MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
02
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Rimas Tuminas: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Λιθουανός θεατρικός σκηνοθέτης

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου Θεάτρου Vakhtangov, ο Rimas Tuminas παρουσίασε στο ελληνικό κοινό δύο από τις σπουδαιότερες σκηνοθεσίες του, τον «Θείο Βάνια» και τον «Οιδίποδα Τύραννο», την τελευταία σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο.

Πηγή φωτογραφίας: Από wikipedia
author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο Rimas Tuminas, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου 2024, υπήρξε μια από τις πιο εξέχουσες και σημαίνουσες προσωπικότητες της σύγχρονης λιθουανικής και ρωσικής θεατρικής ζωής. Το 2007 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Vakhtangov, στη Μόσχα, μετατρέποντας τον σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ρωσίας.

Με το Vakhtangov θα παρουσιάσει στην Ελλάδα, δύο από τις σπουδαιότερες σκηνοθεσίες του. Την αριστουργηματική και ανατρεπτική “ματιά” του πάνω στον «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ, που παρουσιάστηκε, το 2012, στο Badminton, και τη μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το ιστορικό ρωσικό θέατρο, «Οιδίπους Τύραννος», που έκανε πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το 2016, με έναν θίασο Ελλήνων και Ρώσων ηθοποιών και τον Viktor Dobronravov στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Rimas Tuminas γεννήθηκε στη Λιθουανία το 1952. Την περίοδο 1970-1974 πραγματοποίησε σπουδές στο Ωδείο της Λιθουανίας, ενώ το 1978 αποφοίτησε από το Κρατικό Ινστιτούτο Θεατρικών Τεχνών Lunacharsky (σήμερα Ρωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών) με πτυχίο σκηνοθεσίας. Από το 1979 έως το 1990 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο της Λιθουανίας και από το 1994 έως το 1998 ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 1999 θα ιδρύσει το «Μικρό Θέατρο του Βίλνιους» και το 2007 θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Vakhtangov, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του σε νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες από τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο και θα περιοδεύσει με τις καλύτερες παραστάσεις του στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία. Έχει επίσης σκηνοθετήσει όπερες στο θέατρο Μπολσόι.

Σημαντικές παραστάσεις που ανέβασε ο Tuminas στο θέατρο Vakhtangov είναι: «Θείος Βάνια» του Anton Chekhov, «Μασκαράτα» του Mikhail Lermontov, «Άνεμος στις λεύκες» του Gerald Sibleyras, «Το καταφύγιο» (βασισμένο σε διαφορετικούς συγγραφείς), «Ευγένιος Ονέγκιν» του Alexander Pushkin, «Χαμογέλασε μας, Κύριε» του Grigory Kanovich, «Minetti» του Thomas Bernhard, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗμέρα της Γυναίκας: 15 παραστάσεις που φέρνουν στη σκηνή τη γυναικεία εμπειρία12.09.2018

Ο Rimas Tuminas έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Βραβείο της Λιθουανίας, το Κρατικό Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου Στανισλάβσκι.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τον “Ορφέα” στη Λυρική Σκηνή
Εικαστικά
Θέατρο, live ή σινεμά; 16 λόγοι για να βγεις έξω αυτό το ΠΣΚ
Cine News
Ετεροτοπία: Ένα νέο φεστιβάλ οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών στο Newman cinema
Θεατρικά Νέα
Στη Σοφία Αντωνίου το πρώτο Βραβείο Νέας Σκηνοθέτιδος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Θεατρικά Νέα
Δημήτρης Τσατσούλης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου
Θεατρικά Νέα
Νέα εβδομάδα, νέες θεατρικές πρεμιέρες – Ποιες δεν θέλεις να χάσεις
Εικαστικά
Θέατρο, live ή σινεμά; 16 λόγοι για να βγεις έξω αυτό το Σαββατοκύριακο
Θεατρικά Νέα
Το Θέατρο Ergon εγκαινιάζει το «Open Stage»: Παραστάσεις με 15 ευρώ κάθε Πέμπτη
Εκδηλώσεις
Ο «Προθάλαμος Δ» επιστρέφει στο Εθνικό: Μια ιδιότυπη σκηνική σύνθεση-διάλεξη αρχιτεκτονικής και θεάτρου
Εκδηλώσεις
Ο Γιαν Φαμπρ στο Θέατρο Σταθμός: Τέσσερις ανατρεπτικοί μονόλογοι για την ελευθερία της έκφρασης
Θεατρικά Νέα
«Γιοι και κόρες»: Η παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας μόλις σήκωσε αυλαία
Θεατρικά Νέα
Πάμε θέατρο; 20 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα