MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μπιενάλε Βενετίας: Το Βατικανό προσκάλεσε τον… Maurizio Cattelan να συμμετέχει στην έκθεσή του

Μία σίγουρα απροσδόκητη είδηση: Το Βατικανό κάλεσε τον, γνωστό για τα προβοκατόρικα έργα, Maurizio Cattelan, να συμμετέχει στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας.

Photo by iam_os on Unsplash
Photo by iam_os on Unsplash
Monopoli Team

Σε μία απρόσμενη είδηση, το Βατικανό προσκάλεσε τον Maurizio Cattelan, μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, να συμμετέχει στο περίπτερό του στην επερχόμενη Μπιενάλε της Βενετίας.

Αν και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει την προσοχή, η επιλογή αυτή δεν είναι ακριβώς ασφαλής, αν λάβει κανείς υπόψη τα προβοκατόρικα έργα του Ιταλού καλλιτέχνη, με πιο χαρακτηριστικά την διάσημη “μπανάνα”, αλλά και το προκλητικό γλυπτό του La Nona Ora (1999), (Η Ένατη Ώρα), με έναν Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ σε φυσικό μέγεθος να κείτεται στο έδαφος, χτυπημένος νεκρός από μετεωρίτη.

Ο Maurizio Cattelan θα δημιουργήσει μια μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση για την παρουσίαση της Μπιενάλε της Βενετίας στο Βατικανό. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα οκτώ καλλιτεχνών και θα εγκατασταθεί στις γυναικείες φυλακές Giudecca. Πολλά από τα έργα θα δημιουργηθούν με την ενεργό συμμετοχή των κρατουμένων.

Ο καρδινάλιος José Tolentino de Mendonça, υπουργός Πολιτισμού του Βατικανού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι η απόφαση να στεγαστεί το φετινό περίπτερο της Μπιενάλε στη φυλακή ήταν “απροσδόκητη”, αλλά σύμφωνη με την εντολή του Ευαγγελίου και το κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου “να ντύσουμε τους γυμνούς, να ταΐσουμε τους πεινασμένους και να επισκεφθούμε τους φυλακισμένους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Η μάχη της μπανάνας»: Σε δικαστική διαμάχη οι Μόρφορντ και Κατελάν για το ποιος κόλλησε πρώτος φρούτο στον τοίχο12.09.2018

Στο εσωτερικό του θα υπάρχει ένας αριθμός έργων που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια των γυναικών της φυλακής. Σε μια 12λεπτη εγκατάσταση βίντεο, που βρίσκεται υπό παραγωγή, συμμετέχουν κάποιες από τις κρατούμενες ως ηθοποιοί. Σε σκηνοθεσία της ηθοποιού Zoe Saldana και του συζύγου της, του Ιταλού σκηνοθέτη και παραγωγού Marco Perego, η ταινία μικρού μήκους περιστρέφεται γύρω από το θέμα της ελευθερίας. Ορισμένοι κρατούμενοι έχουν παράσχει φωτογραφίες τους ως παιδιά για ένα έργο της Γαλλίδας καλλιτέχνιδας Claire Tabouret- άλλοι συνεισέφεραν ποιήματα για μια εγκατάσταση της Λιβανέζας-Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Simone Fattal.

Την έκθεση, με τίτλο “Με τα μάτια μου”, επιμελούνται η Chiara Parisi, διευθύντρια του Κέντρου Pompidou-Metz, και ο Dr. Bruno Racine, πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Εθνικής Βιβλιοθήκης – θα είναι ανοιχτή από τις 20 Απριλίου έως τις 24 Νοεμβρίου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την έκθεση στις 28 Απριλίου στο πλαίσιο προγραμματισμένης μονοήμερης επίσκεψης στην ιταλική πόλη. Η επίσκεψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο νυν επίσκοπος της Ρώμης θα παρευρεθεί στη διετή έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπιενάλε Βενετίας: Εκατοντάδες καλλιτέχνες καλούν να ακυρωθεί η συμμετοχή του Ισραήλ -“Τέχνη, όχι γενοκτονία”12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b