MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Γυνή πλέουσα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην «Εταιρεία φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου»

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η θεατρική ομάδα «Αγγελοπετριά» συνεχίζει λόγω επιτυχίας, από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ”Γυνή πλέουσα” στον εσωτερικό χώρο (Τζαμωτό) στην «Εταιρεία φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου» σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Στο μικρό νησί, αρχές του 1900, οι γυναίκες των ναυτικών ψάχνουν τρόπους να αναπληρώσουν ό,τι δεν τους επιτρέπεται να νιώσουν, να σκεφθούν, να εκφράσουν, να ονειρευτούν. Ιδιοσυγκρασίες έντονες, ψυχισμοί πολύπλοκοι, ζουν μυστικές ζωές, ενδύονται ρόλους κοινωνικούς, στριμώχνονται και ασφυκτιούν μέσα σε αυτούς.Η παράσταση ”Γυνή πλέουσα” διερευνά μέσα από την Καραβοκυρού, την ηρωίδα του διηγήματος,την ανάγκη υπεραναπλήρωσης της μοναξιάς με εθισμούς σε ουσίες.

Ο  Παπαδιαμάντης, με  χιούμορ, διεισδυτική ματιά και ευαισθησία φανερώνει τα αφανέρωτα. Με τρόπο που να μην φανερωθούν ποτέ. Μα να έχουν κιόλας ειπωθεί. Και όλο αυτό να είναι γεμάτο από αγνή αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο.

Η ”Γυνή πλέουσα”  θα παιχτεί στον εσωτερικό χώρο (Τζαμωτό) του πανέμορφου οικήματος στην οδό Πολυγνώτου 3 στην Πλάκα, που στεγάζεται η «Εταιρεία Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου» (www.kanellopoulos.org) και τελεί υπό την αιγίδα της. Ένα διατηρητέο σπίτι με μεγάλη ιστορία, που γίνεται μέρος της ίδιας της παράστασης  κάνοντας τους θεατές κοινωνούς μιας θεατρικής μυσταγωγίας.

Γυνή πλέουσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Εταιρεία φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου | Αθήνα 9,84

Λίγα λόγια για την «Αγγελοπετριά»:

Η «Αγγελοπετριά» διερευνά και επανασυνδέει οργανικά τη θεατρική πράξη με τον χώρο και το κοινό της. Μέσα από το έργο μας αναδεικνύουμε ότι κάθε χώρος (ανοικτός, κλειστός, σύγχρονος, παραδοσιακός, ακμάζον, παραμελημένος) μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή. Για να γίνει αυτό, η θεατρική πράξη λειτουργεί ως καταλύτης για την επανανοηματοδότηση της υλικότητας του χώρου με τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων του. Στις παραγωγές μας παρουσιάζουμε έργα  Ελλήνων, ως επί των πλείστον συγγραφέων τα οποία μας βοηθούν να αναστοχαστούμε για προγενέστερες αλλά και σύγχρονες σχέσεις, ανάγκες και αγωνίες ανθρώπων σε χώρους και χρόνους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην ιδέα της «επιστροφής» του έργου στην πραγματική ζωή και υλοποιείται μέσα από την επιλογή των χώρων της παράστασης σε αστικές η μη περιοχές, της δραματουργικής και σκηνικής παρουσίασης και της οργανικής εμπλοκής του κοινού τόσο στο επίπεδο της ενσυναίσθησης οικείων βιωμάτων όσο και της συμμετοχής στο στήσιμο της παράστασης. Στόχος της «Αγγελοπετριάς» είναι η σύνδεση του πειραματισμού στη θεατρική πράξη με τις κοινωνικές ανάγκες και πρακτικές, ώστε οι θεατρικές παραγωγές μας να αναδεικνύουν όχι μόνο «τι σήμαιναν» κάποιοι χώροι ως γεγονότα αλλά και «τι μπορεί να γίνουν» μέσα από τη θεατρική εμπειρία των δημιουργών μαζί με το κοινό.

Ενδεικτικές για την εργασία μας είναι οι εξής παραστάσεις μας. Η ”Πρώτη φλέβα” του Γ. Μακριδάκη (2018-2019), που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ”Ανοιχτή πόλη”. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε Cabaret στην Τρούμπα, σε λαϊκά καφενεία στο Κερατσίνι, την Δραπετσώνα και το Αιγάλεω, στην γειτονιά με τους οίκους ανοχής της Χίου (Bar Νυχτοπούλι) και σε Bar σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Κεφαλλονιάς της Κρήτης κ.α. Το ”Πιτσιμπούργκο” της Σώτης Τριανταφύλλου (2014-2017), που παιζόταν και σε αυλές σπιτιών στην Αθήνα και σε λιμανάκια, παραλίες, χωράφια, αύλειους χώρους εκκλησιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Χίο, Αίγινα, Κρήτη).

Η παράσταση ”Γυνή πλέουσα” πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Χίο,στο αρχοντικό του Χωρέμη, στο φεστιβάλ θεάτρου της Αίγινας το 2020, το 2023 στη Σύρο στο Ινστιτούτο Κυβέλη και για δεύτερη χρονιά στη Χίο στο Αρχοντικό Στεφάνου.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

Κοστούμια: Αφροδίτη Αναστοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

Παίζουν: Λένια Ξενάκη, Αρκαδία Ψάλτη

Διάρκεια: 60'
Τιμές Εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος, 10€ φοιτητές/άνεργοι/ΑΜΕΑ, 8€ ατέλειες
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 20 Οκτωβρίου 2023
Παραστάσεις: Παρασκευή 20:00, Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:30
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/gyni-pleousa/
Πληροφορίες Χώρου: Εταιρεία Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Πολυγνώτου 3, Πλάκα / Τηλ: 6972 639660)
Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
«Η Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ» του Στίβεν Κινγκ για 2η χρονιά στο Θέατρο Άνεσις
ΘΕΑΤΡΟ
Πετάει Πετάει: Η κλασική φάρσα του Marc Camoletti στο Θερινό Θέατρο Αλέα
ΘΕΑΤΡΟ
Badke(remix): Οι Παλαιστίνιοι Αμίρ Σάμπρα και Ατά Χατάμπ χορογραφούν την αντίσταση στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Οι άθλοι του Ηρακλή: Ο Καραγκιόζης του Ηλία Καρελλά στον Κήπο του Μεγάρου
ΘΕΑΤΡΟ
Τρωάδες: Το Εθνικό στην Επίδαυρο με έναν συμπεριληπτικό θίασο απέναντι στο παράλογο του πολέμου
Θεατρικά Νέα
Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών: Το ανατρεπτικό παιδικό musical του Γιάννη Ξανθούλη σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η βραβευμένη παράσταση με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη ξανά στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Haribo Kimchi: Ο Τζάχα Κου επιστρέφει στην Πειραιώς 260 με ένα “γαστρονομικό ταξίδι”
ΘΕΑΤΡΟ
Stores: Ο Γιώργος Βαλαής στήνει στην Πειραιώς 260 το πολυκατάστημα των υπαρξιακών μας αδιεξόδων
ΘΕΑΤΡΟ
Προσωδία: Η Nicoline van Harskamp αποδομεί τους μύθους για την τεχνητή νοημοσύνη στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Ένας υπηρέτης, δύο αφεντικά: Ο Θάνος Τοκάκης σκηνοθετεί τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Ξαφνικό Stand Up με Κατσούδα, Φουντούλη, Σπηλιόπουλο, Ρήγα στον Λόφο Φιλοπάππου