MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 5 νέες κυκλοφορίες για μικρούς αναγνώστες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε 5 βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη.

Ειρήνη Μωραϊτη | 02.04.2024

Η επαφή με τη λογοτεχνία είναι μία αξία ανεκτίμητη που μας φέρνει σε επαφή με χιλιάδες συναισθήματα και αξέχαστες εικόνες, τροφοδοτώντας απλόχερα τη φαντασία μικρών και μεγάλων. Και η αλήθεια είναι πως όσο πιο νωρίς ξεκινάει αυτή η επαφή, τόσο πιο ευεργετικά είναι τα αποτελέσματά της!

Για καλή μας τύχη, στην Ελλάδα κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους εκατοντάδες παιδικά βιβλία που εμπνέουν μικρούς και μεγάλους και μας κάνουν να δούμε με μία διαφορετική ματιά, χωρίς φόβο και δεύτερες σκέψεις, τον κόσμο γύρω μας. Ήρωες ατρόμητοι, πλάσματα μυθικά, παιδιά που ανακαλύπτουν την εύκολη ή τη δύσκολη πλευρά της ζωής, γονείς που μεγαλώνουν μαθαίνοντας μαζί με τα παιδιά τους, χρώματα, αρώματα και γλυκές αναμνήσεις, αποτυπωμένες με μεράκι στο χαρτί. Όλα αυτά και άλλα πολλά κρύβει ένα παιδικό βιβλίο, για αυτό και κάθε χρόνο σαν σήμερα, το γιορτάζουμε με αγάπη.

Η σημερινή ημέρα λοιπόν, είναι αφιερωμένη στα παιδικά βιβλία, και εμείς δε θα μπορούσαμε να μην σκεφτούμε ποιες από τις νέες κυκλοφορίες παιδικής λογοτεχνίας των αγαπημένων μας εκδοτικών οίκων έχουμε ξεχωρίσει μέχρι τώρα, καταλήγοντας πως από όλες τις αξιόλογες επιλογές νέων παιδικών και εφηβικών βιβλίων που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, 5 είναι αυτές που έχουν… προτεραιότητα, τις οποίες και σας παρουσιάζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#1 Δέκα νέα παιδικά βιβλία που ανυπομονούμε να διαβάσουμε μέσα στον Ιανουάριο12.09.2018

Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο – Αγγελική Δαρλάση, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα βιβλίο που ξεχώρισε με διθυράμβους όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2009, και μας ξανά θύμισαν πολύ πρόσφατα οι Εκδόσεις Μεταίχμιο βρίσκουμε στην πρώτη θέση του αφιερώματος για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, και όχι άδικα, αφού η Αγγελική Δαρλάση με τοΤότε που κρύψαμε έναν άγγελο της, συνέθεσε μία βαθιά συγκινητική και γεμάτη ελπίδα αντιπολεμική ιστορία, που αξίζει όλοι να διαβάσουμε, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Μόλις είδα έναν άγγελο να πέφτει από τον ουρανό. Μάλλον τον παρέσυρε η βροχή» είπε η Ραλλού, αλλά ως συνήθως δεν της δώσαμε σημασία – με τον Τότο ήμασταν απασχολημένοι να μετράμε τις σταγόνες της βροχής. Την επόμενη μέρα τον βρήκαμε μέσα στα καλαμποκοχώραφα. Τέσσερα χωριά (της Ανατολής, της Δύσης, του Βορρά και του Νότου), ένα σχολείο στη μέση του πουθενά, τα καλαμποκοχώραραφα, τρία άδεντρα και άνυδρα τοπία, ένα τσίρκο με τρύπια τέντα συνθέτουν το σκηνικό της ιστορίας. Ένας δάσκαλος που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά, ένας απατεώνας βίαιος θείος που αναζητά έναν θησαυρό, ένας αστυνόμος που παίζει κρυφά βιολί, ο διευθυντής ενός τσίρκο που εξαιτίας μιας μπανανόφλουδας άλλαξε η ζωή του, μια ακροβάτισσα, μια βιβλιοθηκονόμος κι ένας τυφλός ποιητής που κλέβουν βιβλία είναι κάποιοι από τους μεγάλους οι οποίοι άλλοτε αποδεικνύονται σύμμαχοι και άλλοτε εχθροί στην προσπάθεια τριών παιδιών να σώσουν έναν πληγωμένο πρόσφυγα τ’ ουρανού.

Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι – Νικολέτα Καπίλλα, Εκδόσεις Κέδρος

Ένα από τα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία και άγγιξε την ψυχή μας, ήταν αδιαμφισβήτητα το νέο εφηβικό μυθιστόρημα της Νικολέτας Καπίλλα, με τίτλοΗ χρονιά που όλα έγιναν γκρι“. Ακουμπώντας με ευαισθησία και ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της εφηβικής κατάθλιψης, η συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει ένα άκρως συγκινητικό βιβλίο που αξίζει μία θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σήμερα η Δήμητρα κλείνει τα δεκατρία. Η πιο γκαντέμικη χρονιά τής ζωής της ξεκινά με κακά σημάδια, ενώ μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα επιβεβαιώνει ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές «χειρότερες μέρες της ζωής της». Η Δήμητρα βλέπει τα όνειρά της να καταρρέουν. Θα μπορέσει να αποδεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια; Θα αγαπήσει τον εαυτό της όπως του αξίζει; Με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια των Coldplay, η Δήμητρα κάνει ένα ταξίδι ενηλικίωσης στην Ελλάδα και στη Βοστόνη. Ένα ταξίδι με δάκρυα, πολλά δάκρυα, αγώνες αντισφαίρισης, πάρτι, παιχνίδια στο χιόνι, μοναχικές βόλτες. Φιλίες που χαλούν για τους πιο λάθος λόγους, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Οι γονείς, η μεγάλη αδελφή της, η σκυλίτσα της η Σάμη, η Μαρίνα, ο Νάσος, ο Αλέξανδρος, μία ψυχολόγος και ένα ημερολόγιο πρωταγωνιστούν σε μία ιστορία για την εφηβική κατάθλιψη, δοσμένη με χιούμορ και καταιγιστικό ρυθμό.

Ευτυχία είναι… – Ευτυχία Βαρσαμή, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα παιδικό βιβλίο είναι πάντα η κατάλληλη επιλογή για να εξηγήσουμε στα παιδιά, και όχι μόνο, έννοιες που ίσως να δυσκολεύονται αλλιώς να κατανοήσουν πλήρως. Ένα τέτοιο βιβλίο μάς σύστησαν οι Εκδόσεις Ψυχογιός πριν λίγο καιρό, και τους είμαστε ευγνώμονες, καθώς στις σελίδες του Ευτυχία είναι…, η Ευτυχία Βαρσαμή καταπιάνεται με την έννοια της ευτυχίας και πόσο σημαντική είναι τελικά αυτή στη ζωή όλων μας, αναλύοντας μάλιστα τον σημαντικό ρόλο που έχει στις σχέσεις γονέων και παιδιών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι είναι άραγε η ευτυχία για σένα; Το να βλέπεις τα παιδιά σου ευτυχισμένα; Σε αυτό το βιβλίο, τα παιδιά μας λένε πότε νιώθουν χαρά και ευτυχία. Και ξέρεις πότε συμβαίνει αυτό; Όταν εσύ, ο γονιός, είσαι χαρούμενος, γεμάτος, υγιής, γελαστός και ικανοποιημένος. Η χαρά των παιδιών σου πηγάζει από τη δική σου στιγμή ευτυχίας: το ζεστό μπάνιο σου, τη βόλτα σου, τη στιγμή που ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι… Αν, λοιπόν, ευτυχία για εσένα είναι η ευτυχία του παιδιού σου, τότε δες βαθιά μέσα σου, βρες τη δική σου στιγμή ευτυχίας, ανάπνευσε… και θα δεις το παιδί σου ευτυχισμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#2 Δέκα νέα παιδικά βιβλία που ανυπομονούμε να διαβάσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα12.09.2018

Όταν ανοίγω τα φτερά μου – Marc Majewski, Εκδόσεις Διόπτρα

Από τις πρόσφατες κυκλοφορίες του παιδικού τμήματος των Εκδόσεων Διόπτρα έχει εδώ και λίγους μήνες ξεχωρίσει για εμάς με διαφορά, η νέα λογοτεχνική πρόταση του Marc Majewski με τίτλο Όταν ανοίγω τα φτερά μου“. Μία άκρως συγκινητική ιστορία για την αποδοχή και την αγάπη του εαυτού μας, αλλά και για το μοναδικό ταξίδι της συμπερίληψης, που όλοι πρέπει να διαβάσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μια γλυκιά ιστορία για ένα μικρό αγόρι που λάτρευε να ντύνεται πεταλούδα! Κάθε φορά που άνοιγε τα φτερά του, περιστρεφόταν και στροβιλιζόταν γεμάτο ευτυχία. Όμως, οι προσωπικές επιλογές δεν γίνονται πάντα σεβαστές από τους άλλους, που συχνά «τσακίζουν τα φτερά των ανθρώπων» μέσω της απόρριψης. Η υποστηρικτική στάση του πατέρα αποδεικνύει ότι, με τη βοήθεια όσων μας αγαπούν, μπορούμε «ν’ ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε ψηλά», όντας ο πραγματικός μας εαυτός. Ας βάλουμε και εμείς, λοιπόν, τη στολή που μας εκφράζει και ας αφήσουμε τον άνεμο να μας παρασύρει μαζί με το μικρό αγόρι αυτής της ιστορίας.

Η τελευταία Αρκούδα – Hannah Gold, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μία από τις ιστορίες που μας χάρισαν στα τέλη του 2023 οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι η Τελευταία Αρκούδα, το νέο βιβλίο της Hannah Gold, το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στους μικρούς αναγνώστες. Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη, τρυφερότητα και ελπίδα, για ένα ευαίσθητο και συνάμα πολύ σημαντικό θέμα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Στο Νησί των Αρκούδων δεν υπάρχουν πια καθόλου πολικές αρκούδες. Τουλάχιστον έτσι λέει στην Έιπριλ ο πατέρας της όταν χάρη στις έρευνές του πηγαίνουν να μείνουν σε έναν μετεωρολογικό σταθμό της Αρκτικής. Αλλά ένα βράδυ η Έιπριλ βλέπει φευγαλέα κάτι που έχει ξεκάθαρα σχήμα αρκούδας να προχωράει με μεγάλες δρασκελιές πέρα στον ορίζοντα. Μια πολική αρκούδα που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί – που πεινάει, είναι μόνη και πολύ μακριά από το σπίτι της. Μια αρκούδα που νιώθει πως κάτι της λείπει – όπως και στην Έιπριλ. Όσο το ασυνήθιστο δέσιμό τους βαθαίνει, η Έιπριλ είναι όλο και πιο αποφασισμένη να σώσει τον καινούριο της φίλο, τον Αρκούδο, κι έτσι ξεκινά το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής της. Ένα ταξίδι που θα σώσει τον Αρκούδο. Ίσως και την ίδια την Έιπριλ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Επανάσταση του ’21 μέσα από πέντε παιδικά βιβλία12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b