MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αληθινή ιστορία

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Το ταξίδι της οικογένειάς μας με τον διαβήτη

O Γιάννης Βίδρας είναι πατέρας ενός κοριτσιού με νεανικό διαβήτη και έχει βάλει σκοπό να μας ενημερώνει όλους καλύτερα για το τι σημαίνει η νόσος, πώς επηρεάζει τη ζωή της οικογένειας και πώς μπορεί κανείς, με τη βοήθεια της γνώσης, να ξεπεράσει τα εμπόδια.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Τον Γιάννη Βίδρα τον γνώρισα σε έναν αγώνα Spetsathlon όπου είχε τρέξει μαζί με την κόρη του που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και μαζί θέλησαν να μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης για τον διαβήτη. Ο Γιάννης είναι επίσης τριαθλητής και αποφασισμένος να δείξει πρώτα στην κόρη του και μετά σε όλους εμάς ότι μια διάγνωση για χρόνιο νόσημα δεν μας εμποδίζει να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Εδώ, ο Γιάννης μοιράζεται μαζί μας, σε πρώτο πρόσωπο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μια μέρα από τη ζωή της οικογένειάς του.

Μια μέρα από τη ζωή μας: Προκλήσεις, χαμόγελα και συνεχής μάθηση μαζί

Η 14η Νοεμβρίου, για εμάς δεν είναι μια απλή ημέρα στο ημερολόγιο, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη! Για την οικογένειά μας, αυτή η ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς είναι να ζεις με τον διαβήτη τύπου 1, τις όμορφες αλλά και τις δύσκολες στιγμές και πώς τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά.

Ως γονείς παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη, η προσέγγιση μας απέναντι στην πάθηση έχει διαμορφωθεί όχι μόνο από τις προκλήσεις αλλά και από τις ευκαιρίες που έχουν προκύψει. Η ζωή της οικογένειας μετά τη διάγνωση έχει γίνει ένα ταξίδι στο οποίο ο διαβήτης είναι ένας συνεχής σύντροφος, μια πηγή αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας.

Η ανακοίνωση της διάγνωσης ήταν ένα σημείο καμπής για την οικογένειά μας. Ξεκινώντας από μια φάση σύγχυσης και φόβου, μεταβήκαμε σε μια διαδικασία μάθησης και προσαρμογής. Μάθαμε για τους διαφορετικές τύπους ινσουλίνης, τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής και την ανάγκη για συστηματική άσκηση. Είτε σε εμάς τους γονείς, είτε στον αδελφό της Όλγας, η διαχείριση του διαβήτη έχει γίνει ένα επιπλέον στοιχείο της καθημερινότητάς μας.

Διαβάστε επίσης: Αληθινή ιστορία: Είναι 25 χρονών και η Long Covid της έχει στερήσει τη ζωή της

Η πρωινή μας ρουτίνα: Ξεκινώντας δυνατά τη μέρα

Κάθε πρωί, έχουμε μια ξεχωριστή ρουτίνα. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε; Ελέγχουμε το σάκχαρο της κόρης μας. Είναι σαν το πρωινό μας τελετουργικό – ένας έλεγχος για να βεβαιωθούμε ότι η μέρα της ξεκινάει φυσιολογικά. Αυτό το κομμάτι μας δείχνει ότι κάθε μέρα είναι μια νέα, ξεχωριστή περιπέτεια.

Η ώρα για το σχολείο: Μαθαίνοντας και διδάσκοντας

Η Όλγα πηγαίνει στο σχολείο, με κάτι περισσότερο από τα βιβλία της και το κολατσιό της. Έχει μαζί της τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της, μετρητή, ταμπλέτες γλυκόζης και πολύ μεγάλο θάρρος. Μερικές φορές, το σχολείο μπορεί να γίνει πιο δύσκολο, όταν το σάκχαρό της αποφασίζει να είναι απρόβλεπτο. Αλλά και αυτό είναι ένα ακόμη μέρος του συναρπαστικού ταξιδιού με το διαβήτη.

