MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

#2 Τα νέα βιβλία που αξίζουν μία θέση στην ανανεωμένη βιβλιοθήκη μας για το 2024

Το εκδοτικό πρόγραμμα του Φεβρουαρίου μάς επιφυλάσσει πολλές ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, τις οποίες και ανακαλύπτουμε με τη βοήθεια 3 ακόμη αγαπημένων εκδοτικών οίκων.

Ειρήνη Μωραϊτη | 12.02.2024

Ήδη από τον Ιανουάριο, το εκδοτικό πρόγραμμα του 2024 διαφαίνεται λαμπρό, με τους αγαπημένους μας εκδοτικούς οίκους να μας έχουν “βομβαρδίσει” με ακαταμάχητες αναγνωστικές επιλογές, για όλα τα γούστα.

Όπως είναι λοιπόν φυσικό, οι γνήσιοι βιβλιοφάγοι έχουν αρχίσει να κάνουν τις πρώτες τους λογοτεχνικές αγορές και να εμπλουτίζουν τις TBR λίστες τους για το νέο έτος, ψάχνοντας τα επόμενα βιβλία που θα προσθέσουν.

Γι’ αυτό κι εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια 3 ακόμη αγαπημένων εκδοτικών οίκων, ώστε να ανακαλύψουμε ποια από τα βιβλία που βλέπουμε πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αξίζουν την προσοχή μας – άλλωστε δε θα μπορούσαν όλες οι νέες μας επιλογές να “στριμωχτούν” στο πρώτο μέρος του αφιερώματος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#1 Τα νέα βιβλία που αξίζουν μία θέση στην ανανεωμένη βιβλιοθήκη μας για το 202412.09.2018

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Ελβετός – Μαρία Τζιρίτα

Η πρώτη πιθανή επιλογή για την ανανέωση της βιβλιοθήκης μας προέρχεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αφορά το νέο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα με τίτλοΟ Ελβετός, στις σελίδες του οποίου βρίσκεται ένας έντονος έρωτας και μία σκληρή μοίρα, ενός ανθρώπου που θα έφτανε μέχρι την κόλαση και θα τη ζούσε, αν αυτό χρειαζόταν για να βρει ξανά τον εαυτό του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Γεννήθηκε στη Ζυρίχη, έζησε στο παλάτι του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, ερωτεύτηκε βαθιά και αγιάτρευτα, έκανε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η μοίρα τού φέρθηκε σκληρά αλλά αυτός πάλεψε για μια δεύτερη ευκαιρία στην ευτυχία. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο έντονα συναισθήματα η ζωή του. Πολλοί και σημαντικοί οι συνταξιδιώτες του. Ήταν ο Βέρνερ Γκέρμπερ, ο άνθρωπος που σημάδεψε όχι μόνο τη ζωή μιας γυναίκας, αλλά κι ενός τόπου ολόκληρου, διαμορφώνοντας την Ιστορία του. Ήταν ο Ελβετός.

