MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μήπως είμαστε κοντά στην αποκάλυψη της μυστηριώδους ταυτότητας του Banksy;

Δύο συλλέκτες έργων τέχνης κινούνται νομικά εναντίον του Banksy για την «άρνησή του» να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα ενός από τα πιο διάσημα έργα του.

Monopoli Team

Η ταυτότητα του Banksy αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών και ερευνών κι έφτασε η στιγμή που ο μυστηριώδης καλλιτέχνης ίσως αναγκαστεί να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα, αν μια διαμάχη σχετικά με ένα έργο που απεικονίζει τη Βασίλισσα Ελισάβετ ως μαϊμού με κοσμήματα, καταλήξει τελικά σε δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, δύο συλλέκτες έργων τέχνης προσφεύγουν νομικά κατά της εταιρείας Pest Control του καλλιτέχνη γκράφιτι, μετά την προφανή άρνησή της να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του Monkey Queen. Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών για να πάρουν μια απάντηση, ο Nicky Katz και ο Ray Howse έχουν χάσει την υπομονή τους και μηνύουν την Pest Control για αθέτηση συμβολαίου.

Επισημαίνουν την ιστοσελίδα της Pest Control, η οποία αναφέρει ότι θα εκδώσει πιστοποιητικό γνησιότητας για «πίνακες, εκτυπώσεις, γλυπτά και άλλες απόπειρες δημιουργικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈργα τέχνης του Robbie Williams για πρώτη φορά σε Άμστερνταμ και Λονδίνο12.09.2018

Ο ίδιος ο Banksy έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «ποιοτικό βάνδαλο» που γελοιοποιεί πρόσωπα της εξουσίας μέσω έργων τέχνης σε δημόσιους χώρους. Ο μερικώς τεμαχισμένος πίνακάς του Love is in the Bin πουλήθηκε για περισσότερα από 18,5 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία το 2021, ενώ οι υπογεγραμμένες εκτυπώσεις του πωλούνται για πενταψήφιο και εξαψήφιο ποσό. Η Pest Control ιδρύθηκε από τον καλλιτέχνη το 2008 μετά την πώληση ψεύτικων εκτυπώσεων στο διαδίκτυο και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αγορά έργων του. Ένα πιστοποιητικό ελέγχου της αυθεντικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της μέγιστης τιμής κατά την πώληση των έργων του, όπως υποστηρίζεται.

Η πραγματική ταυτότητα του Banksy είναι ένα διάσημο μυστήριο μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και του κοινού για δεκαετίες. Ο Robert Del Naja των Massive Attack, ο Jamie Hewlett των Gorillaz και ο Neil Buchanan, ο πρώην παρουσιαστής του τηλεοπτικού Art Attack, θεωρούνται όλοι ύποπτοι.

Ο Katz και ο Howse από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι προσπάθησαν μάταια να λάβουν μια πιστοποίηση είτε από την Pest Control είτε με άλλο τρόπο, σχετικά με το εάν το Monkey Queen είναι ένα από τα γνήσια prints του Banksy από μια περιορισμένη έκδοση 150 αντιτύπων.

Έστειλαν το έργο τέχνης στην Pest Control, εξηγώντας ότι το απέκτησαν για 30.000 λίρες το 2020 από την περιουσία ενός πρόσφατα αποθανόντος συλλέκτη έργων του Banksy, αλλά ότι δεν φαινόταν να υπάρχει συνοδευτικό έγγραφο που να περιγράφει λεπτομερώς το ιστορικό της συλλογής του.

Με πληροφορίες από Guardian.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b