Απογεύματα: Αθλητισμός με επίβλεψη από το σπίτι

Μετά το σχολείο είναι ώρα για αθλητισμό! Η Όλγα λατρεύει την ενόργανη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρακολουθούμε το σάκχαρό της, φροντίζοντας να παραμένει εκείνη συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει. Ως οικογένεια, δίνουμε μεγάλη σημασία στη σωματική δραστηριότητα και την ισορροπημένη διατροφή. Ως αθλητής, η άσκηση, είναι κάτι που ενθαρρύνω, ως μέρος της οικογενειακής μας ρουτίνας για τη διατήρηση της υγείας.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει να ζεις με ένα χρόνιο νόσημα; Η Βάσω Βακουφτσή απαντά σε πρώτο πρόσωπο

Βραδινό Δείπνο: Νόστιμο και υγιεινό

Το δείπνο είναι η ώρα της ημέρας που μαζευόμαστε όλοι μαζί και απολαμβάνουμε ένα νόστιμο φαγητό. Έχουμε μάθει πολλά για τη σωστή διατροφή, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο όταν έχεις να διαχειριστείς το διαβήτη, αλλά κάτι που μας αφορά όλους. Δεν πρόκειται μόνο για το καθαυτό φαγητό, αλλά και για να μαθαίνουμε συνολικά πώς πρέπει να τρεφόμαστε για να παραμένουμε υγιείς.

Νυχτερινές σκέψεις: Γιορτάζοντας τις νίκες μας

Καθώς η μέρα τελειώνει, σκεφτόμαστε όλα τα πράγματα που συνέβησαν. Κάθε πρόκληση που αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε είναι σαν να κερδίζουμε μια μικρή μάχη. Μας θυμίζει πόσο δυνατοί και γενναίοι είμαστε όλοι, ειδικά η Όλγα. Πλέον, σαν γονείς, έχοντας ενδυναμώσει την Όλγα και τον αδελφό της να διαχειρίζονται το διαβήτη, έχουμε τη δυνατότητα να περνούμε περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, κάτι που στην αρχή της διάγνωσης έμοιαζε αδύνατο.

Διαδίδοντας τη γνώση: Η αποστολή μου ως πρεσβευτής της ΠΕΑΝΔ

Το να είμαι πρεσβευτής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη σημαίνει ότι μοιράζομαι την ιστορία μας για να βοηθήσω τους άλλους να καταλάβουν πώς είναι να ζεις με τον διαβήτη και να δείξω ότι, παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολος, με κανένα τρόπο δεν αποτελεί εμπόδιο να έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Μέσα από τις ομιλίες μου και τα social media μοιράζομαι την προσωπική μου εμπειρία, τονίζοντας τη σημασία της αυτοπεποίθησης, της επιμονής και της αισιοδοξίας. Πιστεύω βαθιά ότι αυτές οι αρχές μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε σχετίζεται με τον διαβήτη, είτε είναι ασθενής είτε φροντίζει κάποιον που ζει με διαβήτη.

Κοιτάζοντας μπροστά με αισιοδοξία

Ακόμα και με όλες τις προκλήσεις, πάντα παραμένουμε αισιόδοξοι. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα νέα προϊόντα τεχνολογίας πάνω στα οποία δουλεύουν οι επιστήμονες για να κάνουν τη ζωή με τον διαβήτη ευκολότερη. Το μήνυμά μας προς όλους, ειδικά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, είναι να συνεχίσετε να χαμογελάτε, να συνεχίσετε να μαθαίνετε και να συνεχίσετε να είστε δυνατοί. Στον πυρήνα της προσέγγισής μας βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο διαβήτης δεν πρέπει να είναι ένας περιορισμός, αλλά μια ευκαιρία για ενδυνάμωση και ανάπτυξη. Είναι μια διαδικασία που διαμορφώνει χαρακτήρες, ενισχύει την αλληλεγγύη και αναδεικνύει τη σημασία της προσωπικής φροντίδας και της οικογενειακής συνοχής.

Η μεγάλη εικόνα: Το απίθανο ταξίδι μας

Έτσι, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ας θυμόμαστε ότι ακόμη και μια πάθηση όπως ο διαβήτης, η ζωή μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και εκπληκτικό ταξίδι. Μας διδάσκει τόσα πολλά, όπως το να είμαστε υπομονετικοί, γενναίοι και να δείχνουμε κατανόηση. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, αντιμετωπίζοντας τα δύσκολα και γιορτάζοντας τα καλά, κάθε μέρα. Στην τελική ανάλυση, ο διαβήτης μας έχει διδάξει την αξία της ενσυναίσθησης, της αντοχής και της αλληλεγγύης. Μέσα από τις προκλήσεις, ανακαλύπτουμε τη δύναμη που κρύβεται στην ανθρώπινη θέληση.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b