Το νησί των χαμένων δέντρων – Ελίφ Σαφάκ

Η επόμενη πρόταση των εκδόσεων είναι αφιερωμένη και αυτή στους λάτρεις των κοινωνικών και ρομαντικών μυθιστορημάτων. Αναφερόμαστε στο νέο βιβλίο της Ελίφ Σαφάκ, γνωστής για τις τρυφερές και γεμάτες οικολογική συνείδηση ιστορίες της, το οποίο με τίτλο Το νησί των χαμένων δέντρων παρουσιάζει στους αναγνώστες το συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι στην προσωπική αναζήτηση δύο ανθρώπων, που είναι παγιδευμένοι στις νόρμες της κοινωνίας, και με μοναδικό πλέον συνδετικό κρίκο ένα δέντρο ξεχωριστό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Δύο έφηβοι, ένας Ελληνοκύπριος και μια Τουρκοκύπρια, συναντιούνται σε μια ταβέρνα, στο νησί που και οι δυο αποκαλούν πατρίδα τους. Στην ταβέρνα, κρυμμένη πίσω από πλεξούδες σκόρδα και αρμαθιές καυτερές πιπεριές, κάτω από το αγιόκλημα που σκαρφαλώνει στους τοίχους της, μεγαλώνει ο απαγορευμένος έρωτας του Κώστα και της Ντέφνε. Μια συκιά περνάει θαρρετά μέσα από μια τρύπα στην οροφή κι αυτό το δέντρο γίνεται μάρτυρας των κρυφών, ευτυχισμένων συναντήσεών τους και κάποια στιγμή του σιωπηρού, λαθραίου φευγιού τους. Το δέντρο είναι εκεί όταν ξεσπάει ο όλεθρος, όταν η πρωτεύουσα γίνεται στάχτη και ερείπια, ακόμα κι όταν οι έφηβοι εξαφανίζονται. Δεκαετίες αργότερα, ο Κώστας επιστρέφει. Έχει γίνει βοτανολόγος και ψάχνει να βρει ντόπιες ποικιλίες, στην πραγματικότητα όμως αναζητά τη χαμένη του αγάπη. Χρόνια μετά, μια συκιά, μια Ficus carica, μεγαλώνει στον πίσω κήπο ενός σπιτιού στο Λονδίνο, όπου ζει η Άντα Καζαντζάκη. Το δέντρο είναι ο μόνος της σύνδεσμος με ένα νησί που δεν έχει επισκεφτεί ποτέ – ο μόνος της σύνδεσμος με τη βασανισμένη ιστορία της οικογένειάς της και την περίπλοκη ταυτότητα της ίδιας, ενώ προσπαθεί να εξιχνιάσει μυστικά χρόνων, με την ελπίδα να βρει τη θέση της στον κόσμο.

Παλμίτα – Αντιγόνη Ζόγκα

Ένα ακόμη βιβλίο που σύμφωνα με τις εκδόσεις αξίζει την προσοχή μας είναι το Παλμίτα της Αντιγόνης Ζόγκα, ένα φρέσκο μυθιστόρημα που θα ταξιδέψει τους αναγνώστες μέχρι το Μπουένος Άιρες και μετά πίσω στην Αθήνα, με αφορμή τη δύναμη που έχει ο κεραυνοβόλος έρωτας, ο οποίος τελικά θα κάνει τα πάντα μέχρι να ριζώσει για τα καλά στις καρδιές των άμεσα ενδιαφερόμενων, χωρίς να λογαριάζει τίποτα. Αυτή δεν είναι άλλωστε και η μαγεία του;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μπουένος Άιρες, 1974. Λίγο πριν απ’ το πραξικόπημα. Μια γυναίκα και ένας άντρας, σε ένα γύρισμα της τύχης. Αθήνα, 2018. Λίγο πριν απ’ την πανδημία. Ένας άντρας και μια γυναίκα, σε μια εξομολόγηση εκ βαθέων. Υπάρχει κεραυνοβόλος έρωτας; Κι αν ναι, από τι εξαρτάται; Από την τρέλα μιας μέρας, ή από το πεπρωμένο της καρδιάς, όπως τραγουδούν οι ποιητές του τάνγκο; Δύο ερωτικές ιστορίες που στροβιλίζονται στον δικό τους ρυθμό, όσο οι άντρες και οι γυναίκες, με τα λάθη και τα πάθη που τους ενώνουν, τυλίγονται σε κόμπους πιο σφιχτούς από την αγάπη, πιο ισχυρούς από τον πόθο, πιο αέναους από τον θάνατο, καταραμένους σαν το διαγενεακό τραύμα, να επαναλαμβάνονται στο διηνεκές – μέχρι να καούν για να ξαναγεννηθούν.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κορίτσι – Camille Laurens

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο με τη σειρά τους, υποστηρίζουν πως το Κορίτσι της Camille Laurens, το οποίο κυκλοφορεί στις 27 Φεβρουαρίου, είναι η ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν την επόμενη λογοτεχνική αγορά τους, και δεν μπορούμε να πούμε πως έχουν άδικο. Μέσα στις σελίδες του, η συγγραφέας απαντά με τρυφερό και συγκινητικό τρόπο στο τι σημαίνει να είσαι κορίτσι και να μεγαλώνεις σε έναν κόσμο που τον κυβερνά η κοινωνική ανισότητα και οι διακρίσεις ανάμεσα στα δυο φύλα είναι καθημερινό γεγονός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Λωράνς Μπαρρακέ γεννήθηκε το 1959 σε μια μεσοαστική οικογένεια στη Ρουέν. Από πολύ νωρίς κατάλαβε, μέσα από τη γλώσσα και τις νουθεσίες των γονιών της, ότι η θέση των κοριτσιών είναι κατώτερη της θέσης των αγοριών. Κι αυτό μοιάζει να επιβεβαιώνεται παντού, στο σχολείο, στη σχολή χορού, στη λογοτεχνία, οπουδήποτε η γλώσσα επιβάλλει την κυριαρχία του αρσενικού γένους. «Έχετε παιδιά» ρωτάνε τον πατέρα της. «Όχι, έχω δύο κορίτσια» απαντά εκείνος. Και μετά, η Λωράνς θα γίνει κι εκείνη μητέρα. Να είσαι κορίτσι, να αποκτάς κορίτσι: πώς γίνεται; Τι πρέπει να μεταδώσεις και τι να αφήσεις πίσω;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#1 Δέκα νέα παιδικά βιβλία που ανυπομονούμε να διαβάσουμε μέσα στον Ιανουάριο12.09.2018

Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος – Μαίρη Κόντζογλου

Ένα ακόμη βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τις βιβλιοθήκες όσων αγαπούν τα κοινωνικά και βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα μυθιστορήματα, είναι το νέο βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου, τοΑπό ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος“. Πρόκειται για τη συνέχεια μίας διλογίας γεμάτης θάρρος, θρήνο και αγάπη, στις σελίδες της οποίας ξετυλίγεται και ολοκληρώνεται η ιστορική «ματωμένη απεργία» που έλαβε χώρα στα μεταλλεία της Σερίφου, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Αρχές του 20ού αιώνα. Στην Ευρώπη οι νέοι σκοτώνονται στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και στη Σέριφο στις σκοτεινές γαλαρίες των μεταλλείων. Στις παράπλευρες απώλειες υπολογίζεται και η νεαρή σύζυγος του πανίσχυρου πια Γκρόμαν, η Ανδρομέδα, που βουλιάζει στη θλίψη και αρνείται την πραγματικότητα. Ένα τραγικό γεγονός θα τη βγάλει από τον συναισθηματικό της λήθαργο, θα την αφυπνίσει σαν άνθρωπο και θα την κάνει να απαιτήσει τη ζωή της πίσω. Στο μεταξύ οι εργάτες των μεταλλείων, υπό την καθοδήγηση του Σπέρα και του Περσέα, όταν η κατάσταση στα μεταλλεία φτάσει στο απροχώρητο, θα κηρύξουν απεργία διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Θα χυθεί αίμα, θα χαθούν ζωές αλλά εκείνοι θα είναι ανυποχώρητοι μέχρι την τελική λύση.

