MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένη λογοτεχνία

Γελούσε άραγε ο κυρ-Αλέξανδρος;: Τρία δραματοποιημένα διηγήματα του Παπαδιαμάντη στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο

Οι «Κουκλοπαντριές», «Το κουκούλωμα» και ο «Πανδρολόγος», τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάζονται, στην ενιαία παράσταση, «Γελούσε άραγε ο κυρ-Αλέξανδρος;», στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο.

Monopoli Team

Μετά τη θερμή υποδοχή της από το κοινό, η παράσταση «Γελούσε άραγε ο κυρ-Αλέξανδρος;» συνεχίζεται στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 19:30, έως τις 17 Μαρτίου 2024. Πρόκειται για τρία δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Οι «Κουκλοπαντριές», «Το κουκούλωμα» και ο «Πανδρολόγος».

Γελούσε άραγε ο κυρ-Αλέξανδρος;: Τρία δραματοποιημένα διηγήματα του Παπαδιαμάντη στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο

«Γελούσε άραγε ο κυρ-Αλέξανδρος;»: Λίγα λόγια για την παράσταση

Μια ακόμη υπόκλιση στο λόγο του Παπαδιαμάντη, στην ποιητική ματιά και στο συνθετικό βλέμμα του, το διαπεραστικό και σατιρικό, που τρυπώνει και αδιαπραγμάτευτα αγκαλιάζει και αποδέχεται τα ανθρώπινα, με όλη την χαρά τους και όλη την τραγωδία.

«Μακάριοι οἱ κλαίοντες νῦν, ὅτι γελάσετε», λέει, βέβαια, ο Λουκάς (6:21), αλλά ο Παπαδιαμάντης γελάει στο δικό μας Εδώ, με τον δικό του Επέκεινα τρόπο, βρίσκοντας άπειρες αιτίες για να περιγράψει και να αφηγηθεί το «γελοῖον».

Χαρμάνι τα αφηγήματά του -αφενός με μια γλώσσα εμβαπτισμένη στα εκκλησιαστικά κείμενα, με συντάξεις και λεξιλόγιο της καθαρεύουσας, αλλά και με απρόσμενη εισβολή της καθομιλουμένης μέσα στην αφήγηση, και αφετέρου με μια ντοπιολαλιά, όταν οι ήρωες μιλούν σε ευθύ λόγο -που πολλές φορές φαίνεται σαν «απομαγνητοφωνημένος»-, μοιάζουν με δύο ξεχωριστούς κόσμους: στον ένα ο αφηγητής περιγράφει και αναλύει, στον άλλο οι ήρωες ζουν και πράττουν. Αυτή η αντινομία γίνεται αποκαλυπτικά σατιρική, όταν η θεματολογία  έχει να κάνει όχι με τα μεγάλα τραγικά γεγονότα, αλλά με ιστορίες «καθημερινής ανθρώπινης κόλασης», με την ιδιωτική μας μικρή και μεγάλη κατά-πτώση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο αμάρτημα της μητρός μου, του Γεώργιου Μ. Βιζυηνού στο Θέατρο Εν Αθήναις12.09.2018

Τέτοιες ιστορίες ανεβαίνουν φέτος στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο, για αυτές τις «μικρές κολάσεις» που υπόκεινται της ζωής μας. Ο Παπαδιαμάντης, χωρίς ποτέ να γίνεται «επικριτής», ανατέμνει με λεπτή ειρωνεία την ανθρώπινη μικρότητα, άλλες φορές ανεπαισθήτως, άλλες φορές ολοφάνερα, αλλά με χιούμορ που έχει δόντια και δαγκώνει. Αυτό είναι άλλωστε και το όπλο της σάτιρας.

Κι όμως στον πάτο του φλιτζανιού δεν υπάρχει τελβές. Μόνο βαθιά τρυφερότητα κι αποδοχή για τα «παραστρατήματα». Και μια μελαγχολία…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία: Μανώλης Γιούργος

Σκηνικά: Μανώλης Γιούργος

Παίζουν: Μανώλης Γιούργος, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, Δήμητρα Κωνσταντινοπούλου, Πάνος Πανάγου

Διάρκεια: 110 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65, φοιτητικό, ατέλεια)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 10 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 19:30
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/gelouse-arage-o-kyr-aleksandros/
Πληροφορίες Χώρου: Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17, Μαρούσι. Τηλ: 2106817042, 6937278139. E-mail: [email protected] | https://www.idiomelon.gr/
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάχος
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b