MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

BE.AR | Be Artist Theatre Festival: Ένα νέο θεατρικό φεστιβάλ έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Νέοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, χορευτές, μουσικοί και νέες ομάδες καλλιτεχνών καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους και να τις παρουσιάσουν στο πλαίσιο του «BE.AR | Be Artist Theatre Festival», που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του θεάτρου «Μικρός Κεραμεικός».

Monopoli Team

Ένα ολοκαίνουριο ξεχωριστό θεατρικό φεστιβάλ ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του και καλεί όλη τη νέα γενιά καλλιτεχνών, τους νέους δημιουργούς και τις θεατρικές ομάδες να συμμετάσχουν. Από τις 17 έως τις 30 Ιουνίου 2024, το θέατρο «Μικρός Κεραμεικός» υποδέχεται το «BE.AR | Be Artist Theatre Festival», το οποίο από φέτος φιλοδοξεί να γίνει μια μεγάλη γιορτή νέου θεάτρου.

Λίγα λόγια για το νέο θεατρικό φεστιβάλ

Στο νεοσύστατο «BE.AR | Be Artist Theatre Festival», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Χρήστου Καρασαββίδη, θα δοθεί η ευκαιρία σε πολλές νέες ομάδες και νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς αλλά και κάθε είδους συντελεστές, να παρουσιάσουν τις δουλειές τους, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να συναγωνιστούν, σε ένα φεστιβάλ που επιδιώκει να αποτελέσει τη νέα πρόταση στην ανάδειξη της νέας γενιάς καλλιτεχνών της χώρας. Για δύο εβδομάδες, η σκηνή και το φουαγιέ του θεάτρου «Μικρός Κεραμεικός» θα γεμίσουν με παραστάσεις, performances, μουσικά live και κάθε είδους καλλιτεχνικά events.

Κορωνίδα του «BE.AR | Be Artist Theatre Festival» θα αποτελέσει το διαγωνιστικό τμήμα θεάτρου, όπου νέες θεατρικές ομάδες θα διαγωνιστούν παρουσιάζοντας μια παράσταση 20’, με τη νικήτρια ομάδα να κερδίζει το μεγάλο έπαθλο των 700€ καθώς και τη δυνατότητα να παρουσιάσει την παράστασή της, στην ολοκληρωμένη πια μορφή της, τη σεζόν 2024-2025, στη σκηνή του θεάτρου «Μικρός Κεραμεικός» κάνοντας το Bear, το μοναδικό επαμειβόμενο φεστιβάλ.

Με πίστη στη νέα γενιά καλλιτεχνών, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε σ’ αυτή τη νέα μεγάλη γιορτή του θεάτρου με την ελπίδα να δημιουργήσουμε μαζί ένα ελληνικό θέατρο για το οποίο θα είμαστε περήφανοι.

Ανοιχτό Κάλεσμα

Νέοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, χορευτές, μουσικοί και νέες ομάδες καλλιτεχνών καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους και να τις παρουσιάσουν στο πλαίσιο του «BE.AR | Be Artist Theatre Festival», που θα πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 30 Ιουνίου 2024 στο χώρο του θεάτρου «Μικρός Κεραμεικός» από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. *Κατάθεση προτάσεων έως 12 Μαΐου 2024 στο email: [email protected].

Οι κατηγορίες

Διαγωνιστικό Τμήμα Θέατρου

Αφορά προτάσεις πρωτοεμφανιζόμενων παραστάσεων θεάτρου διάρκειας έως 20΄. Στο τμήμα αυτό θα επιλεγούν ομάδες που θα κληθούν να παρουσιάσουν μια σύντομη μορφή της ιδέας τους με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο του κοινού και της επιτροπής. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις μέχρι τη βραδιά του τελικού, όπου θα διαγωνιστούν οι φιναλίστ. Η νικήτρια ομάδα εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 700€, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την παράστασή της στην ολοκληρωμένη πια μορφή της τη σεζόν 2024-2025, στη σκηνή του Μικρού Κεραμεικού για 8 παραστάσεις.

Διαγωνιστικό Τμήμα Χορού

Αφορά προτάσεις πρωτοεμφανιζόμενων παραστάσεων χορού διάρκειας έως 20΄. Στο τμήμα αυτό θα επιλεγούν ομάδες που θα κληθούν να παρουσιάσουν μια σύντομη μορφή της ιδέας τους με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο του κοινού. Η νικήτρια ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την παράστασή της στην ολοκληρωμένη της πια μορφή, τη σεζόν 2023-2024, στη σκηνή του Μικρού Κεραμεικού.

Θέατρο – Παραστάσεις
  • Ολοκληρωμένες παραστάσεις κανονικής διάρκειας που θα παρουσιαστούν πρώτη φορά στο φεστιβάλ
  • Παραστάσεις κατηγορίας «in progress» διάρκειας έως 45΄
  • Παραστάσεις που έχουν παιχτεί ήδη
  • Μουσικές παραστάσεις και μουσικά live κάθε είδους
  • Παιδικές παραστάσεις

Κείμενα – Αναλόγια

Αφορά πρωτότυπα κείμενα και θεατρικά έργα νέων συγγραφέων (αποστέλλονται σε μορφή pdf). Τα κείμενα που θα επιλεγούν θα διαβαστούν από επαγγελματίες ηθοποιούς σε μορφή επιμελημένου αναλογίου.

