MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Ημέρα της Γυναίκας: 15 παραστάσεις που φέρνουν στη σκηνή τη γυναικεία εμπειρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, συγκεντρώσαμε δεκαπέντε παραστάσεις που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στα θέατρα της Αθήνας και προσεγγίζουν πτυχές της γυναικείας εμπειρίας, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Αριστούλα Ζαχαρίου | 07.03.2024

Γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την πατριαρχική εξουσία, την έμφυλη βία, τις ανισότητες, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, τα πρέπει και τα θέλω, τον χρόνο, τον εαυτό και τα όρια τους, που συνομιλούν με το χθες, το σήμερα, τον μύθο και την ιστορία, τα όνειρα, τις ελπίδες και τις ματαιώσεις της ζωής τους, που εξομολογούνται τα πάθη, τα λάθη, τις χαρές και τις πίκρες τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, συγκεντρώσαμε δεκαπέντε παραστάσεις με ιστορίες γυναικών που παίζονται, αυτή την περίοδο, σε διάφορα θέατρα της Αθήνας.

Ιώ – Εκείνη, της Νατάσας Παπανδρέου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Φωτογραφία: Αναστασία Γιαννάκη

Μια γυναίκα, θύμα έμφυλης βίας, ακροβατεί ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική, επικαλούμενη τη φιγούρα της καταδιωκόμενης και περιπλανώμενης Ιώς για να βρει τη δύναμη να φτάσει στο τέλος της διαδρομής της, να γεφυρώσει το χάσμα, να συνεχίσει να αναπνέει. Ο Θεατρικός μονόλογος «Ιώ – Εκείνη», που παρουσιάζεται, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, σε σκηνοθεσία-κείμενο-ερμηνεία Νατάσας Παπανδρέου, είναι ο σκληρός, τρυφερός, αστείος, καθημερινός λόγος μιας σημερινής γυναίκας που θυμάται, αναμοχλεύει, προσπαθεί, διαπραγματεύεται, σκέφτεται, πονάει, χαμογελάει, θυμώνει, βάζει στόχους.
Παραστάσεις: Δευτέρα 4, 11, 25 Μαρτίου, 1, 8, 15 Απριλίου 2024 | 21:00.
Εισιτήρια: Από 5€. Προπώληση: more.com.
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α, Κυψέλη, Αθήνα. Τηλ: 213 00 40 496.

Αυτές που δεν προλάβατε, της Δανάης Λιοδάκη στο Θέατρο Χώρα

Φωτογραφία: Αντώνης Χρήστου

Τέσσερις παιδικές φίλες δημιουργούν μια μυστική φεμινιστική ομάδα ενάντια στην πατριαρχία, της οποίας η δράση θα ενταθεί όταν ο Υπουργός Υγείας της χώρας τους ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων. Η φεμινιστική κωμωδία «Αυτές που δεν προλάβατε» της ομάδας b.p.m. (beats per minute), ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία που παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρα, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη και πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, μέσα από μια φανταστική ιστορία τεσσάρων γυναικών, εμπλουτισμένη με πραγματικά περιστατικά από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, έρχεται να μάς μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα – την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση-, τη δύναμη της συλλογικότητας και τη «μαγεία» γυναικείου δεσμού. *Παίζουν: Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου.
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήρια: Από 15€. Προπώληση: more.com.
Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη. Τηλ: 2108673945.

