MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ντιρλαντά: Το τραγούδι που «έστειλε» τον Σαββόπουλο στα δικαστήρια

«Βρε ντιρλαντά ντιρλανταντά, βρε ντιρλαντά και τέζα όλοι…» τραγούδησε ο Διονύσης Σαββόπουλος και βρέθηκε στα δικαστήρια. Διαβάστε το λόγο.

Monopoli Team

Αναμφίβολα ένα από τα πιο χιλιοτραγουδισμένα (και πολυδιασκευασμένα) δημοτικά τραγούδια είναι το «Ντιρλαντά». Σίγουρα όλοι το έχουμε ακούσει έστω και μια φορά στη ζωή μας. Το ζήτημα με το συγκεκριμένο τραγούδι, ωστόσο, είναι πως έχει μια ιδιαίτερη ιστορία «πίσω» του.

Πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο καπετάν Παντελής Γκινής από την Κάλυμνο. Όλα ξεκίνησαν όταν το 1969 ο τότε ανερχόμενος αλλά ξεκάθαρα δυνατό χαρτί της εγχώριας μουσικής, Διονύσης Σαββόπουλος είχε κυκλοφορήσει το δίσκο «Το Περιβόλι του Τρελλού». Όλα καλά μέχρι εδώ. Στη Β΄ όψη του LP υπήρχε ένα τραγούδι που ναι μεν είχε ένα ευχάριστο ρυθμό αλλά είχε και ένα περίεργο τίτλο και ακόμα πιο περίεργο στίχο οπότε κανείς δεν έδωσε και ιδιαίτερη σημασία.

Στο συγκεκριμένο δίσκο, άλλωστε, υπήρχαν τραγούδια όπως η «Θαλασσογραφία», το αντιδικτατορικό «Θεία Μάρω» και βέβαια η «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη». Τραγούδια που αποδείχθηκαν διαχρονικά. Ο δίσκος έκανε τεράστια επιτυχία και έφερε σημαντικά κέρδη τόσο στη Lyra όσο και στον Σαββόπουλο που εμφανιζόταν ως δημιουργός (στίχοι και μουσική).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυντεχνία του Γέλιου: 12 χρόνια μεγαλώνει γερά παιδιά12.09.2018

Το ζήτημα, ωστόσο, ήταν πως αυτό το τραγούδι στο οποίο κανείς δεν έδωσε σημασία θα προκαλούσε μεγάλη «φασαρία».

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 1970, ο Παντελής Γκίνης, καπετάνιος καλυμνιώτικου σπογγαλιευτικού, κατέθεσε στην Εισαγγελία αίτηση κατάσχεσης του δίσκου της εταιρίας Lyra που περιέχει το «Ντιρλαντά».

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυντεχνία του Γέλιου: 12 χρόνια μεγαλώνει γερά παιδιά12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b