MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Free city: Όλα όσα θα κάνουμε αυτό το ΠΣΚ δωρεάν

Συναυλίες, κινηματογράφος, εργαστήρια, φεστιβάλ και άλλα με ελεύθερη είσοδο, από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Απριλίου.

Monopoli Team

1. Το Borderline Festival 2024 ξεκινά στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η πρώτη μέρα του Borderline μάς βρίσκει στη δωρεάν υπαίθρια σκηνή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην καρδιά της πόλης. Ξεκινώντας με υψηλά επίπεδα ενέργειας, η μέρα συνδυάζει το δαιδαλώδες flow της Νιγηριανής ράπερ Aunty Rayzor, το ιστορικό Detroit electro των AUX 88, ένα DJ set από την BAMBII που αψηφά τα όρια των μουσικών ιδιωμάτων και των BPM, καθώς και φρέσκες rap, trap και reggaeton επιλογές από τις ZoneToZone. Την επόμενη ημέρα, στις 27 Απριλίου, η υπαίθρια σκηνή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ξεκινά με τις εκλεκτικές επιλογές της Agent Mo, παραγωγού του STEGI.RADIO. Στη συνέχεια, ο πρωτοπόρος του deconstructed club, Rabit, συναντά τους Sangre Nueva –το φλογερό B2B2B πρότζεκτ των Kelman Duran, DJ Python και Florentino– και τη Μεξικανή βασίλισσα του reggaeton, Rosa Pistola. Περισσότερες πληροφορίες για το Borderline Festival εδώ.
26/04 και 27/04, 17:30
Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ13ο Borderline Festival: 5 λόγοι που δεν θες με τίποτα να το χάσεις12.09.2018

2. Ian Rankin: Συνάντηση με τον μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ο Ian Rankin, από τους σπουδαιότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίως, επισκέπτεται την Αθήνα και το 5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Monogram, σε ένα pre-festival event με αφορμή το νέο του βιβλίο «Όσα δεν θέλω να πω». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Με τον κορυφαίο Βρετανό συγγραφέα συνομιλούν ο δημοσιογράφος, Θανάσης Μήνας και η συγγραφέας, Χρύσα Σπυροπούλου. Συντονίζει η συγγραφέας και μεταφράστρια του βιβλίου Χίλντα Παπαδημητρίου.
26/04, 19:00
Ελληνοαμερικανική Ένωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑIan Rankin: 4 μυθιστορήματα του “ιππότη” της αστυνομικής λογοτεχνίας που αξίζει να ανακαλύψεις12.09.2018

3. Μια Κυριακάτικη βόλτα που ενώνει τις γενιές στο κέντρο της πόλης

Με αφορμή την 29η Απριλίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης, η ΑΝΤΑΜΑ με τη στήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος #BEACTIVE που εκπονεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσω των δράσεων #BeActiveHellas, διοργανώνει μία διαγενεακή βόλτα στον Εθνικό Κήπο και τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11:00πμ.

Ενα ανοικτό κάλεσμα προς όλους για έναν περίπατο μέσα σε αυτή την όαση στο κέντρο της Αθήνας, απολαμβάνοντας αφήγηση παραμυθιού και επιβεβαιώνοντας ότι μεγαλώνοντας μαζί, μεγαλώνουμε καλύτερα! Στην εκδήλωση συμμετέχει ο ιστορητής Γιώργος Ευγενικός και το Παραμυθόφωνο, με αφηγήσεις παραμυθιών από την προφορική παράδοση. Για τη συμμετοχή στη βόλτα και την είσοδο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου δηλώστε συμμετοχή  εδώ

4. Η Ολυμπιακή Φλόγα στο ΚΠΙΣΝ

Την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 14:30. το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας «Παρίσι 2024». Το Ολύμπιο Φως, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, θα ταξιδέψει από την Αρχαία Ολυμπία σε ολόκληρη την Ελλάδα για να καταλήξει, την τελευταία μέρα της Λαμπαδηδρομίας, να διανύσει τη διαδρομή Κόρινθο, Μέγαρα, Μαραθώνα, Λαύριο, Σούνιο, ΚΠΙΣΝ. Τελευταία στάση αποτελεί το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα γίνει η Τελετή Παράδοσης.

Η εκδήλωση, που αποτελεί ακόμη ένα γεγονός που αναδεικνύει το ΚΠΙΣΝ ως τοπόσημο της σύγχρονης Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά. Τέσσερις Λαμπαδηδρόμοι θα τρέξουν περιμετρικά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ, ενώ η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Πλωτάρχη Αντώνη Καραγουδάκη, θα ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Ύμνο και τους εθνικούς ύμνους της Γαλλίας και της Ελλάδας, παράλληλα με την έπαρση της αντίστοιχης σημαίας. Η τελετή θα συνεχιστεί με χαιρετισμούς από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΚΠΙΣΝ, Έλλη Ανδριοπούλου, και από εκπροσώπους της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και της ΕΟΕ. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή συμβολικών δώρων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια ξεχωριστή performance χορού από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνοδεία των Σιντριβανιών στο Κανάλι, σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου πάνω στον «Ηπειρώτικο χορό» του Νίκου Σκαλκώτα.
26/04, 14:30
Αγορά, ΚΠΙΣΝ

5. Λέσχη Ανάγνωσης στο ΚΠΙΣΝ: Νόμπερ του Όσιν Φέιγκαν

Photo by Brandi Redd on Unsplash

Τον Απρίλιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή. Tην Παρασκευή 26/04, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα, «Νόμπερ» του Όσιν Φέιγκαν.

Στη Λέσχη Ανάγνωσης θα παρευρεθεί η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, μεταφράστρια του βιβλίου «Νόμπερ» του Όσιν Φέιγκαν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα. Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα. Η Λέσχη απευθύνεται σε ενήλικες, έως 30 συμμετέχοντες, με απαραίτητη την ηλεκτρονική προεγγραφή.
26/04, 18:30
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

6. Προβολή της ταινίας “Human Requiem in Eleusis” στο Σινέ Έλευσις και στο Μέγαρο Μουσικής ΑΘηνών

Η ταινία της εμβληματικής παράστασης «Human Requiem in Eleusis» της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελευσίνα (Σινέ Ελευσίς) στις 27 Απριλίου και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την επομένη, μετά τη συγκλονιστική αβάν-πρεμιέρ στη μεγάλη αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι (4.4.24), με το κοινό να χειροκροτεί όρθιο τους συντελεστές.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη μεγάλη οθόνη, την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου στις 20:00 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, αυτή την εξαιρετική παραγωγή, η οποία αποτυπώθηκε σε φιλμ από τον σκηνοθέτη Στεφάν Ταλνώ και σχεδιάστηκε ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τον Γιόχεν Ζάντιγκ, σε χορογραφία της Σάσα Βαλτς. Θα προηγηθεί συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.
26, 27/04, 20:00
Ελευσίνα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

7. Αστέρω, των αδελφών Γαζιάδη: Προβολή της ιστορικής βουβής ταινίας στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα φιλοξενήσει την προβολή της ιστορικής ταινίας των αδελφών Γαζιάδη «Αστέρω», με ζωντανή συνοδεία στο πιάνο από τον Φίλιππο Τσαλαχούρη. Η«Αστέρω», ποιμενικό ειδύλλιο γυρισμένο στις κορυφές των Καλαβρύτων τo 1929, είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου και αποτελεί μια βουκολική ματιά της Ελλάδας στην αρχή του 20ου αιώνα μέσα από το φακό των αδελφών Γαζιάδη. Η ζωντανή συνοδεία του βωβού κινηματογράφου με πιάνο, που για δεκαετίες αποτελούσε τη μόνη πρακτική, προσδίδει δραματικότητα και έντονο συναισθηματισμό ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολη και κοπιαστική εργασία για τον πιανίστα λόγω της μεγάλης διάρκειας των φιλμ. Δυσκολότερο, όμως, είναι η παρακολούθηση της ταινίας με προσοχή, προκειμένου να υπάρξει σωστός ρυθμικός και δραματουργικός συγχρονισμός.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, που θα συνοδεύσει ζωντανά το φιλμ στο πιάνο αναβιώνοντας την πρακτική των προβολών στην αρχή της κινηματογραφικής ιστορίας, συνέθεσε την μουσική έπειτα από παραγγελία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει την «Αστέρω» σε πολλά Φεστιβάλ και χώρους στην Ελλάδα αλλά και στο Λονδίνο. Ξεχωρίζει η προβολή, με την δική του συνοδεία στο πιάνο, στο Ηρώδειο τον Ιούλιο του 2018 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση.
27/04, 20:30
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑLungs, τελικά ποιοι είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι της ψυχεδελικής ροκ σε αυτή τη χώρα;12.09.2018

8. Οι Κηπουροί του Πάρκου: Ανοιξιάτικος Λαχανόκηπος στο ΚΠΙΣΝ

Μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στον Λαχανόκηπο και φυτεύουν εποχικά λαχανικά… ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, μελιτζάνα, κολοκυθάκι κ.α. Ανακαλύπτουν από κοντά τις έννοιες της βιοποικιλότητας και της συγκαλλιέργειας (οι παρέες του κήπου) και μαθαίνουν τα μυστικά της περιποίησης του κήπου με αναγεννητικές πρακτικές. Κατανοούν την εποχικότητα των λαχανικών και αντιλαμβανόνονται βιωματικά την προέλευση της τροφής μας. Φεύγοντας, οι μικροί κηπουροί θα πάρουν ένα βιοδιασπώμενο γλαστράκι με σπόρο ή λαχανικό και θα αναλάβουν τη φροντίδα του με βάση όσα έμαθαν.
Έως 40 συμμετοχές (20 παιδιά και 20 συνοδοί) ανά slot.
Για παιδιά 6 έως 12 ετών. Eλεύθερη συμμετοχή, με σειρά προτεραιότητας. Αναλυτικότερα τα slot εδώ.
27/04, 13:00
Λαχανόκηπος, ΚΠΙΣΝ