Ο Γάμος, του Μάριου Ποντίκα στο Θέατρο Επί Κολωνώ

Μια νεαρή κοπέλα βιάζεται. Ακολουθούν οι αλλεπάλληλοι «βιασμοί» της από την οικογένεια, την κοινωνία, τη δικαιοσύνη, με το ανυπεράσπιστο σώμα της να γίνεται πεδίο συγκρούσεων εκείνων των ανθρώπων γύρω της που θεωρούν πως μπορούν να έχουν δικαιώματα πάνω σε αυτό.  Η υποκρισία οδηγεί στη συμβιβαστική λύση του γάμου της με τον βιαστή της και την ίδια στην αυτοπυρπόληση. Τυλιγμένη ολόκληρη σε επιδέσμους λόγω των καθολικών εγκαυμάτων, παραμένει βουβή μέχρι τέλους, αρνούμενη να ενδώσει σε οποιαδήποτε συναινετική συμμετοχή της και γίνεται το τραγικό σύμβολο της αξιοπρέπειας απέναντι σε κάθε είδους βιασμό. «Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα παρουσιάζεται, στο Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Σε μια εποχή που εξακολουθούν να κατακλύζουν τις ειδήσεις θέματα για γυναικοκτονίες, για άνιση και προσβλητική μεταχείριση, σε μια εποχή που δίνονται ακόμη συνεχώς μάχες για το δικαίωμα των γυναικών πάνω στο σώμα τους και τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, το έργο συνεχίζει να μιλάει εξ ίσου καθαρά και δυνατά, όσο και τη στιγμή της συγγραφής του, αιχμηρό σαν ακονισμένο ξυράφι. *Παίζουν: Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Κάτσενου, Αθανασία Κουρκάκη, Ελωρίς Αλπανίδου.
Παραστάσεις: Τρίτη στις 21:00 και Κυριακή στις 18:15.
Εισιτήρια: 10€. Προπώληση: more.com.
Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12, 10444 Αθήνα τηλ κρατήσεων 210 5138067.

Φαίδρα, από τη θεατρική ομάδα Μήδεια στο Θέατρο Δρόμος

Στο πλαίσιο του «Ημερολογίου», ένα αφιέρωμα τεσσάρων παραστάσεων στην ποιητική θεατρικότητα του Γιάννη Ρίτσου από την θεατρική ομάδα Μήδεια, παρουσιάζεται, στο Θέατρο Δρόμος, τη «Φαίδρα», σε επιμέλεια κειμένων/ποιημάτων και σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου. Ο Γιάννης Ρίτσος αντλεί την έμπνευσή του από τη μυθική ηρωίδα Φαίδρα, σύζυγο του βασιλιά Θησέα και μητριά του υιού του Ιππόλυτου, της οποίας η καταστροφική δύναμη του έρωτά, τη φέρνει σε μια κατάσταση εσωτερικής πάλης μεταξύ τιμής και πόθου. Η Φαίδρα του Γιάννη Ρίτσου σπάει τη σιωπή της, με την αναβεβλημένη ερωτική εξομολόγηση να εκφωνείται με τη μορφή διαλογικού μονολόγου στον οποίο ο Ιππόλυτος, ως δεύτερο πρόσωπο, παραμένει σιωπηλός και αμέτοχος. Ένα ποιητικό έργο για τον θηλυκό έρωτα και την πραγματική επιθυμία, που εισδύσει στο θηλυκό ψυχισμό για να ανιχνεύσει τις εκφάνσεις του σε κατάσταση μιας ακραίας, εσωτερικής διαμάχης.
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20:30.
Εισιτήρια: Από 5€. Προπώληση: more.com.
Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα. Τηλ. 210 8818906.

Το Σπίτι της της Μπερνάρντα Άλμπα, του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο

Φωτογραφία: Μαριλένα Αναστασιάδου

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα. Η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους. Με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, επιστρέφει η Μαρία Πρωτόπαππα  στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Εκεί, με οδηγό τον λόγο του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα και ποιητή, οδηγούμαστε σε μια άγονη και άνυδρη άκρη του κόσμου, ένα «Σπίτι», όπου μέσα «κατοικεί» η κλεμμένη ελευθερία και η αξιοπρέπεια των γυναικών της εποχής του, και όχι μόνο. *Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη. Στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα ο Χρήστος Στέργιογλου.
Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00,  Κυριακή στις 19.00.
Εισιτήρια: Από 15€. Προπώληση: more.com.
Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5. Τηλ. 210.3228706- 210.3222760. Ε: [email protected] | https://www.theatro-technis.gr/

