MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Rimas Tuminas: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Λιθουανός θεατρικός σκηνοθέτης

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου Θεάτρου Vakhtangov, ο Rimas Tuminas παρουσίασε στο ελληνικό κοινό δύο από τις σπουδαιότερες σκηνοθεσίες του, τον «Θείο Βάνια» και τον «Οιδίποδα Τύραννο», την τελευταία σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο.

Πηγή φωτογραφίας: Από wikipedia
Monopoli Team

Ο Rimas Tuminas, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου 2024, υπήρξε μια από τις πιο εξέχουσες και σημαίνουσες προσωπικότητες της σύγχρονης λιθουανικής και ρωσικής θεατρικής ζωής. Το 2007 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Vakhtangov, στη Μόσχα, μετατρέποντας τον σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ρωσίας.

Με το Vakhtangov θα παρουσιάσει στην Ελλάδα, δύο από τις σπουδαιότερες σκηνοθεσίες του. Την αριστουργηματική και ανατρεπτική “ματιά” του πάνω στον «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ, που παρουσιάστηκε, το 2012, στο Badminton, και τη μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το ιστορικό ρωσικό θέατρο, «Οιδίπους Τύραννος», που έκανε πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το 2016, με έναν θίασο Ελλήνων και Ρώσων ηθοποιών και τον Viktor Dobronravov στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Rimas Tuminas γεννήθηκε στη Λιθουανία το 1952. Την περίοδο 1970-1974 πραγματοποίησε σπουδές στο Ωδείο της Λιθουανίας, ενώ το 1978 αποφοίτησε από το Κρατικό Ινστιτούτο Θεατρικών Τεχνών Lunacharsky (σήμερα Ρωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών) με πτυχίο σκηνοθεσίας. Από το 1979 έως το 1990 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο της Λιθουανίας και από το 1994 έως το 1998 ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 1999 θα ιδρύσει το «Μικρό Θέατρο του Βίλνιους» και το 2007 θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Vakhtangov, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του σε νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες από τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο και θα περιοδεύσει με τις καλύτερες παραστάσεις του στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία. Έχει επίσης σκηνοθετήσει όπερες στο θέατρο Μπολσόι.

Σημαντικές παραστάσεις που ανέβασε ο Tuminas στο θέατρο Vakhtangov είναι: «Θείος Βάνια» του Anton Chekhov, «Μασκαράτα» του Mikhail Lermontov, «Άνεμος στις λεύκες» του Gerald Sibleyras, «Το καταφύγιο» (βασισμένο σε διαφορετικούς συγγραφείς), «Ευγένιος Ονέγκιν» του Alexander Pushkin, «Χαμογέλασε μας, Κύριε» του Grigory Kanovich, «Minetti» του Thomas Bernhard, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗμέρα της Γυναίκας: 15 παραστάσεις που φέρνουν στη σκηνή τη γυναικεία εμπειρία12.09.2018

Ο Rimas Tuminas έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Βραβείο της Λιθουανίας, το Κρατικό Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου Στανισλάβσκι.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b