MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε πραγματικά; 8 βιβλία μάς βοηθούν να το ανακαλύψουμε

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, 4 εκδοτικοί οίκοι μάς προτείνουν 8 νέα βιβλία που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε μια πιο ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού μας.

Ειρήνη Μωραϊτη | 20.03.2024

Σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας και δε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη αφορμή για να κάνουμε όλοι την προσωπική μας ανασκόπηση και αξιολόγηση, σχετικά με το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε αυτή τη περίοδο.

Αν βέβαια αυτή η αξιολόγηση δείξει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της… ευτυχίας μας, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθούμε, καθώς η λογοτεχνία έχει μεριμνήσει ακόμα και για αυτό!

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων μπορούμε να βρούμε δεκάδες αξιόλογα βιβλία αυτοβελτίωσης που θα μας βοηθήσουν να “ξεκλειδώσουμε” μια πιο ευτυχισμένη εκδοχή μας, αλλά και δεκάδες βιβλία που στόχο έχουν να μας κάνουν να νιώσουμε πιο χαρούμενοι διαβάζοντάς τα.

Και επειδή η ευτυχία μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση, ζητήσαμε από 4 αγαπημένους εκδοτικούς οίκους να μας προτείνουν τα 8 καλύτερα – σχετικά με το θέμα – βιβλία τους, ώστε να μη μετανιώσουμε στιγμή τον χρόνο που θα αφιερώσουμε για να τα διαβάσουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 νέες αγαπημένες λογοτεχνικές ιστορίες γένους θηλυκού12.09.2018

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η ανταλλαγή – Beth O’Leary

Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι ένα αέναο ταξίδι που κρύβει πολλές εκπλήξεις. Για να γίνει πιο όμορφο αυτό το ταξίδι, οι εκδόσεις Μεταίχμιο μάς προτείνουν να διαβάσουμε το νέο βιβλίο της Beth O’ Leary,Η ανταλλαγή, το οποίο υπόσχονται πως θα είναι το πιο τονωτικό feelgood μυθιστόρημα που θα διαβάσουμε φέτος και θα μας κάνει να χαμογελάσουμε και να θυμηθούμε πως ποτέ δεν είναι αργά για να βρούμε την πραγματική ευτυχία!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Λίνα παραείναι μικρή για να νιώθει εγκλωβισμένη. Η Αϊλίν παραείναι μεγάλη για να ξαναρχίσει απ’ την αρχή. Ίσως είναι η ώρα για μια ανταλλαγή… Όταν η Λίνα τα θαλασσώνει με μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά, καταφεύγει στο σπίτι της γιαγιάς της για να ξεκουραστεί, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει προ πολλού. Λίγο πριν κλείσει τα ογδόντα, η Αϊλίν έχει εγκαταλειφθεί από τον σύζυγό της και θα ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη. Αλλά το χωριουδάκι της στο Γιόρκσιρ δεν έχει και πολλούς διαθέσιμους κυρίους… Η Λίνα της προτείνει μια λύση: να ανταλλάξουν σπίτια για δύο μήνες. Η Αϊλίν θα ζήσει στο Λονδίνο για να αναζητήσει την αγάπη, και η Λίνα θα μείνει πίσω στο Γιόρκσιρ για να φροντίσει το σπίτι της. Αντιμέτωπη με έναν όχλο απείθαρχων συνταξιούχων, καθώς και τον ενοχλητικά τέλειο –και υπερβολικά ωραίο– ντόπιο δάσκαλο, η Λίνα ανακαλύπτει ότι δεν είναι τόσο απλό να αλλάξεις ζωή. Παράλληλα στο Λονδίνο, η Αϊλίν κάνει μεγάλο σουξέ με τους νέους της γείτονες, καθώς και στο online dating – όμως, μήπως το τέλειο ταίρι γι’ αυτήν βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι της απ’ ό,τι νόμιζε;

Το αρκουδάκι που ήθελε να είναι ευτυχισμένο – Eric-Emmanuel Schmitt

Στη ζωή χρειάζεται να ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούρια πράγματα και να δουλεύουμε με τον εαυτό μας όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτή η ανακάλυψη βέβαια θα πρέπει να ξεκινά από αρκετά μικρή ηλικία, ώστε να τεθούν οι κατάλληλες βάσεις για την προσωπική μας ευτυχία. Για αυτόν το λόγο, η δεύτερη επιλογή των εκδόσεων αφορά το παιδικό βιβλίο του Eric-Emmanuel Schmitt, με τίτλο Το αρκουδάκι που ήθελε να είναι ευτυχισμένο, το οποίο αποτελεί το τρίτο βιβλίο της σειράς “Οι ιστορίες της κουκουβάγιας” και στις 9 Απριλίου που κυκλοφορεί θα μοιραστεί με τους μικρούς αναγνώστες τη δική του συνταγή της ευτυχίας!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Γκαστόν το αρκουδάκι θέλει να μάθει τι είναι η ευτυχία. Δύσκολη ερώτηση! Ευτυχώς, η Αθηνά η κουκουβάγια είναι εκεί για να τον βοηθήσει. Μαζί θα ρωτήσουν τα άλλα ζώα, ώστε να προσπαθήσουν να βρουν τη συνταγή της ευτυχίας. «Οι ιστορίες της κουκουβάγιας» είναι μια σειρά βιβλίων που αγγίζει φιλοσοφικά θέματα, μέσα από μια ευχάριστη και κατανοητή στα παιδιά ιστορία. Η Αθηνά η κουκουβάγια, σύμβολο σοφίας, παίζει κάθε φορά καταλυτικό ρόλο, ενθαρρύνοντας τους μικρούς αναγνώστες να θέσουν ερωτήματα, να σκεφτούν και να πειραματιστούν.

Εκδόσεις Μίνωας

Manifest, Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου – Τζορντάνα Λεβίν

Ως πρώτη επιλογή τους, οι εκδόσεις Μίνωας παρουσιάζουν ένα βιβλίο για την τέχνη του manifest, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να κερδίζει όλο και πιο έντονα το ενδιαφέρον του κοινού. Σε ποιον άλλωστε δε θα φαινόταν ενδιαφέρουσα η ιδέα πως ό,τι σκεφτούμε, μπορούμε και να το υλοποιήσουμε αρκεί να το πιστέψουμε; Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον η Τζορντάνα Λεβίν, συγγραφέας τουManifest, Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου”, το οποίο αποτελεί τον πλέον κατάλληλο οδηγό για όσους θέλουν να βάλουν το manifest στη ζωή τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: To manifest είναι μια λέξη που κερδίζει καθημερινά σε δημοτικότητα και έχει σαρώσει σαν παλιρροϊκό κύμα το Twitter, το Tik Tok και το Instagram. Με απλά λόγια, είναι η πράξη να φέρνεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου μέσω της αισιοδοξίας και της πίστης. Σε πολλές περιόδους της ζωής μας, είτε αυτές βάλλονται από μια πανδημία, είτε από προσωπικές δυσκολίες, συχνά νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο. Το manifest μας βοηθά ακριβώς σε αυτό: μας προσφέρει μια πολύ συγκεκριμένη μέθοδο για να ανακτάμε την αίσθηση του ελέγχου σε αβέβαιες εποχές.

Μπες στο μυαλό των ευτυχισμένων ανθρώπων και ξεπέρασε το άγχος – Cases Ferran και Sara Teller