Φιλουμένα Μαρτουράνο, του Εντουάρντο ντε Φιλίππο στο Θέατρο Δημήτρης Χορν

Φωτογραφία: Elina Giounanli

Τα δάκρυα της Φιλουμένα Μαρτουράνο έχουν στεγνώσει από τις στενοχώριες και τις λύπες της. Σε έναν οίκο ανοχής, στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, παλεύει για τη ζωή της και τους ανθρώπους που αγαπά. Εκεί θα τη συναντήσει ο ευκατάστατος, όμορφος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο. Σταδιακά θα γίνει η ερωμένη του, ωστόσο, ύστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσεις, εκείνος ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερη του γυναίκα. Η Φιλουμένα τότε ξεσπά και χρησιμοποιεί τα κρυφά μεγάλα της όπλα. Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θεατρικά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, παρουσιάζεται στο Θέατρο Χορν, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, βάζοντας στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές. *Παίζουν επίσης: Μελέτης Ηλίας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Ελευθερία Κοντογεώργη, Ιωάννα Τζίκα, Τίτος Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Ψαλίδας, Βασίλης Τσαλίκης.
Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σαββατο 18:00 και 21:00 Κυριακή 20:00.
Εισιτήρια: Από 18€. Προπώληση: more.com.
Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0361 2500.

Η Λεμονιά, του Γιάννη Κεντρωτά στον Πολυχώρο Vault

Φωτογραφία: Μιχάλης Παπαζήσης

«Η μητέρα μου έζησε τη δεκαετία του ’70 στη Σαουδική Αραβία ακολουθώντας τον άνδρα της στη δουλειά του, αλλά αντί για γράμματα στην οικογένεια της έγραφε κασέτες. Κασέτες γεμάτες ψέματα για το πόσο ευτυχισμένη ήταν, για το πόσο όμορφα περνούσε στο γάμο της. Σήμερα, 14 χρόνια μετά το θάνατο της, ξανακούω αυτές τις κασέτες προσπαθώντας να ανακαλύψω αν υπάρχει κάποιο θαμμένο μήνυμα στο χρόνο για όσα συνέβησαν εκεί». Ο Γιάννης Κεντρωτάς εμπνέεται από τις κασέτες που έγραφε η μητέρα της ηθοποιού Αλεξάνδρας Ούστα. Σε αυτές μια νέα γυναίκα προσπαθεί να πείσει την οικογένεια – και τον εαυτό της – ότι όλα πάνε καλά, ενώ η ίδια υποφέρει. Εγκλωβισμένη σε μια μοναξιά που θεωρείται φυσική από την κοινωνία και ενισχύεται από το μέρος και την εποχή, η «Λεμονιά» αρχίζει να μαραζώνει αφού δεν την ποτίζει πια κανείς. *Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Αλεξάνδρα Ούστα.
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20:15 και Πέμπτη στις 21:15.
Εισιτήρια: Από 11€. Προπώληση: more.com.
Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 3035 6472.

Ο Άντρας μου, της Ρούμενα Μπουζάροφσκα στο Θέατρο Θησείον

Φωτογραφία: Μαρία Τούλτσα

Σύζυγοι, ερωμένες, φίλες, κόρες, γυναίκες που επιχειρούν ηρωικά ή αποτυχημένα «ταξίδια» προς τη φύση τους . Όλες τους παντρεμένες και δυστυχείς. Η βασική τους ταυτότητα (σύζυγοι και μητέρες), είναι η μοίρα που βαραίνει στην πλάτη τους: Άλλοτε ως τραγωδία κι άλλοτε ως εξωφρενική κωμωδία. Στη συλλογή διηγημάτων της Ρούμενα Μπουζάροφσκα, με τίτλο «Ο Άνδρας μου», που παρουσιάζεται, στο Θέατρο Θησείον, σε διασκευή-σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, η ανθρώπινη κατάσταση περιγράφεται με όρους πατριαρχίας, χαρτογραφώντας, με χιούμορ και σκληρότητα, τις δυναμικές των σχέσεων εντός του ζευγαριού και της οικογένειας, μέσα σε μια σύγχρονη, πατριαρχική βαλκανική κοινωνία και αποκαλύπτοντας τόσο την πλάνη περί γυναικείας απελευθέρωσης όσο και τ΄αδιέξοδα των ανδρών, με τα δύο φύλα να ασφυκτιούν στη «μέγγενη» των παραδοσιακών ρόλων. *Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Aμαλία Καβάλη, Μαρία Μαγκανάρη.
Παραστάσεις: Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00 Κυριακή στις 18:00.
Εισιτήρια: Από 12€. Προπώληση: more.com
Θησείον – ένα Θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο. Τηλ: 21 0325 5444.

