MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μπιενάλε Βενετίας: Εκατοντάδες καλλιτέχνες καλούν να ακυρωθεί η συμμετοχή του Ισραήλ -“Τέχνη, όχι γενοκτονία”

Όσο το περίπτερο του Ισραήλ παραμένει, “η Μπιενάλε δίνει βήμα σε ένα γενοκτόνο κράτος απαρτχάιντ” λένε οι καλλιτέχνες.

Photo by Alexandru Ionescu on Unsplash
Photo by Alexandru Ionescu on Unsplash
Monopoli Team

Εκατοντάδες καλλιτέχνες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν την Μπιενάλε της Βενετίας, το κορυφαίο φεστιβάλ τέχνης στον κόσμο, να εγκαταλείψει το εθνικό περίπτερο του Ισραήλ. Όσο το ισραηλινό περίπτερο παραμένει, λένε οι καλλιτέχνες, “η Μπιενάλε δίνει βήμα σε ένα γενοκτόνο κράτος απαρτχάιντ”.

Τόσο οι σημερινοί συμμετέχοντες στην Μπιενάλε όσο και οι προηγούμενοι υπέγραψαν την επιστολή, όπως και οι νικητές του βραβείου Turner, ευρέως αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και τουλάχιστον ένας επιμελητής μιας μεγάλης διεθνούς Μπιενάλε.

Η επιστολή έρχεται καθώς ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πλησιάζει τους 30.000, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, το Ισραήλ χώρα αναμένεται να εισβάλει σύντομα στη Ράφα, μια πόλη στη νοτιοδυτική Γάζα όπου εκτιμάται ότι βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Στην ανοιχτή επιστολή των καλλιτεχνών αναφέρεται ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με “γενοκτονία” και ζητείται κατάπαυση του πυρός.

“Η τοποθέτηση τέχνης που αντιπροσωπεύει ένα κράτος που εμπλέκεται σε συνεχιζόμενες θηριωδίες κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι απαράδεκτη. Όχι περίπτερο γενοκτονίας στην Μπιενάλε της Βενετίας”, αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, η επιστολή ισχυριζόταν ότι η Μπιενάλε είχε δημιουργήσει “διπλά πρότυπα” μιλώντας υπέρ της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, ενώ δεν είχε ακόμη κάνει δήλωση για τη Γάζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε στη περσινή Μπιενάλε, ενώ και φέτος βρίσκεται εκτός διοργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑνθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας – Το 90% των παιδιών έχει μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες12.09.2018

Το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει μία μόνιμη δομή για τα περίπτερά του στον πολυσύχναστο χώρο Giardini, θα εκπροσωπηθεί φέτος από τη Ρουθ Πατίρ. Τον Οκτώβριο, η Patir και οι επιμελήτριες Mira Lapidot και Tamar Margalit δήλωσαν ότι “έμειναν άναυδες” από την επίθεση της Χαμάς και πρόσθεσαν: “Το τεράστιο αίσθημα θλίψης μας επιτείνεται από βαθιά ανησυχία για την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και επεκτείνεται στις τραγικές απώλειες εκεί και σε ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει”.

Εν τω μεταξύ, ο Faisal Saleh, διευθυντής του Μουσείου Παλαιστίνης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρότασή του για μια έκθεση φέτος απορρίφθηκε από την Μπιενάλε. Ο Saleh ήταν μεταξύ των υπογραφόντων την ανοιχτή αυτή επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣουηδοί μουσικοί αστέρες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα12.09.2018

Ο Jesse Darling, νικητής του περσινού βραβείου Turner, υπέγραψε επίσης την επιστολή, όπως και καλλιτέχνες όπως η Carolina Caycedo, η Meriem Bennani, ο Naeem Mohaiemen, η Frieda Toranzo Jaeger, ο Ahmed Morsi και η Katja Novitskova.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b