MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Χαλβάς: Ο διαιτολόγος εξηγεί γιατί δικαιούται θέση στο τραπέζι μας

Αν αγαπάς τον χαλβά, τώρα είναι η ιδανική περίοδος να τον απολαμβάνεις κάθε μέρα, πάντα όμως με μέτρο γιατί είναι πλούσιος σε θερμίδες.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Τον χαλβά του μπακάλη τον έχω συνδέσει με υγιεινό σνακ, με κάτι γρήγορο που θα μου δώσει ενέργεια πριν ή μετά από μια προπόνηση, ως επιδόρπιο με λεμόνι και κανέλα (αν δεν το έχεις δοκιμάσει, κάνε το!) και φυσικά με την περίοδο της νηστείας. Έτσι, ρώτησα τον Γιάννη Χρύσου, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο σχετικά με τη διατροφική αξία του χαλβά και αν έχει δικαίως θέση στο τραπέζι της Σαρακοστής αλλά και στην καθημερινότητα.

Η θρεπτική αξία του χαλβά

Τα επίθετα που ταιριάζουν στο χαλβά του μπακάλη ή πιο σωστά τον χαλβά από ταχίνι είναι γλυκός, γευστικός, παραδοσιακός αλλά παράλληλα θρεπτικός και χορταστικός! Το βασικό συστατικό του είναι το ταχίνι, δηλαδή αλεσμένο σησάμι. Πρόκειται, λοιπόν, για τροφή που προέρχεται από έναν ξηρό καρπό και όχι από σιμιγδάλι ή άλλα άλευρα. Το σησάμι, και κατ’ επέκταση το ταχίνι και ο χαλβάς, περιέχει πλειάδα βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων αλλά και φυτοσυστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝηστεία: «Πρόβα» για στροφή στη vegan διατροφή12.09.2018

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι άμεσα συνδεδεμένος με το τραπέζι της Σαρακοστής. Παραδοσιακά, συμπεριλαμβάνεται στα εδέσματα που έχουν βασική θέση στην περίοδο της νηστείας. Παρατηρώντας τα τρόφιμα που επιλέγονται στην περίοδο της νηστείας αλλά και τις πιθανές διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, ο χαλβάς από ταχίνι είναι το τρόφιμο εκείνο που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα κενά που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα, αποτελεί πηγή των διακλαδισμένων αμινοξέων, λευκίνης, ισολευκίνης και βαλίνης, που είναι πολύ χρήσιμα για όσους γυμνάζονται συστηματικά και αποφασίζουν να ακολουθήσουν μία χορτοφαγική διατροφή, αποκλείοντας τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το σησάμι και το ταχίνι, η κατανάλωση των οποίων έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και πιο συγκεκριμένα, προσφέρει καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας.

Πόσες θερμίδες έχει ο χαλβάς

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα κατανάλωσης. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη της θρεπτικής. Η μερίδα ορίζεται στα 40 γραμμάρια και αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, ποσό ενέργειας που μπορεί να προστεθεί σε κάθε υγιεινό διαιτολόγιο. Για άτομα με μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ο αριθμός των μερίδων ρυθμίζεται ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, ο χαλβάς είναι μία πολύ θρεπτική τροφή που όταν καταναλώνεται με μέτρο και σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός, έχει θέση στο τραπέζι και στην καθημερινή μας διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ τέχνη της καλής διατροφής και πώς θα την εξασκήσουμε12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b