Σωτηρία με Λένε, της Σοφίας Αδαμίδου στο Θέατρο Μικρό Χορν

Λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή, η Σωτηρία Μπέλλου «θα βουτήξει» στις αναμνήσεις και τις στιγμές μιας ζωής που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε. Από τη Σοφία Βέμπο και τον Βασίλη Τσιτσάνη έως τον Παπαϊωάννου και στον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου, «Σωτηρία με Λένε», που παρουσιάζεται στο Μικρό Χορν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, έχει ως επίκεντρο από τις σπουδαιότερες γυναικείες μορφές του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Κάτια Γκουλιώνη.
Παραστάσεις: Έως 10 Μαρτίου 2024. Πέμπτη: 20:00, Παρασκευή, Σάββατο : 21:00. Κυριακή : 18:00.
Εισιτήρια: Από 14€. Προπώληση: more.com.
Μικρό Χορν, Αμερικής 10, Αθήνα 106 71, Τηλέφωνο : 2111826479.

Εσύ η ζωώδης μηχανή, της Ελένης Σικελιανός στο Rabbithole

Φωτογραφία: Αναστασία Γιαννάκη

Η Ελένη Παπαμάρκου, γνωστή ως το «Κορίτσι Λεοπάρδαλη» αλλά και «η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης», παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, υπήρξε χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο «Μελένα». Η ομάδα Νοσταλγία πραγματοποιεί μια βουτιά στο πληθωρικό σύμπαν του βιβλίου «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» της Ελένης Σικελιανός, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Rabbithole, σε σκηνοθεσία-διασκευή Τώνιας Ράλλη. Σε αυτό, η Αμερικανίδα ποιήτρια -δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ- γράφει την ιστορία της γιαγιάς της, Ελένης Παπαμάρκου. Μια ιστορία που “ζωντανεύει” επί σκηνής για να μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο ψυχεδελικό, εκεί που οι πρόγονοι μας αποκτούν τρισδιάστατη υφή και μάς αποκαλύπτουν τις πιο απρόσμενες σκέψεις τους. *Παίζουν: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Χρυσάνθη Φύτιζα, Athena Wasborn.
Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.
Εισιτήρια: Από 10€. Προπώληση: more.com.
Θέατρο Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 524 9903.

Το Μαράκι Έκλασε, της Λένας Κιτσοπούλου στο FAUST Bar-Theatre-Arts

Εφτά γυναίκες αφηγούνται επί σκηνής, με χιούμορ, ειρωνεία, σαρκασμό και κυρίως με όχημα το «μαζί», πέντε κωμικοτραγικές ιστορίες, δια χειρός Λένας Κιτσοπούλου, ξετυλίγοντας το νήμα που συνδέει την Αγία Ελληνική Οικογένεια, την πατριαρχία, την παιδική ηλικία, τον κύκλο της βίας και της κακοποίησης,  στην παράσταση, «Το Μαράκι Έκλασε», που παρουσιάζεται από τις Seven Sisters, στο FAUST Bar-Theatre-Arts, σε σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη. Πέντε οικογενειακές ιστορίες απ’ αυτές που νομίζουμε ότι συμβαίνουν μια στο τόσο, απ’ αυτές που πρέπει να συμβαίνουν «μακριά από μας». Άνθρωποι της διπλανής πόρτας τρώνε σε οικογενειακά τραπέζια, δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες, έχουν παιδιά, συζύγους και γιαγιάδες και ταυτόχρονα παλεύουν να υποτάξουν τα σκοτεινά και βίαια ένστικτά τους. Άνθρωποι που όταν χρειαστεί να πονέσουν, όταν έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη, θα βρεθούν μέσα στις σκοτεινές τρύπες των πατρικών τους σπιτιών και θα αντιδράσουν με τον τρόπο που μάθανε. *Παίζουν: Χριστίνα Ανδρεάκου, Άρτεμις Δούρου, Μαρίνα Ζέρβα, Μαρούλα Καλαμποκιά, Νικολέττα Παναγιώτου, Γιώτα Σερεμέτη, Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου.
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00. Κυριακή στις 18:00.
Εισιτήρια: 14€. Προπώληση: more.com.
Faust Bar Theatre Arts, Καλαμιώτου 11, Αθήνα. Τηλ: 210 3234096

