MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Jo Nesbo: 5 νέα βιβλία του “βασιλιά” του αστυνομικού που αξίζει να διαβάσουμε

Σήμερα θα βρεθεί στην Ελλάδα για μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του ο Jo Nesbo, ένας από τους πιο πετυχημένους Νορβηγούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, και εμείς σας παρουσιάζουμε τα 5 τελευταία του μυθιστορήματα, που σίγουρα αξίζουν μία θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.

Ειρήνη Μωραϊτη | 27.09.2023

Για τους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος, το όνομα Jo Nesbo είναι σίγουρα παραπάνω από γνώριμο, καθώς ανήκει στον άνθρωπο που άνοιξε και διάνθισε τον δρόμο της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώ βοήθησε στην καθιέρωση του θρυλικού χαρακτήρα που απολαμβάνουν μέχρι και σήμερα τα σκανδιναβικά νουάρ.

Ο “βασιλιάς της αστυνομικής λογοτεχνίας”, όπως χαρακτηρίζεται από τους αναγνώστες ο Νορβηγός συγγραφέας, απασχόλησε τον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας με τη γεμάτη σασπένς και ανατροπές πένα του αλλά και με τον αντισυμβατικό του χαρακτήρα, από τα πρώτα του κιόλας βήματα στον χώρο.

Αυτά τα βήματα έγιναν το 1997, όταν με την “Νυχτερίδα” του, ο Nesbo μάγεψε τους αναγνώστες δίνοντας ζωή στον Χάρι Χόλε, έναν δαιμόνιο αστυνομικό που διψά για δράση, πολλές φορές παραπάνω από όσο θα έπρεπε και για αυτό συχνά παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες, πριν καταφέρει να φτάσει στη λύση του κάθε μυστηρίου.

Αυτός ο χαρακτήρας έμελλε να χαράξει τη λογοτεχνική πορεία του συγγραφέα, ο οποίος καταφέρνει να κάνει τους λάτρεις του αστυνομικού να κρέμονται από τις σελίδες των βιβλίων του μέχρι και σήμερα, που μετρά 13 ολόκληρες περιπέτειες του αγαπημένου λογοτεχνικού ήρωα. Βέβαια, ο Nesbo έχει αναμετρηθεί και με άλλης θεματικής αστυνομικά μυθιστορήματα πέρα από τις ιστορίες του Χόλε, ενώ το 2007 τον είδαμε και σε ρόλο… παραμυθά, στην παιδική του σειρά βιβλίων με τίτλο “Δόκτωρ Πορδαλός”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑJo Nesbo: Ο ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα12.09.2018

Με αφορμή τη σημερινή του επίσκεψη στην Ελλάδα και στο Θέατρο Ολύμπια, και την αφιερωμένη αυτή στο έργο του βραδιά, “ξεφυλλίζουμε” τα 5 πιο πρόσφατα, και ήδη αγαπημένα μας βιβλία του Jo Nesbo – τα οποία μάς έχουν χαρίσει μεταφρασμένα στα ελληνικά οι εκδόσεις Μεταίχμιο – και σας τα παρουσιάζουμε, για να είστε όσο γίνεται πιο… προετοιμασμένοι για τη σημερινή εκδήλωση.

Μαχαίρι (2019)

Το 2019, ο Jo Nesbo μας σύστησε την 12η περιπέτεια του θρυλικού πλέον λογοτεχνικού ήρωα, Χάρι Χόλε, με τίτλο Μαχαίρι και μία ιστορία γεμάτη σασπένς και επιστροφές από το παρελθόν. Συγκεκριμένα, εκεί που όλα μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά για τον Χόλε, ένας γνώριμος από τα παλιά θα εντείνει την… κακή τύχη του ντετέκτιβ και θα τον κάνει να προσέχει τα νώτα του δυο φορές! Όταν δε διαπραχθεί μία σοκαριστική δολοφονία και ο Χόλε είναι ο μόνος μέχρι στιγμής ένοχος, θα χρειαστούν πολλά… θαύματα για να πιαστεί ο πραγματικός δολοφόνος και να αθωωθεί ο αγαπημένος αστυνομικός των αναγνωστών και να λυτρωθεί από τα πάθη του παρελθόντος.

Το βασίλειο (2020)

Το βασίλειο είναι το πρώτο βιβλίο που δεν έχει πρωταγωνιστή τον θρυλικό Νορβηγό αστυνομικό που συναντάμε στη λίστα μας – και σε αυτό το σημείο θα πούμε πως όλα τα βιβλία του Jo Nesbo αξίζουν την προσοχή μας, και όχι μόνο αυτά της σειράς Χάρι Χόλε. Το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι ένα αστυνομικό νουάρ “αργής καύσης”, που χτίζει σε κάθε σελίδα του το σασπένς, κρατώντας ικανοποιητικό χώρο για τις ανατροπές που τόσο αγαπά να χαρίζει στο κοινό του ο συγγραφέας.

Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζουμε τον Ρόι και τον Καρλ, δύο αδέρφια που πρόσφατα έχασαν ξαφνικά τους γονείς τους. Ο Ρόι, ως ο μεγαλύτερος αδερφός, θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον Καρλ, όμως αυτό θα γίνει πολύ δύσκολο, καθώς ο αδερφός του έχει ένα πολύ ανήσυχο πνεύμα. Κάποια χρόνια μετά, ενήλικοι πλέον και οι δύο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια πολύ σκοτεινά οικογενειακά τους μυστικά που τόσα χρόνια κρατούσαν επτασφράγιστα, όμως τώρα κινδυνεύουν να βγουν στο φως, και θα πρέπει να δράσουν ενωμένοι πριν να είναι αργά.

Ο άρχοντας της ζήλιας (2021)

Το 2021, μετά από τις 12 εξαιρετικά επιτυχημένες περιπέτειες του Χάρι Χόλε που είχε στο ενεργητικό του, ο Jo Nesbo αποφάσισε να δοκιμαστεί και σε μία διαφορετική λογοτεχνική πρακτική, τη συλλογή διηγημάτων, πάντα στο ύφος που αγάπησε και “σημάδεψε”, το αστυνομικό. Την πρώτη του επαφή με το είδος έκανε ο Άρχοντας της ζήλιας, με 7 δυναμικές και άρτιες ιστορίες, που πραγματεύονται τα πιο δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα, από τη ζήλια και την εκδίκηση, μέχρι τη δύναμη της αγάπης.

Ξεκινώντας με το «Λονδίνο» και διερευνώντας το συναίσθημα της αγάπης και της εκδίκησης μέσα από την ιστορίας μίας γυναίκας που αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στη ζωή της μετά την απιστία του συζύγου της, και συνεχίζοντας με την ιστορία του “άρχοντα της ζήλιας”, ενός Έλληνα αστυνομικού που βρίσκεται στα ίχνη της δολοφονίας ενός τουρίστα στην Κάλυμνο, αλλά αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι να βρει την προσωπική του λύτρωση, ενώ στην τρίτη ιστορία βλέπουμε τις σύντομες σκέψεις του συγγραφέα σχετικά με το θέμα του ρατσισμού και της κοινωνικής ανισότητας και στην τέταρτη γνωρίζουμε έναν σκουπιδιάρη με προβλήματα διαχείρισης θυμού και ένα πτώμα που βρίσκεται πεταμένο στα σκουπίδια.

Στην «ομολογία», ένας ένοχος θα βρεθεί ενώπιων της αστυνομίας και θα πρέπει να καταθέσει για τη δολοφονία της γυναίκας του, ενώ στο «ΟΝΤ», ένας συγγραφέας θα αποφασίσει να αλλάξει πορεία στις επιλογές που έκανε στην όχι και τόσο επιτυχημένη μέχρι τώρα καριέρα του, και θα καταφέρει να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ίσως το να ερωτευτεί είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Στην τελευταία ιστορία πάντως, ένα «σκουλαρίκι» που βρέθηκε σε ένα ταξί θα σπείρει τη ζήλια και τη διχόνοια ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός… δολοφονικού σχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτίβεν Κινγκ: 5 νέα βιβλία τρόμου που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας12.09.2018

Το νησί των αρουραίων (2022)

Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Jo Nesbo, την οποία ο συγγραφέας δημοσίευσε λίγο μετά την κυκλοφορία της πρώτης συλλογής του, του “Άρχοντα της ζήλιας”. Με πέντε γεμάτες αγωνία και ανατροπές ιστορίες αυτή τη φορά, ο συγγραφέας σχολιάζει με τον δικό του τρόπο τη φθορά τόσο των κοινωνικών όσο και των οικογενειακών δεσμών, αλλά και τη θέση της ηθικής στη ζωή των ανθρώπων.