9. “Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος”: Ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» διοργανώνει ημερίδα με τίτλο “Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος” στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στις 27 Απριλίου 1935 γεννιέται στην Αθήνα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη το νεοϊδρυθέν «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» διοργανώνει την πρώτη του δημόσια εκδήλωση. Η ημερίδα με τίτλο “Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στόχος της συνάντησης είναι να διασταυρωθούν ερευνήτριες και ερευνητές που ασχολούνται με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και με τους φίλους και την οικογένειά του, σε μια παραγωγική διαδικασία που θα αναδείξει νέα ερωτήματα και προσεγγίσεις. Τι αποτυπώματα αφήνει στον χώρο, τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Θόδωρου Αγγελόπουλου; Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η διαχείρισή της; Ποιες πτυχές της ζωής και της δραστηριότητάς του φωτίζονται μέσα από το αρχείο του; Ποια είναι η κινηματογραφική του γλώσσα και ποια η σχέση του με την Ιστορία; Πώς περιγράφουν την επαγγελματική τους σχέση ηθοποιοί και συνεργάτες; Με ποια λόγια τον περιγράφουν οι συμμαθητές και η παρέα του; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα με αντικείμενο την κληρονομιά του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.
27/04, 12:00-20:00
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) – Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48)

10. Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024 με το ΠΙΟΠ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον Περίπατο Βιβλίου 2024 και οργανώνει εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες. Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ «Γρίφοι για την Αθήνα», της Τόνιας Καφετζάκη σε εικονογράφηση Παναγιώτη Πανταζή, και στο πλαίσιο του Περίπατου Βιβλίου 2024 με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 (ώρα 10:30-12:15) οργανώνεται αρχιτεκτονικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας. Η συγγραφέας παρουσιάζει στους αναγνώστες-περιπατητές του ιστορικού κέντρου μια διαδρομή με στάσεις σε αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά κτήρια και χώρους, αποκαλύπτοντας ξεχασμένες ιστορίες και μυστικά της πόλης. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από τη Στοά Σπυρομήλιου και το MUSEUMSHOP του ΠΙΟΠ, με κατεύθυνση προς την καρδιά του ιστορικού κέντρου, την Πλάκα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλ. 210 3256924, 210 3256930, 210 3256943, καθημερινά 12:00-17:00. Ώρα προσέλευσης: 10:00-10:25.
27/04, 10:30-12:15
MUSEUMSHOP Αθήνας, Στοά Σπυρομήλιου

11. The Meet Market #EasterEdition 2024 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το Meet Market Easter Edition επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να στήσει τη μεγαλύτερη γιορτή δημιουργικότητας και καινοτομίας λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Δύο συναρπαστικές ημέρες, ένα μοναδικό spot, τέσσερις διαφορετικοί χώροι – Μηχανουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου, Αποθήκη & Κεντρική Αυλή – κατακλύζονται από μία ποικιλία μικρών θαυμάτων από 150+ μεγάλα #ΜadeΙnGreece μυαλά και στήνουν το ιδανικό σκηνικό για ένα διήμερο γεμάτο ψώνια, μουσική, ποτό, φαγητό, δραστηριότητες, συναντήσεις και δώρα. Ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, προϊόντα περιποίησης & ευεξίας, τέχνης & διασκόμησης, είδη για το παιδί, νόστιμες λιχουδιές, συλλεκτικά vintage αντικείμενα, street food, διαδραστικά παιχνίδια, DJ sets & θετικά vibes σε μια γιορτή του τοπικού επιχειρηματικού πνεύματος. Ανακαλύψτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
27, 28/04, 12:00- 22:00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Μηχανουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου & Κεντρική Αυλή, Πειραιώς 100, Γκάζι

12. CoGNiMUS Collektiv: Ρέκβιεμ του Μότσαρτ και Ηπειρώτικο Μοιρολόι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Γερμανική μουσική κολεκτίβα CoGNiMUS Collektiv, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής της περιοδείας, παρουσιάζει το έργο «MOIROLÓI | A Lament for the Living», μια ζωντανή μουσική εμπειρία βασισμένη στο μνημειώδες «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ (KV.626), μπλεγμένο με Ηπειρώτικα Μοιρολόγια. Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr από την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 09.00.
28/04, 20:00
Εναλλακτική Σκηνή – Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑLungs, τελικά ποιοι είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι της ψυχεδελικής ροκ σε αυτή τη χώρα;12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b