Κρυμμένες, των Yossefa Even-Shoshan και Dalia Shimko στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Όλοι γνωρίζουν τον Σωκράτη, τον Καρλ Μαρξ και τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Αλλά πόσοι έχουν ακούσει για την Ξανθίππη, τη Τζένη Μαρξ και τη Μάρθα Φρόυντ; Τρία ιστορικά ζευγάρια. Τρεις σημαντικές γυναίκες που παρέμειναν κρυμμένες στις παρυφές της ιστορίας και στη σκιά της δόξας των μεγαλοφυών συζύγων τους. Η Τατιάνα Λύγαρη σκηνοθετεί, στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, το έργο της Ισραηλινής συγγραφέως Yossefa Even-Shoshan και της σκηνοθέτιδας-ηθοποιού Dalia Shimko, «Κρυμμένες», εμπνευσμένο από το βιβλίο της Φρανσουάζ Ξενάκη «Φτου, ξεχάσαμε πάλι την κυρία Φρόυντ». Κινούμενο μεταξύ μυθοπλασίας-ιστορίας και φωτίζοντας τις ζωές τριών διάσημων ζευγαριών της παγκόσμιας ιστορίας, το έργο αποκαλύπτει με ευαισθησία και πολύ χιούμορ στιγμές της καθημερινότητας τους, αναδεικνύοντας, παράλληλα, το φλέγον και επίκαιρο όσο ποτέ ζήτημα των έμφυλων ανισοτήτων και τον καθοριστικό ρόλο των τριών αυτών σημαντικών γυναικών στην ανάπτυξη και εξέλιξη των επιτευγμάτων των μεγαλοφυών συζύγων τους. *Παίζουν: Εβελίνα Αραπίδη, Έλενα Βακάλη, Φανή Γέμτου, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Βασίλης Παναγιωτίδης, Νίκος Ποριώτης.
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00.
Εισιτήρια: Από 5€. Προπώληση: more.com.
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως. Τηλ: 2105298922.

Το Βεραμάν Φόρεμα, της Άννας Βαγενά στο Θέατρο μεταξουργείο

Τί μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή μιας μάνας όταν τα παιδιά της τη βάζουν σε Οίκο Ευγηρίας; Τί μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή των παιδιών, όταν καταφεύγουν σε μια τέτοια λύση; Και ακόμα, πώς είναι ο έρωτας όταν η ζωή βαδίζει προς το τέλος της; Η Άννα Βαγενά μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείου το πρώτο της διήγημα με τίτλο «Το Βεραμάν Φόρεμα». Μια γυναίκα αφηγείται, σε πρώτο πρόσωπο, μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία για έναν έρωτα που ήρθε αργά. Για δυο μοναχικούς ανθρώπους, σε έναν Οίκο Ευγηρίας, με φόντο την εποχή του Κορονοϊού. *Κείμενο-σκηνοθεσία-ερμηνεία Άννα Βαγενά.
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30.
Εισιτήρια: 15,00€ (γενική είσοδος), 12,00€ (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Προπώληση: more.com.
Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, Αθήνα, τηλ.: 210 5234382.