Το νυχτόσπιτο – Jo Nesbo

Η τελευταία πρόταση των εκδόσεων αφορά το νέο βιβλίο ενός πολύ αγαπημένου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, του Jo Nesbo. Ο λόγος για Το νυχτόσπιτο του, ένα φρέσκο αστυνομικό θρίλερ γεμάτο σασπένς και ανατροπές, το οποίο υπόσχεται στους αναγνώστες του, από τις 27 Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί στα ελληνικά, να διαβάζουν κάθε σελίδα με κομμένη την ανάσα, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα βιβλία του συγγραφέα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μετά τον θάνατο των γονιών του στη φωτιά του σπιτιού τους, ο δεκατετράχρονος Ρίτσαρντ Ελόβντ πηγαίνει να μείνει με τους θείους του στην απομακρυσμένη πόλη Μπαλαντάιν. Όταν ένας συμμαθητής του, ο Τομ, εξαφανίζεται, όλες οι υποψίες πέφτουν στον Ρίτσαρντ, το καινούργιο θυμωμένο αγόρι που όλοι αντιμετωπίζουν ως παρία. Και φυσικά κανείς δεν τον πιστεύει όταν τους λέει ότι ο τηλεφωνικός θάλαμος στην άκρη του δάσους τον ρούφηξε σαν να ήταν σε ταινία τρόμου. Κανείς, εκτός από την Κάρεν, μια εξίσου μοναχική συμμαθήτρια που τον ενθαρρύνει να ακολουθήσει τα στοιχεία που η αστυνομία αρνείται να διερευνήσει. Τότε, εκείνος εντοπίζει τον αριθμό που κάλεσε ο Τομ για να κάνει φάρσα σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στο Δάσος των Κατόπτρων. Εκεί βλέπει φευγαλέα ένα τρομακτικό πρόσωπο στο παράθυρο. Και τότε οι φωνές αρχίζουν να ψιθυρίζουν στο αυτί του… Κι όταν εξαφανιστεί ακόμα ένας συμμαθητής, ο Ρίτσαρντ θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποδείξει την αθωότητά του, να σώσει το μυαλό του από την τρέλα και να παλέψει με τη σκοτεινή μαγεία που πνίγει το Μπαλαντάιν.

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το λεξικό των χαμένων λέξεων – Pip Williams

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κοινωνικό μυθιστόρημα για την ενέργεια που άθελά τους “κουβαλούν” οι λέξεις ανάλογα με το ποιος τις χρησιμοποιεί, μάς προτείνουν για αρχή οι εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ο λόγος για το Λεξικό των χαμένων λέξεων, το οποίο έχει ήδη συναρπάσει τους αναγνώστες και των 29 χωρών όπου κυκλοφορεί, καθώς η συγγραφέας του, Pip Williams, καταφέρνει με έναν απόλυτα λυρικό τρόπο να τους ταξιδέψει σε μία εποχή ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών, και όχι μόνο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το 1901 οι συντάκτες του Λεξικού της Οξφόρδης ανακαλύπτουν ότι από τα λήμματά του λείπει η λέξη δούλα. Το Λεξικό των χαμένων λέξεων αφηγείται την ιστορία του κοριτσιού που την έκλεψε. Η Εσμέ, ορφανή από μητέρα, περνάει τα παιδικά της χρόνια στο σκριπτόριο ενός μικρού οικήματος στην Οξφόρδη, όπου ο πατέρας της και μια ομάδα λεξικογράφων συγκεντρώνουν λέξεις για το πρώτο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης που θα κυκλοφορούσε ποτέ. Η Εσμέ κάθεται κάτω από το τραπέζι διαλογής. Μια μέρα πέφτει στο πάτωμα ένα χαρτί με τη λέξη «δούλα». Κανείς δεν το αναζητά. Η Εσμέ κρύβει το χαρτί στο μπαούλο μιας νεαρής υπηρέτριας και αρχίζει να μαζεύει κι άλλες λέξεις που οι άντρες χάνουν, απορρίπτουν ή και αγνοούν. Αυτές οι λέξεις τη βοηθούν να καταλάβει τον κόσμο. Όσο περνούν τα χρόνια, η Εσμέ συνειδητοποιεί ότι κάποιες λέξεις θεωρούνται πιο σημαντικές από άλλες, κι ότι λέξεις και έννοιες που σχετίζονται με τα βιώματα των γυναικών συχνά δεν καταγράφονται. Έτσι αρχίζει να συγκεντρώνει λέξεις για ένα άλλο λεξικό: Το λεξικό των χαμένων λέξεων.

Kurashi στο σπίτι – Marie Kondo

Με έναν δημιουργικό οδηγό που κυκλοφορεί στις 14 Φεβρουαρίου και υπόσχεται να γεμίσει με χαρά κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας συνεχίζουν τις προτάσεις τους οι εκδόσεις. Αναφερόμαστε φυσικά στο νέο βιβλίο της Marie Kondo, γνωστής και ως γκουρού της τάξης, με τίτλο Kurashi στο σπίτι και πολλές νέες ιδέες για να κάνουμε τη ζωή μας πιο χαρούμενη, δημιουργική και τακτοποιημένη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Εμπνευσμένο από την ιαπωνική έννοια κουράσι, ή αλλιώς «τρόπος ζωής», το βιβλίο αυτό σας παροτρύνει να οραματιστείτε την ιδανική ζωή για εσάς, από τη στιγμή που ξυπνάτε το πρωί έως το τέλος της κάθε μέρας. Εντάξτε στη νοοτροπία και στη συμπεριφορά σας το πάντα επίκαιρο ερώτημα «Τι μου δίνει χαρά;» από το βιβλίο Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη, και φανταστείτε τη ζωή σας στα καλύτερά της. Αυτή η νοερή εικόνα γίνεται ένα σημείο αναφοράς και σας προτρέπει να κάνετε συνειδητές και προσεκτικές επιλογές – από το πώς χρησιμοποιείτε κάθε γωνιά του χώρου όπου ζείτε μέχρι το πώς εκμεταλλεύεστε την κάθε στιγμή.

Show up – Γιώργος Κριτσόβας

Για το τέλος, οι εκδόσεις άφησαν το νέο βιβλίο του Γιώργου Κριτσόβα που θα κυκλοφορήσει στις 14 Φεβρουαρίου με τίτλο Show up, και αξίζει αναμφίβολα μία θέση στη λίστα μας για τα νέα βιβλία του 2024, αφού σκοπός του είναι να μας βοηθήσει να αφυπνιστούμε ώστε να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να αντιμετωπίσουμε τη ζωή μας, αξιοποιώντας όλες τις γνώσεις και εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει αλλά και θα αποκτήσουμε στο μέλλον!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Στη ζωή υπάρχουν μόνο δύο ρόλοι: είτε είσαι ηθοποιός είτε είσαι θεατής. Ποιος θα προτιμούσες να είσαι; Θέλεις να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο, να ερωτευτείς, να γράψεις ένα βιβλίο, να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, να παίξεις μουσική ή να ζωγραφίσεις ένα έργο τέχνης; Τότε πρέπει να παίξεις, και η υποκριτική δεν μπορεί να λάβει χώρα από τον καναπέ». Μέσα από βιωματικές καταγραφές οι αναγνώστες θα μάθουν  τον τρόπο να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, να αντλήσουν δύναμη από το θησαυροφυλάκιο των ικανοτήτων τους, και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, απολαμβάνοντας τη ζωή στο έπακρο. Μια συλλογή πολύτιμων πληροφοριών και συμβουλών που εξηγεί στους αναγνώστες πώς να εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις πληροφορίες και τη γνώση που αποκτούν όσο μεγαλώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#2 Δέκα νέα παιδικά βιβλία που ανυπομονούμε να διαβάσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Ελβετός – Μαρία Τζιρίτα
Σελίδες: 344
Τιμή: 16,92€

Το νησί των χαμένων δέντρων – Ελίφ Σαφάκ
Σελίδες: 440
Τιμή: 19,98€

Παλμίτα – Αντιγόνη Ζόγκα
Σελίδες: 256
Τιμή: 14,94€

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος-Μαίρη Κόντζογλου
Σελίδες: 488
Τιμή: 16,92€

Κορίτσι – Camille Laurens
Σελίδες: 320
Τιμή: 14,94€

Το νυχτόσπιτο – Jo Nesbo
Σελίδες: 280
Τιμή: 15,93€

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το λεξικό των χαμένων λέξεων – Pip Williams
Σελίδες: 552
Τιμή: 16,92€

Kurashi στο σπίτι – Marie Kondo
Σελίδες: 224
Τιμή: 19,98€

Show up – Γιώργος Κριτσόβας
Σελίδες: 248
Τιμή: 13,95€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b