Στην πρώτη ιστορία, ταξιδεύουμε στην Αμερική, και συγκεκριμένα στο Νησί των Αρουραίων, το οποίο έχει χτυπηθεί από μία τραγική πανδημία και όλοι παλεύουν να επιβιώσουν, όπως μπορούν. Εκτός βέβαια από την ελίτ της περιοχής, η οποία μάλλον θα έχει μία πολύ καλύτερη τύχη από τους απλούς πολίτες. Στις επόμενες σελίδες, ανακαλύπτουμε τον όλεθρο που απειλεί να προκαλέσει η επιστημονική γνώση αν βρεθεί σε λάθος χέρια, όταν ένας επιστήμονας ανακαλύψει την πιθανότητα της αθανασίας. Ο ίδιος βέβαια θα θελήσει να… ξεχάσει όσα μέχρι τότε έχει ανακαλύψει, όμως η ηθική των ανθρώπων γύρω του δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να τον αφήσουν να “καταστρέψει” το ταλέντο του.

Στην τρίτη ιστορία, η κοινωνική αδικία θα απασχολήσει και πάλι τον Nesbo, όταν δύο φίλοι από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα ερωτευτούν ξαφνικά την ίδια γυναίκα, στις διακοπές τους στη Παμπλόνα, οι οποίες θα πάρουν τελικά μία περίεργη και… υπερφυσική τροπή. Στην προτελευταία του ιστορία  ο συγγραφέας καταπιάνεται με την “προβληματική” σχέση ενός πατέρα και ενός γιου, όταν ο δεύτερος αποφασίσει να επισκεφτεί τον πρώτο στο εκτροφείο φιδιών του στην Αφρική. Κανένας από τους δύο τους όμως δεν έχει αγαθές προθέσεις για αυτή τη συνάντηση, για αυτό και οι ανατροπές στην ιστορία αυτή μπορούν να κερδίσουν και τους πιο δύσκολους αναγνώστες. Και τέλος, θα διαβάσουμε μία ανατρεπτική ιστορία για έναν ψυχολόγο που διατηρεί διπλή ταυτότητα και δρα ως στυγνός δολοφόνος, όμως στην πραγματικότητα το μόνο που θέλει είναι η λύτρωση για όλα τα λάθη που έχει κάνει.

Ματωμένη Σελήνη (2023)

Έχοντας χάσει σχεδόν τα πάντα αλλά προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του, ο Χάρι Χόλε επέστρεψε το 2023, μετά από 4 χρόνια απουσίας, με την 13η περιπέτειά του, η οποία σχεδόν αμέσως μάγεψε τους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος. Με τίτλο Ματωμένη Σελήνη, ο Jo Nesbo τοποθετεί τον ήρωά του στην Καλιφόρνια, μακριά από όσα του θύμιζαν την παλιά του ζωή στη Νορβηγία. Όμως το παρελθόν του δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί και να τον “αποδεσμεύσει”. Έτσι, όταν εμφανίζεται μία ευκαιρία να δράσει ως ιδιωτικός ερευνητής, ο Χόλε θα την εκμεταλλευτεί, αλλά όχι για το δικό του συμφέρον. Έχει πλέον αναλάβει να βρει έναν δολοφόνο που δραστηριοποιείται στο Όσλο και να καθαρίσει το όνομα του μοναδικού μέχρι τώρα υπόπτου από την αστυνομία, πριν η ματωμένη σελήνη που θα καλύψει το Όσλο σε 10 μέρες, προλάβει να αποκαλύψει ένα ακόμα πτώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα ebooks “γιορτάζουν”: 4 εκδοτικοί οίκοι μάς προτείνουν τα αγαπημένα τους12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλα τα βιβλία του Jo Nesbo κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα αυτών των βιβλίων, εδώ.

Μαχαίρι

Σελίδες: 608
Τιμή: 17,91€

Το βασίλειο

Σελίδες: 696
Τιμή: 17,91€

Ο άρχοντας της ζήλιας

Σελίδες: 352
Τιμή: 14,94€

Το νησί των αρουραίων

Σελίδες: 512
Τιμή: 16,92€

Ματωμένη σελήνη

Σελίδες: 624
Τιμή: 17,91€

 

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b