MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Expert' tips

Περπάτημα μετά το φαγητό: Είναι ή όχι καλή συνήθεια;

Μετά τα εορταστικά γεύματα, πολλοί βγαίνουμε για περπάτημα για να χωνέψουμε. Είναι όμως καλή ιδέα ή καλύτερα να το αποφύγουμε;

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Μετά από ένα μεγάλο και απολαυστικό γεύμα με τους φίλους μου, συχνά βγαίνουμε για ένα περπάτημα «για να πάει πιο κάτω το φαγητό». Επειδή όμως οι απόψεις σχετικά με το αν το περπάτημα μετά το φαγητό είναι καλή συνήθεια, ρώτησα την αγαπημένη μου συνεργάτιδα Ελευθερία Ζαπαντιώτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και Personal & Group Fitness Trainer και να τι μου είπε.

Ελευθερία, είναι καλό να περπατάμε μετά το φαγητό ή όχι;

Πόσες φορές έχεις ακούσει ως παιδί «κάτσε να πάει κάτω το φαγητό και θα παίξεις μετά» ή «κάτσε ήσυχος, θα κάνεις εμετό ό,τι έφαγες»; Κι αν το άκουγες συχνά, μπορεί να αποφεύγεις τη φυσική δραστηριότητα μετά το φαγητό και ως ενήλικας. Πόσο ισχύει αυτή η συχνή γονεϊκή συμβουλή; Σήμερα, πολλοί επιστήμονες προτείνουν το περπάτημα ως μία κορυφαία μορφή άσκησης.

Για να μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι το περπάτημα μετά φαγητό έχει πολλά οφέλη. Ένα από αυτά είναι ότι με την κίνηση επιταχύνεται η πέψη και επεξεργασία της τροφής στο στομάχι και λειτουργεί καλύτερα το έντερο.

Ένα άλλο όφελος από το περπάτημα μετά το φαγητό είναι σχετικά με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2, δέκα λεπτά περπάτημα μετά το φαγητό είχε ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης ή ανάλογων φαρμάκων. Σημαντικές είναι αυτές οι επιδράσεις και σε άτομα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Τέλος, τα μικρά διαστήματα άσκησης μέσα στη μέρα έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλου στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε το ποσό καλό κάνει το περπάτημα και στην αρτηριακή πίεση. Δέκα λεπτά περπάτημα μετά από κάθε γεύμα θα βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διάβασε επίσης: Μπορεί το περπάτημα να αλλάξει τη ζωή μας;

Δηλαδή όσοι λένε ότι το περπάτημα μετά το φαγητό δεν είναι καλό, έχουν άδικο;

Δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό. Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες σε κάποιους οργανισμούς καθώς συνδέεται με πιθανές στομαχικές διαταραχές, όπως δυσπεψία, διάρροια, ναυτία, φούσκωμα.

Που καταλήγουμε τελικά;

Η πρότασή μου είναι εάν συνηθίζεις να περπατάς μετά το φαγητό και σε ανακουφίζει να το κάνεις άφοβα. Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να σηκωθείς αμέσως από το τραπέζι και να περπατήσεις. Μια αναμονή 15-20 λεπτά μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την καλή πέψη, αποφεύγοντας την πιθανότητα να σε ενοχλήσει το στομάχι σου. Σκέψου όσο χρόνο χρειάζεται για να μαζέψει κανείς το τραπέζι, να πλύνει τα πιάτα και να ταχτοποιήσει ότι έχει περισσέψει!

Μετά από αυτό, feel free να φορέσεις τα αθλητικά σου και να βγεις να απολαύσεις την αγαπημένη σου φυσική δραστηριότητα, σε έναν χαλαρό ρυθμό, χωρίς να πιέζεις το σώμα σου. Και να θυμάσαι σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας για μια φυσική δραστηριότητα, οι μόνοι που μπορούν να σου δώσουν εξατομικευμένη και έγκυρη απάντηση είναι το σώμα σου και φυσικά ο γιατρός σου.

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b