Bazaar – Meet Market & Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χειροτεχνιών

Τα πρωινά, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο χώρο του φουαγιέ, καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις δημιουργίες τους  καθώς και να πωληθούν (χειροτεχνίες, κοσμήματα, αφίσες -poster, ρούχα κλπ).

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν καλούνται να στείλουν e-mail με τις προτάσεις τους στο: [email protected]

Τα δικαιολογητικά

Προκειμένου οι προτάσεις να είναι έγκυρες, καλούνται οι ομάδες να αναγράφουν στο email για ποιο τμήμα του Φεστιβάλ ενδιαφέρονται και να καταθέσουν:

  • Τίτλο, ολοκληρωμένη σύνοψη της ιδέας τους, καθώς και μια περίληψη έως 250 λέξεις
  • Βιογραφικά των συντελεστών
  • Δύο φωτογραφίες σχετικές με την παράσταση

Το κόστος συμμετοχής στο Διαγωνιστικό Τμήμα Θεάτρου είναι 100€ ανά ομάδα (με ανώτατο όριο τους 6 ηθοποιούς ανά παράσταση), στο Διαγωνιστικό Tμήμα Χορού 50€ ανά ομάδα (με ανώτατο όριο τους 6 performers ανά παράσταση).

Σημείωμα καλλιτεχνικού διευθυντή

«Περιμένω πολλά από τη γενιά μου.

Περιμένω να διαφύγουμε από τα στεγανά του θεάτρου, να δημιουργήσουμε νέους κόσμους και κινήματα, να πειραματιστούμε πάνω στο ανέφικτο μπας και ξορκίσουμε το εφικτό. Να πειστούμε πως η τέχνη γεννήθηκε από ανθρώπους κι απευθύνεται σ΄ αυτούς, να πιστέψουμε σ΄ εκείνον που δεν ξέρει γιατί κάνει κάτι, ξέρει όμως σίγουρα γιατί δεν κάνει το αντίθετο.

Περιμένω να βυθιστούμε στα νέα επιθετικά κείμενα, τα κείμενα των επικίνδυνων σκέψεων, τα κείμενα των παρατημένων ιδεών, τα κείμενα που δεν αντιμετωπίζουν τίποτα ως κάτι άπιαστο, αλλά τα πάντα ως θεμελιώδη. Να τολμήσουμε να γράψουμε με ασυνήθιστα σημεία στίξης, την άνω και τη διπλή τελεία, να μην αγκιστρωθούμε στην παρατακτική σύνδεση αλλά να χαθούμε στη διάσπαση, να γράφουμε χωρίς να φοβόμαστε τους κανόνες, να δούμε τη δομή αλλιώς, μπορεί να είναι καλύτερη από τα χάρτινα βαρίδια του παρελθόντος μας.

Περιμένω να σκηνοθετήσουμε δημιουργικά κι απόκοσμα, να δούμε γαλάζιο εκεί που όλοι βλέπουν κόκκινο, να επανεκτιμήσουμε τι θα πει φορμαλισμός, σωματοποίηση, αισθητηριακή, μπορεί να μην τα καταλάβαμε ποτέ πραγματικά, να γελάσουμε εκεί που θα μας πουν πως ο ρόλος παίζεται έτσι, να φτύσουμε τον κόρφο μας όπου μας μιλήσουν για κουλτούρα, να επιμείνουμε σε ένα όραμα, σε πείσμα των αναμενόμενων, σε πείσμα των ήδη πεπραγμένων, σε πείσμα καθενός που θα μας πει πως κάτι δεν μπορεί να γίνει· ίσως ποτέ να μην κατάλαβε πως η ερώτηση “γιατί” δεν χρήζει ορθολογικής απάντησης.

Περιμένω να παίξουμε καλύτερα απ΄ όσο διδαχθήκαμε, να αξιοποιήσουμε τη δύναμη και την ορμή της ηλικίας, της σκέψης, του αυθορμητισμού, του άγιου παρορμητισμού. Να κρύψουμε στην καρδιακή κρυψώνα τα μυστηριώδη χαμόγελα των πεπεισμένων χαρακτήρων, να μην φοβηθούμε τους ρόλους, τις ατάκες, τις σκηνές, να μην φοβηθούμε οτιδήποτε χαρακτηρίζεται μεγάλο· έτσι κι αλλιώς αν δεν σηκώσουμε το κεφάλι, οι σκιές πάντα μεγάλες και τρομακτικές θα φαίνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘεατής: «Ζαν και Βεατρίκη» στο Από Μηχανής Θέατρο12.09.2018

Περιμένω πολλά από τη γενιά μου, να εμπιστευτεί εμένα, εσένα, τον άλλο, να εμπιστευθεί κάθε κομμάτι της, να κοιταχθεί στον καθρέφτη και να συνειδητοποιήσει πως είναι πολύ ομορφότερη απ΄ όσο την έχουν πείσει πως είναι. Μαραθήκαμε ανάμεσα σε φόβους κι αμφιβολίες, ανάμεσα σε περασμένες αγάπες και σε καιρού χαλάσματα, μετρώντας μέρες.

Έχουμε τόσα να κάνουμε που μπορεί να μην ξέρουμε αν θα πετύχουμε, στο πλάγιο βλέμμα, όμως, στους όρκους των επόμενων χρόνων, στη σιωπή, στο αυριανό χαμόγελο, θα ξέρουμε πως, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να αποτύχουμε ποτέ». 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κατάθεση προτάσεων έως 12 Μαΐου 2024 στο email: [email protected].

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b