθμός Σπειραματικής Διήθησης) που αποτελεί βασικό δείκτη νεφρικής λειτουργίας που υπολογίζεται από το επίπεδο κρεατινίνης στο αίμα, σε συνδυασμό με την ηλικία, το φύλο και τη φυλή και τον δείκτη uACR, που αφορά τον λόγο λευκωματίνης προς κρεατινίνη ούρων σε πρωινό δείγμα.

Δωρεάν εξετάσεις νεφρικού ελέγχου: Ποιοι τις δικαιούνται και πώς θα τις κάνουν

Έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί περίπου 1,59 εκατομμύρια παραπεμπτικά στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας, ενώ εκτιμάται ότι θα εκδοθούν ακόμη 250.000 για πολίτες που έχουν ήδη συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους. Οι εξετάσεις προσφέρονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση και πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από το αν οι δικαιούχοι διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 30 έως 70 ετών με ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης ή σακχαρώδους διαβήτη, καταστάσεις που συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Όσοι πληρούν τα κριτήρια μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες και να κλείσουν ραντεβού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας proliptikes.gov.gr.

Για τους δικαιούχους εκδίδονται αυτόματα παραπεμπτικά που αφορούν εξετάσεις αίματος και ούρων, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανής νεφρικής βλάβης. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες εκτιμάται ότι ζουν με Χρόνια Νεφρική Νόσο, ενώ περίπου 8 στους 10 δεν έχουν διαγνωστεί, καθώς στα αρχικά στάδια η νόσος εξελίσσεται χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, διατροφική συμβουλευτική και πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ήδη περισσότεροι από 6.500 πολίτες έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη του προγράμματος. Οι δικαιούχοι συνολικά ανέρχονται σε 36.360 άτομα, εκ των οποίων οι 13.832 είναι ηλικίας 30 έως 49 ετών και οι 22.528 ηλικίας 50 έως 70 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα υψηλό καταγράφεται το ποσοστό ωφελούμενων του προγράμματος με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) άνω του 50, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 3.500 άτομα, ποσοστό 10% των δικαιούχων. Στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν λόγω της σοβαρής κλινικής επιβάρυνσης που έχουν εξαιτίας της παχυσαρκίας. Έτσι, επιστρατεύονται οι Κινητές Ομάδες Υγείας, οι οποίες επισκέπτονται κατ’ οίκον τους ασθενείς με τη συμμετοχή ενδοκρινολόγου, ώστε να πραγματοποιηθούν οι σχετικές εξετάσεις, να ενταχθεί ο ασθενής στο θεραπευτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσει τη φαρμακευτική αγωγή συνδυαστικά με τη διατροφική συμβουλευτική. Στις περιπτώσεις που υποδεικνύεται από τον ιατρό, οι ασθενείς λαμβάνουν και δωρεάν φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον, προκειμένου να αποκατασταθεί η κινητικότητα τους και να μπορέσουν σταδιακά να ασκηθούν, μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας.

Μέχρι σήμερα, στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων συμμετέχουν περισσότερες από 500 δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) σε όλη τη χώρα, όπου μπορούν να αποτανθούν οι δικαιούχοι, ενώ καθημερινά προστίθενται νέες. Επιπλέον, αυξανόμενος παρουσιάζεται και ο αριθμός των φαρμακείων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ξεπερνούν τα 6.300 σε όλη τη χώρα.

Τα δύο νέα προγράμματα, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων και την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας, υλοποιούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης «Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας – ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU. Στοχεύουν στην έγκαιρη πρόληψη σημαντικών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Αντί να περιμένουμε ο κόσμος να έρθει στο νοσοκομείο, σπεύδουμε εμείς να του αλλάξουμε τη ζωή»

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Eίμαστε σήμερα εδώ για το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» που έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Έχει σώσει ήδη χιλιάδες ζωές και έχει αντιμετωπίσει όλες τις αρνητικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης με τρόπο αποστομωτικό. Έχει προτιμηθεί από εκατομμύρια συμπολίτες μας και με πρωτοβουλίες της κυρίας Αναπληρώτριας Υπουργού, την οποία και συγχαίρω και ευχαριστώ, διευρύνει τη δράση του και με το πρόγραμμα της παχυσαρκίας, το οποίο ξέρετε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι για αρκετό κόσμο, αλλά και με το πρόγραμμα για τη νεφρική δυσλειτουργία. Το Υπουργείο Υγείας την περίοδο αυτή διάγει μία κοσμογονία. Έχουμε μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Όλη η φιλοσοφία είναι, πως αντί να περιμένουμε ο κόσμος να έρθει στο νοσοκομείο, σπεύδουμε εμείς να του αλλάξουμε τη ζωή. Πιστεύω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη όλου του προγράμματος. Να αφήσουμε ένα αποτύπωμα πραγματικό στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε γύρω μας, στον περίγυρό μας, ανθρώπους που έσωσαν τη ζωή τους χάρη σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα, αποδεικνύοντας στην πράξη την αλλαγή στην κουλτούρα μας».

Περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια πολίτες, σε σύνολο 6 εκατομμυρίων δικαιούχων, έχουν διενεργήσει έως σήμερα τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις του Εθνικού Προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», ενώ σχεδόν 178.000 έχουν εντοπίσει έγκαιρα κάποιο εύρημα που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Η πιο καλοκαιρινή συνταγή: Ζυμαρικά με μελιτζάνες και ντοματίνια
The Art of Life
Βάζετε αντηλιακό αλλά οι πανάδες επιμένουν; Τα λάθη που αφήνουν το δέρμα εκτεθειμένο
The Art of Life
Tanmaxxing: To trend που στέλνει τη Gen Z στον ήλιο χωρίς αντηλιακό
The Art of Life
Το ένα πράγμα που χρειάζεται για το τέλειο bikini body
The Art of Life
Τι μπορεί να μας χαλάσει τις διακοπές; Μια ουρολοίμωξη!
The Art of Life
Αν δεν κάνουμε μεσογειακή διατροφή το καλοκαίρι, πότε θα κάνουμε;
The Art of Life
Παγκόσμια Ημέρα για την Ηπατίτιδα: 8 μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε
The Art of Life
Καύσωνας και skincare: Ποια προϊόντα μπορεί να επιβαρύνουν την επιδερμίδα
The Art of Life
Μετά τις ενέσεις για απώλεια βάρους, τι;
The Art of Life
AbbVie: Ενεργός συμμετοχή στη διεπιστημονική συζήτηση για την υγεία και την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
The Art of Life
3 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μικροβίωμα του εντέρου
The Art of Life
Salt stomping: Να πατάμε σε αλάτι για να κοιμόμαστε καλύτερα;