In a Bright Green Field: Ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη
Είκοσι επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες κάτω των 40 ετών από την Ελλάδα και την Κύπρο διερευνούν πιθανές εκδοχές του μέλλοντος στη νέα ομαδική έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του New Museum, με τίτλο «In a Bright Green Field», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138.

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το New Museum, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, παρουσιάζουν την έκθεση «In a Bright Green Field», την τρίτη από μια σειρά συνεργατικών εκθέσεων που αναδεικνύουν το έργο σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών.

Ελένη Οδυσσέως, Refugium, 2023. Φωτο Μίρκα Κουτσούρη
Η έκθεση «In a Bright Green Field» περιλαμβάνει έργα είκοσι επτά δημιουργών κάτω των 40 ετών που διερευνούν πιθανές εκδοχές του μέλλοντος στις οποίες θα μπορούσαν να αναδυθούν ανανεωμένες σχέσεις με τον φυσικό κόσμο και ανοιχτές προσεγγίσεις της κοινότητας.
Παρουσιάζει καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ποικίλα μέσα, και εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ευρώπη. Φέρνει στο προσκήνιο μια γενιά καλλιτεχνών που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις τοπικές ιστορίες της Ελλάδας και της Κύπρου και πώς αυτές είναι χρήσιμες για την ανάλυση ευρύτερων προκλήσεων του κόσμου. Οι καλλιτέχνες αυτοί καταγράφουν τις καταιγιστικές αλλαγές στην εργασία και το φυσικό τοπίο τις οποίες επιταχύνει η τεχνολογία, ενώ παράλληλα επισημαίνουν τις νέες μορφές συλλογικότητας που εμφανίζονται τόσο στην αστική όσο και στην αγροτική ζωή. Τα έργα τους διερευνούν την ποιητική των υποδομών, τις βουκολικές μορφές επιστημονικής φαντασίας, τον αστικό ανιμισμό και τις παραγωγικές συνεργασίες που έχουν αντίκτυπο πολύ πέρα από τον χώρο του μουσείου.
Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τη λυρική ζωγραφική και γλυπτική ως το πειραματικό ντοκιμαντέρ και την κοινοτική performance, η έκθεση αφορά μια τέχνη που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για μυριάδες πιθανές εκδοχές του μέλλοντος.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο που θα εκδοθεί από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ με νέα κείμενα από τον Gary Carrion-Murayari, την επιμελήτρια και συγγραφέα Δανάη Γιαννόγλου που εργάζεται στη Αθήνα και την επιμελήτρια και συγγραφέα Ιουλίτα Τουμαζή με έδρα τη Λευκωσία.

Νεφέλη Παπαδημούλη, Skinscapes, 2021, φωτο © Robin Zenner
- Ραΐσσα Αγγελή (γ. 1986, Λευκωσία) – Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία
- Νίκη Αναλύτη (γ. 1994, Κέρκυρα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Ιλεάνα Αρναούτου (γ. 1994, Αθήνα) και Ισμήνη Κινγκ (γ. 1993, Αθήνα) – Ζουν και εργάζονται στην Αθήνα
- Δαμιανός Ζησίμου (γ. 1994, Λευκωσία) – Ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ
- Δανάη Ηώ (γ. 1993, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Άμστερνταμ
- Μπάυρον Καλομαμάς (γ. 1993, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο
- Κωνστάντζα Καψάλη (γ. 1989, Θεσσαλονίκη) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Κυριάκος Μπόμπι Κυριακίδης (γ. 1996, Λευκωσία) – Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία
- Ιωάννα Λημνιού (γ. 1987, Αλεξανδρούπολη) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Μαρία Λουίζου (γ. 1988, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Μαριέττα Μαυροκορδάτου (γ. 1996, Λευκωσία) – Ζει και εργάζεται στην Λονδίνο
- Πολίνα Μήλιου (γ. 1990, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Μαρίνα Ξενοφώντος (γ. 1988, Λεμεσός) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Ελένη Οδυσσέως (γ. 1991, Αμμόχωστος) – Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία
- Νεφέλη Παπαδημούλη (γ. 1988, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στο Παρίσι
- Θεόδουλος Πολυβίου (γ. 1989, Λευκωσία) – Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο
- Σοφία Ροζάκη (γ. 1990, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Δαυίδ Σαμπεθάι (γ. 1989, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία (γ. 1998, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Μάριος Σταμάτης (γ. 1986, Λάρισα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης (γ. 1988, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Μαρία Τουμάζου (γ. 1989, Λευκωσία) – Ζει και εργάζεται στην Λευκωσία
- Bέρα Χοτζόγλου (γ. 1992, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Άννα Χουσιάδα (γ. 1990, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Latent Community (καλλιτεχνικό δίδυμο από το 2017 με έδρα την Αθήνα):
- Ιώνιαν Μπισάι (γ. 1992, Άγιοι Σαράντα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- Σωτήρης Τσίγκανος (γ. 1992, Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
- The Post Collective (est. 2018 Βρυξέλες, Βέλγιο):
- Mirra Markhaëva (γεν. 1992, Ivolginsk, Buryatia) – Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλες, Βέλγιο
- Έλλη Βασσάλου (γεν. 1983,Αθήνα) – Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλες, Βέλγιο
Η έκθεση «In a Bright Green Field» ακολουθεί τις «The Same River Twice» του 2019 και «The Equilibrists» του 2016 και απηχεί προγενέστερα εγχειρήματα τόσο του New Museum όσο και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, τα οποία στρέφονταν στη σύγχρονη τέχνη για απαντήσεις στα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής, και αντικατοπτρίζει την αποστολή του Μουσείου Μπενάκη ως ενός ιστορικού μουσείου που επενδύει στη γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα