MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Βιβλίο

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 8 ολόφρεσκα βιβλία που ξεχωρίσαμε για εσάς

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, σας προτείνουμε 8 ολοκαίνουρια βιβλία για όλα τα γούστα – και σας δίνουμε την ευκαιρία να τα κερδίσετε!

Photo by Aung Soe Min on Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στις 23 Απριλίου το βιβλίο έχει την τιμητική του, αφού γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, με τους απανταχού φανατικούς αναγνώστες να ψάχνουν το κατάλληλο βιβλίο για να τιμήσουν την ημέρα!

Και επειδή οι πραγματικοί βιβλιοφάγοι γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η τελική επιλογή ανάμεσα στα δεκάδες νέα και θελκτικά βιβλία που οι αγαπημένες μας εκδόσεις φροντίζουν να μας χαρίζουν τακτικά, σας εγγυόμαστε με το χέρι στη -γεμάτη βιβλία- καρδιά μας, πως αυτές οι 8 νέες κυκλοφορίες που θα σας παρουσιάσουμε αξίζουν τον χρόνο σας, χωρίς καμία αμφιβολία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 5 νέες κυκλοφορίες για μικρούς αναγνώστες12.09.2018

Ρομαντική Λογοτεχνία

Επτά χρόνια μακριά – Ashley Poston

Οι πραγματικοί λάτρεις της ρομαντικής λογοτεχνίας νομίζω πως ήδη βλέποντας το όνομα της συγγραφέως καταλαβαίνουν πως βρήκαν το πρώτο βιβλίο που θα προστεθεί στη λίστα τους, καθώς η Ashley Poston, γνωστή για το best-seller της “Οι νεκροί ρομαντικοί”, έχει το ταλέντο να μας μεταφέρει αβίαστα όλα εκείνα τα συναισθήματα που ψάχνουμε στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας. Ενώνοντας για άλλη μία φορά τον υπερφυσικό με τον πραγματικό κόσμο και πλάθοντας μία ακόμα αξέχαστη ρομαντική ιστορία, η συγγραφέας και οι εκδόσεις Ψυχογιός μάς σύστησαν πριν από λίγες εβδομάδες το “Επτά χρόνια μακριά” και είχαν φυσικά την προσοχή μας από το πρώτο λεπτό.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα λογοτεχνική αναμέτρηση της Poston γέννησε την Κλέμενταϊν, μία υπάλληλο ενός εκδοτικού οίκου στη Νέα Υόρκη, η οποία βρίσκεται σε μία κάπως δύσκολη περίοδο προσαρμογής μετά τον χαμό της πολυαγαπημένης θείας της, έχοντας μάλιστα μόλις μετακομίσει στο σπίτι της, το οποίο κληρονόμησε. Για το σπίτι αυτό είχε ακούσει πολλές ιστορίες από την θεία Αναλέια, αλλά δεν είχε πιστέψει καμία από αυτές, μέχρι τουλάχιστον να έρθει αντιμέτωπη με αυτό το μικρό μαγικό θαύμα και να αναθεωρήσει όσα μέχρι τότε θεωρούσε πιθανά. Η Κλέμενταϊν θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει το σπίτι-χρονομηχανή της και τη νέα… ή μάλλον παλιά, γοητευτική γνωριμία που αυτό της επιφυλάσσει, αλλά και να βάλει τα δυνατά της να ενώσει παρελθόν, παρόν και μέλλον, για να μην μείνουν όσα έζησε στο μαγικό διαμέρισμά της μόνο στις αναμνήσεις της.

Ξεχωρίζει γιατί… οι σελίδες του μας κάνουν αβίαστα να πιστέψουμε και πάλι στην μαγεία του έρωτα, και όχι μόνο, που όλα μπορεί να τα ξεπεράσει. 

Κοινωνικό Μυθιστόρημα

Φωτεινά σήματα – Dani Shapiro

Δεν έχει λίγες μέρες που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βραβευμένο ως καλύτερο βιβλίο του 2022 με τίτλο “Φωτεινά σήματα” και συγγραφέα τη Dani Shapiro, και ήδη κατάφερε να κερδίσει μία θέση στα αγαπημένα μας βιβλία για το 2024. Πως θα μπορούσε να μην το καταφέρει αυτό βέβαια, μία ιστορία άκρως συγκινητική που μιλά για το πραγματικό πρόσωπο της αγάπης, τις θυσίες που απαιτεί και το μεγάλο ρόλο που έχει η ειλικρίνεια στις ανθρώπινες σχέσεις που έχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή μας.

Η συγγραφέας συγκεκριμένα μας κάνει να αναρωτηθούμε τί θέση να πιάνουν άραγε στη ζωή μας τα οικογενειακά μυστικά που κουβαλάμε και πόσα θα άλλαζαν αν ένα και μόνο τραγικό γεγονός είχε αποφευχθεί ένα βράδυ στην οδό Ντιβίζιον; Πόσο διαφορετική θα ήταν άραγε η ζωή του Μπεν και της οικογένειάς του, αν τα παιδιά του, η Σάρα και ο Θίο είχαν αποφασίσει να κάτσουν στο σπίτι τους εκείνη την Κυριακή. Τώρα ίσως να μη χρειαζόταν να αφήσει το σπίτι του και όλες τις αναμνήσεις που είχε ζήσει εκεί με την οικογένειά του. Ίσως και ο μικρός Γουάλντο, το πανέξυπνο αυτό αγόρι με το αμείωτο ενδιαφέρον για τους αστερισμούς που μένει απέναντί του, να μην ένιωθε τώρα την ανάγκη να κρυφτεί από τους γονείς του, που πιστεύει πως δεν τον καταλαβαίνουν. Τόσα πολλά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αν εκείνο το μοιραίο βράδυ δεν άλλαζε τον ρου της ιστορίας της οδού Ντιβίζιον.

Ξεχωρίζει γιατί… αγγίζει το θέμα της τύχης και της συγκυρίας με έναν μοναδικό τρόπο που συγκινεί ακόμα και τον πιο δύσκολο αναγνώστη.

Γεια σου, όμορφη – Ann Napolitano

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το “Γεια σου, όμορφη” της Ann Napolitano, φάνηκε να κερδίζει αβίαστα το κοινό και δε θα γινόταν φυσικά να ξεφύγει από τη δική μας προσοχή. Είναι πράγματι ένα βιβλίο που γεννά πολλά ερωτήματα και ανοίγει πολλές συζητήσεις γύρω από έννοιες όπως είναι η ηθική και η δύναμη των οικογενειακών δεσμών, και που μας κάνει να απορούμε με τις επιλογές των πρωταγωνιστών, να ταυτιζόμαστε με τη θλίψη τους αλλά και να χαιρόμαστε με τη λύτρωσή τους.

Ο Γουίλιαμ εξάλλου ήθελε απλά κάπου να ανήκει, μία οικογένεια που θα τον αγκάλιαζε και δε θα έβλεπε στα μάτια του τις απώλειες του παρελθόντος. Και κάποια στιγμή νόμιζε πως την βρήκε στο πρόσωπο της συμφοιτήτριάς του Τζούλια Πανταβάνο, τους οποίους ένωσε στο κολέγιο η Ιστορία, που τόσο αγαπούσαν. Πόσο ειρωνικό όμως θα ακουγόταν κάποια χρόνια αργότερα το ότι οι δρόμοι τους χώρισαν ακριβώς επειδή δεν έδωσαν σημασία στην ιστορία, που πάντα βρίσκει τρόπο να επαναλαμβάνεται. Γιατί όπως κάποτε η νεαρή και ενθουσιώδης Τζούλια μπήκε σα σίφουνας στη ζωή του για να τη φωτίσει, έτσι ξαφνικά μία γυναίκα που της μοιάζει αρχίζει να διεκδικεί την καθημερινότητά του Γουίλιαμ. Και όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, οι επιλογές τους άραγε πως θα κριθούν, και πόσο δίκαιος θα είναι ο κριτής τους;

Ξεχωρίζει γιατί… πλαισιώνει με αντικειμενική και αιφνιδιαστική ματιά τις σύγχρονες πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων, που συχνά παλεύουν με τα όρια της ηθικής.

Μυθιστόρημα Φαντασίας

Ο σωσίας του στέμματος – Cassandra Clare

Για την Cassandra Clare και τη γραφή της δε θα έπρεπε να χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι άλλωστε η πένα που μας χάρισε τις αγαπημένες σειρές

βιβλίων για τους λάτρεις του φανταστικού, “Θανάσιμα Εργαλεία” και “Δαιμονικές Μηχανές”. Μετά από κάποια χρόνια απουσίας από την ενεργό δράση, η συγγραφέας επιστρέφει με τη δυναμική αρχή μίας νέας τριλογίας, που υπόσχεται να μας συναρπάσει, και μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί.

Με τίτλο “Ο σωσίας του στέμματος“, η νέα τρανταχτή προσθήκη στη λογοτεχνία του φανταστικού από τις εκδόσεις Διόπτρα, εκτός από πανέμορφη και ζηλευτή σκληρόδετη έκδοση, έχει και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γεμάτη δράση ιστορία, η οποία μας ταξιδεύει στο φανταστικό Καστελάν, το μέρος που λατρεύουν οι άπληστοι και οι διεφθαρμένοι. Ανάμεσα σε αυτούς όμως, κυκλοφορούν και δύο απόκληροι, δύο άνθρωποι διαφορετικοί από όλους τους άλλους, οι οποίοι θα έρθουν κοντά από ένα τυχαίο και μακάβριο γεγονός και παρά τις απαγορεύσεις της πολιτείας θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ανακαλύψουν κρυμμένα μυστικά αιώνων, που απειλούν να διαταράξουν τις ισορροπίες του Βασιλείου του Καστελάν. Γιατί αν η Λιν και ο Κελ αποφασίσουν να αποκαλύψουν όσα πλέον ξέρουν, το χάος δε θα αργήσει να αγκαλιάσει τον τελικά αθεράπευτα σκοτεινό κόσμο τους.

Ξεχωρίζει γιατί… καταφέρνει να αναζωπυρώσει την αγάπη μας για τη λογοτεχνία του φανταστικού, με εμπνευσμένους χαρακτήρες, αξέχαστη πλοκή και αξιοζήλευτη σκληρόδετη έκδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑγαπάς τα ρομαντικά μυθιστορήματα; 5 ολοκαίνουρια βιβλία ιδανικά για εσένα12.09.2018

Μυθιστόρημα Μυστηρίου

Ένας πολύ ευχάριστος φόνος – Julia Seales

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο βιβλίο δεν ανήκει μόνο στο είδος του μυστηρίου, αλλά παντρεύεται αρμονικά με την κωμωδία και φυσικά το ρομαντικό μυθιστόρημα. Στο “Ένας πολύ ευχάριστος φόνος” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, η Julia Seales παραδίδει μαθήματα για τη συγγραφή του ιδανικού εφηβικού/νεανικού μυθιστορήματος εποχής, το οποίο συνδυάζει μοναδικά το σασπένς και τους φόνους με τον ρομαντισμό και τους αστείους διαλόγους.

Αναφορικά με την πλοκή του, γνωρίζουμε την Μπεατρίς, μία ατσούμπαλη αλλά πάντα γεμάτη ενέργεια δεσποινίδα, η οποία τρελαίνεται για μυστήρια και εγκλήματα. Η νεαρή θα πρέπει βέβαια να επιστρατεύσει όλους τους καλούς της τρόπους, ώστε να καταφέρει η αδερφή της, Λουίζα, να παντρευτεί έναν από τους πιο περιζήτητους εργένηδες ευγενείς, και να σώσει την οικογενειακή τους κληρονομιά. Δυστυχώς για τη Λουίζα, αλλά ευτυχώς για την εκκολαπτόμενη ντετέκτιβ μικρή αδερφή της, τον χορό όπου θα γινόταν η γνωριμία μαζί του σκεπάζει ένα μακάβριο πέπλο που μετρά ήδη έναν νεκρό από κάτω του και αρκετούς καλεσμένους, παγιδευμένους παρέα με έναν άγνωστο δολοφόνο. Και όπως γίνεται κατανοητό σε όλους, τώρα είναι η σειρά της Μπεατρίς να λάμψει, βρίσκοντας τον ύποπτο πριν να είναι αργά. Αν και ίσως να βρει και κάτι άλλο στην πορεία, πιο συναρπαστικό!

Ξεχωρίζει γιατί… μας ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο σε μία άλλη εποχή και συνθέτει με μαεστρία κάποια από τα πιο αγαπημένα μας είδη της λογοτεχνίας.

Βιβλίο Αυτοβελτίωσης

Ό,τι μας έχει σημαδέψει – Nedra Glover Tawwab

Πριν από λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα και τη συγγραφέα του best-seller “Βάλε τα όρια σου”, Nedra Glover Tawwab, το βιβλίο “Ό,τι μας έχει σημαδέψει“, το οποίο αποτελεί έναν άρτιο οδηγό για την αποφυγή των οικογενειακών εντάσεων και τη δημιουργία αγαστών διαπροσωπικών σχέσεων. Σύμφωνα με τη συγγραφέα άλλωστε, το κλειδί για μία ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή είναι να έχουμε θέσει σωστές βάσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την προσωπική μας ενδυνάμωση, ώστε να μπορούμε να μας διαφυλάσσουμε από το δράμα που πολλές φορές μαυρίζει την ψυχή μας, ειδικά αν προέρχεται από άτομα της οικογένειάς μας.

Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται εύκολο, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν για να αποφευχθούν μεγαλύτερες οικογενειακές εντάσεις αλλά ταυτόχρονα να αποκατασταθούν οι δυσλειτουργικές σχέσεις και το συναισθηματικό τραύμα που μας βαραίνει. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι πως στο συγκεκριμένο βιβλίο αυτή η ισορροπία δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς στις σελίδες του κρύβονται χρήσιμες αλλά και απλές συμβουλές που ανοίγουν τον δρόμο για την drama free ζωή που όλοι ονειρευόμαστε, με τη συγγραφέα να μας υπενθυμίζει πόσο λυτρωτικό είναι τελικά το να βάζουμε σε πρώτο πλάνο την ψυχική μας υγεία.

Ξεχωρίζει γιατί… μας υπενθυμίζει πως η ψυχική μας υγεία είναι πολύ σημαντική για να αναλωνόμαστε σε δυσλειτουργικές και δύσκολες καταστάσεις, ενώ δίνει απλές και εύκολες και αποδεδειγμένες συμβουλές για να τις χειριστούμε σωστά.

Ελληνική Λογοτεχνία

Αυγή: Το θαμμένο τετράδιο – Σπύρος Πετρουλάκης

Από τη λίστα μας για τις νέες κυκλοφορίες που “επιβάλλεται” να διαβάσετε και εσείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, δε θα μπορούσε να λείπει η Ελληνική Λογοτεχνία, και πιο συγκεκριμένα το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας πριν λίγες εβδομάδες. Για το ύφος και την πένα του συγγραφέα τα λόγια είναι η αλήθεια πως περισσεύουν, και αυτό το γνωρίζουν όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο προηγούμενο βιβλίο του. Και αυτή τη φορά φυσικά, στην “Αυγή” του, χωρίς να απογοητεύσει το κοινό, ο συγγραφέας αναμετράται με το παρελθόν, επιλέγοντας τώρα να καταπιαστεί με την περίοδο και τις συνέπειες του Ελληνικού Εμφυλίου και την άγνωστη, στους περισσότερους, τύχη των γυναικών που είχαν αριστερές πεποιθήσεις εκείνη την εποχή.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου της Αυγής, μίας νεαρής κοπέλας από τη Λαμία που βρέθηκε εξορισμένη στο Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας, μαθαίνουμε την ιστορία της περιοχής, η οποία τη δεκαετία του ’50 λειτουργούσε ως τόπος βασανιστηρίων των γυναικών. Έτσι και η πρωταγωνίστρια, φυλακισμένη εξαιτίας υπονοιών για τα πολιτικά της φρονήματα, βασανίστηκε μέχρι ελέους, με σκοπό να τα αποδιώξει και να δηλώσει “μετάνοια”. Πέρα από τα βάσανα της Αυγής, και συνάμα όλων όσων πέρασαν από στρατόπεδα γυναικών, όμως, ταξιδεύουμε από το παρελθόν στο παρόν και πάλι στο πιο μακρινό παρελθόν, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στη ζωή της πρωταγωνίστριας πριν την εξορία της αλλά και γνωρίζοντας την Αναστασία, τωρινή κάτοχο του ημερολογίου, που μαγεμένη από τις ιστορίες που διάβασε, θα κινήσει γη και ουρανό για να βρει τη δική της σύνδεση με αυτές τις ζοφερές μνήμες της δυναμικής Αυγής, που δεν υπέκυψε ποτέ στις απαιτήσεις των άλλων.

Ξεχωρίζει γιατί… έχει βασιστεί σε αληθινά γεγονότα και αξίζει όλοι να μάθουμε την ιστορία ενός μέρους που “γονάτισε” σχεδόν 5.000 γυναίκες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50.

Ο τελευταίος κρίκος – Ευαγγελία Ευσταθίου

Συνεχίζοντας και κλείνοντας με Ελληνική Λογοτεχνία από τις εκδόσεις Μίνωας, ένα από τα φρέσκα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν οι λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι “Ο τελευταίος κρίκος” της Ευαγγελίας Ευσταθίου. Η αγαπημένη συγγραφέας του κοινού, επέστρεψε με μία ακόμα δυναμική και ανατριχιαστική ιστορία με πρωταγωνιστές δύο φαινομενικά αταίριαστους ανθρώπους, την Άννα και τον Μάξιμο, τους οποίους όμως ενώνει βαθιά μία κοινή μοίρα, την οποία καλούνται να ανακαλύψουν μαζί.

Γιατί σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος που η διαθήκη που βρέθηκε στο πτώμα ενός από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Χίου, του Κωνσταντίνου Απέργη, ορίζει αυτούς τους δύο ως νόμιμους κληρονόμους. Το θέμα είναι να καταφέρουν να προσπεράσουν τα εμπόδια αποκωδικοποιώντας τους γρίφους του παρελθόντος και να δουν την αλήθεια κατάματα, αγκαλιάζοντας το νέο κεφάλαιο που τώρα ανοίγει στη ζωή τους.

Ξεχωρίζει γιατί… είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κρατά το γεμάτο αγωνία ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι και την τελευταία σελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠόσο ευτυχισμένοι είμαστε πραγματικά; 8 βιβλία μάς βοηθούν να το ανακαλύψουμε12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b