Μαντάμ Μποβαρί, του Γκυστάβ Φλομπέρ στο Θέατρο Αποθήκη

Ο γάμος της Έμμα, μιας νεαρής κοπέλας από την επαρχία, κάθε άλλο παρά τις προσφέρει τις έντονες συγκινήσεις και τις συναισθηματικές εξάρσεις που ονειρευόταν, εγκλωβίζοντας την σ’ ένα μίζερο μικροαστικό περιβάλλον, γεμάτο συντηρητικές προκαταλήψεις. Η λυσσαλέα , σχεδόν εμμονική, αναζήτηση ενός κόσμου γεμάτου πάθη και ηδονές, καθώς και η ανάγκη της για ανεξαρτησία και αυτοπραγμάτωση την οδηγούν σε έναν δραματικό κατήφορο χωρίς τέλος. Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γκυστάβ Φλομπέρ, «Μαντάμ Μποβαρί», ανεβαίνει, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και διασκευή Έλσας Ανδριανού, στο Θέατρο Αποθήκη. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη ενσαρκώνει μια γυναίκα ευάλωτη, με αδυναμίες, μια σύγχρονη τραγική ηρωίδα μέσα σε έναν κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες που αρνείται να υποταχθεί και να επαληθεύσει τον διακοσμητικό ρόλο τον οποίον έχουν προδιαγράψει άλλοι για εκείνη, διεκδικώντας τη δική της ουσιαστική ταυτότητα.*Παίζουν επίσης: Κώστας Βασαρδάνης, Ανδρέας Νάτσιος, Πάρις Θωμόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος.
Παραστάσεις: Σάββατο στις 17:30 και Κυριακή στις 21:00.
Εισιτήρια: Από 16€. Προπώληση: more.com.
Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0325 3153.

Οι τρεις αδελφές (Στη σπηλιά της Εκάτης), του Δημήτρη Τσιάμη στο Bios

Οι Τρεις Αδελφές ασφυκτιούν σε ένα τόπο και σε ένα παρόν που δεν τους επιτρέπει να υπάρξουν ολοκληρωμένες, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και να ζήσουν. Αδυνατούν να συμφιλιωθούν με το χρόνο που περνάει, τη νεότητα και την ομορφιά που χάνονται και τη μνήμη που εξασθενεί. Ονειρεύονται την ευτυχία και ελπίζουν να τη βρουν σε κάποια μελλοντική επιστροφή στη δική τους γη της επαγγελίας, στη Μόσχα. Η παράσταση «Οι Τρεις Αδελφές (στη σπηλιά της Εκάτης)», που παρουσιάζεται, στο Bios, σε σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Δημήτρη Τσιάμη, προσεγγίζει το έργο του Α.Τσέχωφ και τη διαδρομή των ηρωίδων του ως μια διαβατήρια τελετή, εστιάζοντας στις εσωτερικές συγκρούσεις και τις πολλαπλές μεταμορφώσεις τους. Συνδέει τα τσεχωφικά πρόσωπα με διαφορετικές εκδοχές του αρχέτυπου των τριών γυναικών αδελφών (Τρεις Μάγισσες, Τρεις Μοίρες, Τρεις Χάριτες) καθώς και με την τρίμορφη Εκάτη. Ως φυσικά, μεταφυσικά ή μυθολογικά όντα, είναι πάντα τρεις μυστηριώδεις αδελφές συνδεδεμένες μεταξύ τους με έναν τρόπο αινιγματικό και μία ισχυρή θηλυκή δύναμη. Γυναίκες που συνεργάζονται και ενεργούν ως μία ύπαρξη για έναν κοινό σκοπό. *Παίζουν: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Μάιρα Γραβάνη, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Τσιάμης.
Παραστάσεις: Από Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 7 Απριλίου 2024. Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 14€. Μειωμένο: 10€. Προπώληση: more.com
Bios , Πειραιώς 84, 10435, Αθήνα. Τηλ: 2103425335.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b