Ένα βιβλίο που θα μας βοηθήσει να μπούμε στο μυαλό των πραγματικά ευτυχισμένων ανθρώπων μάς προτείνουν στη συνέχεια οι εκδόσεις. Ο λόγος για το βιβλίο Μπες στο μυαλό των ευτυχισμένων ανθρώπων και ξεπέρασε το άγχος” των Cases Ferran και Sara Teller, το οποίο όπως μας αποκαλύπτει και ο τίτλος, τονίζει πως το κλειδί για μία ευτυχισμένη ζωή είναι να νικήσουμε τον φαινομενικά δύσκολο αγώνα μας με το άγχος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ενοχές, υπερανάλυση, διαρκής πίεση… πολλές είναι οι σκέψεις που βασανίζουν ένα αγχωμένο μυαλό. Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πιο ισχυρό εργαλείο ενάντια στο άγχος. Η κατανόηση των διεργασιών του μυαλού μάς δίνει μια υπερδύναμη: να καταλάβουμε πώς λειτουργούμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να νικήσουμε το άγχος. Ο Ferran Cases υπέφερε στο παρελθόν από χρόνιο άγχος που τον οδήγησε σε παράλυση. Όχι μόνο κατάφερε να την ξεπεράσει και να αλλάξει ριζικά τη ζωή του, αλλά αποφάσισε να αφιερωθεί στη βοήθεια ανθρώπων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Η Sara Teller, από την άλλη, είναι φυσικός και διδάκτωρ στον τομέα της νευροεπιστήμης. Το βιβλίο αυτό είναι ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο συγγραφέων: ο Ferran θέτει τα ερωτήματα και η Sara εξηγεί τι συνέβαινε στο μυαλό του κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπος με τα συμπτώματα του άγχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑγαπάς τα ρομαντικά μυθιστορήματα; 5 ολοκαίνουρια βιβλία ιδανικά για εσένα12.09.2018

Εκδόσεις Διόπτρα

Επίκουρος – η τέχνη της ευτυχίας – John Sellars

Αναρωτώμενες τί χρειαζόμαστε πραγματικά για μια ευτυχισμένη ζωή, οι εκδόσεις Διόπτρα στράφηκαν στο βιβλίο του John Sellars, για τη σειρά βιβλίων φιλοσοφίας, “Η τέχνη του ζην”, με τίτλοΕπίκουρος – η τέχνη της ευτυχίας και δεν απογοητεύτηκαν, καθώς στις σελίδες του οι αναγνώστες μπορούν να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις για όλα τα ερωτήματά τους σχετικά με την ευτυχία, όπως τις εξέφρασε ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ένας Έλληνας φιλόσοφος, ο Επίκουρος, έδωσε μια απάντηση που μοιάζει απλή: ευχαρίστηση. Το μόνο που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι ευχαρίστηση. Σήμερα τείνουμε να συνδέουμε τη λέξη «επικούρειος» με την απόλαυση ενός καλού φαγητού ή κρασιού και με έναν παρακμιακό ηδονισμό. Αλλά αυτό απέχει έτη φωτός από το όραμα μιας ευχάριστης ζωής όπως το συνέλαβε ο Επίκουρος, ο οποίος εστίασε στις νοητικές και όχι στις σωματικές απολαύσεις, στην αποφυγή του πόνου και όχι στην άμεση επιδίωξη της ευχαρίστησης. Ο στόχος του, με λίγα λόγια, ήταν μια ζωή με αταραξία. Με την ολοζώντανη και φινετσάτη γραφή του, ο Sellars ξεδιπλώνει την ιστορία της επικούρειας φιλοσοφίας, από έναν ιδιωτικό κήπο στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας έως τους δρόμους της αρχαίας Ρώμης, αναλύοντας έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης για τη θέση μας στον κόσμο και το νόημα του θανάτου.

Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας – Barbara J. Zitwer

Για την δεύτερη πρότασή τους, οι εκδόσεις στράφηκαν στην κορεάτικη κουλτούρα όπου σύμφωνα με την Barbara J. Zitwer και τοΚορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας της, κρύβεται μία από τις πιο αποτελεσματικές αρχαίες φιλοσοφίες για μια ζωή γεμάτη ευτυχία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σε αυτό το έξυπνο και σαγηνευτικό βιβλίο, η Zitwer μοιράζεται όσα έχει μάθει από αυτή τη συναρπαστική χώρα: έναν ποικιλόμορφο και παγκόσμιο πολιτιστικό και βιομηχανικό κολοσσό με ιδιαίτερη αφοσίωση στις αρχαίες φιλοσοφίες του han, του heung και του jeong (αντοχή, χαρά και η τέχνη του να δίνεις). Ακολουθούμε τη Zitwer ενώ ταξιδεύει από την πολύβουη πρωτεύουσα Σεούλ σε μια συνάντηση με βουδίστριες μοναχές στα βουνά, από το παράξενο θεματικό πάρκο στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη στο τροπικό νησί Τζέτζου, τη γενέτειρα των haenyeo, των υπέργηρων δυτριών, που εμπνέουν τον σεβασμό όλων. Μοιράζεται μαζί μας αστείες ιστορίες από τις πολιτισμικές γκάφες της, ταξιδιωτικές προτάσεις και τοπικές συνταγές, όπως και μαγικές στιγμές κατανόησης και σύνδεσης.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σου αξίζει να νιώθεις καλύτερα – Matilda Heindow

Με τη σειρά τους, οι εκδόσεις Ψυχογιός μάς προτείνουν να ξανά βρούμε την χαμένη μας ευτυχία και να θυμηθούμε πόσα αξίζουμε μέσα από τις σελίδες του σχετικά φρέσκου βιβλίου αυτοβελτίωσης της Matilda Heindow με τίτλο Σου αξίζει να νιώθεις καλύτερα, το οποίο θα κερδίσει με τον άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο του ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσεις γειωμένος με όλες τις προκλήσεις που επιφυλάσσει η ζωή και άλλες, ίσως, να μην μπορείς να ευχαριστηθείς τις καλύτερες στιγμές της. Σε αυτό το βιβλίο η Matilda Heindow, η εικονογράφος πίσω από τον αγαπημένο λογαριασμό στο Instagram @crazyheadcomics, σε παίρνει μαζί της στη διαδρομή της από την πρώτη επίσκεψη στην ψυχίατρο ως τη μέρα που ξύπνησε χαρούμενη, και σου αποκαλύπτει τις τεχνικές, τα εργαλεία και τους τρόπους σκέψης που τη βοήθησαν, σε μία εικονογραφημένη με 50 πρωτότυπες ζωγραφιές αφήγησή όπου μοιράζεται προσωπικές ιστορίες και ρεαλιστικές συμβουλές.

Ευτυχία είναι… – Ευτυχία Βαρσαμή

Με τη δεύτερη επιλογή τους, οι εκδόσεις τονίζουν και αυτές τη σημασία της ανάλυσης τέτοιου είδους προβληματισμών και ιδεών στις μικρές ηλικίες, με τον κατάλληλο πάντα τρόπο, που δε θα μπορούσε να είναι άλλος από ένα διασκεδαστικό παιδικό βιβλίο. Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις προτείνουν στους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες τους το νέο βιβλίο της Ευτυχίας Βαρσαμή, “Ευτυχία είναι…, που υπόσχεται αναγνώσεις γεμάτες στιγμές καθημερινής ευτυχίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι είναι άραγε η ευτυχία για σένα; Το να βλέπεις τα παιδιά σου ευτυχισμένα; Σε αυτό το βιβλίο, τα παιδιά μας λένε πότε νιώθουν χαρά και ευτυχία. Και ξέρεις πότε συμβαίνει αυτό; Όταν εσύ, ο γονιός, είσαι χαρούμενος, γεμάτος, υγιής, γελαστός και ικανοποιημένος. Η χαρά των παιδιών σου πηγάζει από τη δική σου στιγμή ευτυχίας: το ζεστό μπάνιο σου, τη βόλτα σου, τη στιγμή που ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι… Αν, λοιπόν, ευτυχία για εσένα είναι η ευτυχία του παιδιού σου, τότε δες βαθιά μέσα σου, βρες τη δική σου στιγμή ευτυχίας, ανάπνευσε… και θα δεις το παιδί σου ευτυχισμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαιδικά βιβλία που θα ενδυναμώσουν τους μικρούς βιβλιοφάγους απέναντι στο bullying12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b